Αξιολάτρευτη vintage pic: Ο (τότε) πρίγκιπας Κωνσταντίνος της Ελλάδας παίζει με τα γαϊδουράκια!

Ο μελλοντικός βασιλάς της χώρας

Με ένα υπέροχη vintage στιγμιότυπο θα σας υποδεχτούμε σήμερα.

Μέσα από τον ενημερωμένο λογαριασμό @royalsofgreece ήρθε στο φως της δημοσιότητας ένα τρυφερό throwback ενσταντανέ.

Στο παρακάτω ασπρόμαυρο κλικ πρωταγωνιστεί ο τότε πρίγκιπας Κωνσταντίνος της Ελλάδας.

Τον βλέπουμε σε νεαρή ηλικία να είναι ενθουσιασμένο με τα γαϊδουράκια, τα οποία στέκονται ήρεμα δίπλα του.

Ο Κωνσταντίνος Β΄ (Αθήνα, 2 Ιουνίου 1940 – 10 Ιανουαρίου 2023) ήταν ο τελευταίος Βασιλιάς των Ελλήνων. Βασίλευσε από το 1964 έως το 1973, όταν επί του καθεστώτος της δικτατορίας των Συνταγματαρχών καταργήθηκε η βασιλεία, απόφαση που επιβεβαιώθηκε με ένα νόθο δημοψήφισμα.

Μετά την πτώση της δικτατορίας, διεξήχθη εκ νέου δημοψήφισμα το 1974, στο οποίο επικράτησε η αβασίλευτη δημοκρατία ως μορφή του πολιτεύματος. Ο Κωνσταντίνος αναγνώρισε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, αλλά τα χρόνια που ακολούθησαν αναμίχθηκε σε συνωμοτικές κινήσεις για την πραξικοπηματική ανατροπή του.

Διαδέχτηκε τον πατέρα του Βασιλιά Παύλο και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στα πολιτικά γεγονότα που οδήγησαν στην επιβολή της δικτατορίας με σημαντικότερη την εμπλοκή του στα γεγονότα της Αποστασίας, όταν συγκρούστηκε με τον πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου, με αποτέλεσμα την παραίτηση του τελευταίου.

Μετά την επιβολή της χούντας, τον Απρίλιο του 1967, όρκισε την κυβέρνηση των δικτατόρων. Τον Δεκέμβριο του ιδίου έτους οργάνωσε αντικίνημα κατά της δικτατορίας το οποίο απέτυχε, οπότε διέφυγε με την οικογένειά του στο εξωτερικό, αρχικά στην Ιταλία και μετά στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου εγκαταστάθηκε. Από το 2013 ζούσε μόνιμα στην Ελλάδα όπου και πέθανε.

Για χρόνια διαρκούσε η εκκρεμότητα με το ελληνικό κράτος για τη βασιλική περιουσία και την ελληνική υπηκοότητα. Το περιουσιακό ρυθμίστηκε με νόμο το 1992 που ακυρώθηκε το 1994 ενώ τότε τού αφαιρέθηκε η ελληνική υπηκοότητα και τού ζητήθηκε ρητή και ανεπιφύλακτη δήλωση σεβασμού στο Σύνταγμα της Ελλάδας, αποδοχής και αναγνώρισης του πολιτεύματος, παραίτηση από κάθε είδους διεκδικήσεις και δήλωση επωνύμου προκειμένου να παραλάβει στοιχεία ταυτότητας.

Διαβάστε ακόμη: Ο Πρίγκιπας Παύλος θυμάται τον πατέρα του, τέως Βασιλιά Κων/νο στην επέτειο γεννήσεως του - "Θα είσαι πάντα στην καρδιά μου & στις σκέψεις μου"

Ο Κωνσταντίνος προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά του ελληνικού κράτους ζητώντας αποζημίωση ύψους περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ για τη βασιλική περιουσία. Ύστερα από μακρά νομική μάχη, το ΕΔΑΔ επιδίκασε αποζημίωση σε αυτόν και στους άλλους δύο προσφεύγοντες 13,7 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Κωνσταντίνος ήταν χρυσός ολυμπιονίκης στην ιστιοπλοΐα, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1960 στη Ρώμη, πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (1955-1964) και μέλος, αργότερα επίτιμο, της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Διαβάστε ακόμη: Δείτε το vintage video: Ο τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος στα νιάτα του – «Σπάει» αυγά με Εύζωνες σε θρησκευτική τελετή του Πάσχα

Ο Κωνσταντίνος γεννήθηκε στις 2 Ιουνίου 1940 στα Ανάκτορα του Παλαιού Ψυχικού.

Γονείς του ήταν ο πρίγκιπας Παύλος της Ελλάδας, αδελφός και διάδοχος του βασιλιά της Ελλάδας Γεωργίου Β΄, και η πριγκίπισσα της Ελλάδας, του Αννοβέρου, της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιρλανδίας, Φρειδερίκη.

Την ημέρα της γέννησής του ερρίφθησαν 101 κανονιοβολισμοί από το λόφο του Λυκαβηττού, όπως συνηθιζόταν για να αναγγελθεί ότι ο νέος πρίγκιπας ήταν αγόρι.

Βαπτίστηκε στην Αθήνα με ανάδοχο τις Ένοπλες Δυνάμεις. Είχε δύο αδελφές, τη Σοφία και την Ειρήνη. Η Σοφία ήταν βασίλισσα της Ισπανίας από το 1975 μέχρι την παραίτηση του συζύγου της βασιλιά Χουάν Κάρλος Α΄ της Ισπανίας το 2014 και την άνοδο του υιού της Φιλίππου ΣΤ΄ στον ισπανικό θρόνο.



instagram @thebeaumonde.inc

Διαβάστε ακόμη: 59 χρόνια γάμου θα γιόρταζαν ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος με την Άννα Μαρία - Η θεαματική τελετή με τους 1.500 καλεσμένους & τους 88 πρίγκιπες (φωτό - βίντεο)

Παντρεύτηκε την Άννα Μαρία και απέκτησαν πέντε παιδιά, την πριγκίπισσα Αλεξία, τον πρίγκιπα Παύλο, τον πρίγκιπα Νικόλαο, τον πρίγκιπα Φίλιππο και την πριγκίπισσα Θεοδώρα.

Διαβάστε ακόμη: Βασιλιάς Κωνσταντίνος – Βασίλισσα Άννα Μαρία: Η πιο όμορφη & τρυφερή φωτογραφία του royal ζευγαριού – Το βλέμμα του έρωτα!

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ