Ο δισεκατομμυριούχος Μπιλ Γκέιτς στην κουζίνα: Δοκιμάζει βούτυρο από «κοπανιστό» αέρα – Τι τον ενθουσιάστηκε και επενδύει στην πρωτοποριακή ιδέα (βίντεο)

Έχει πολύ καλή γεύση - σαν το πραγματικό, λέει ο Μπιλ Γκέιτς

O δισεκατομμυριούχος Mπιλ Γκέιτς εδώ και χρόνια μέσα από το ίδρυμά του στηρίζει startup που στόχο έχουν να κάνουν κάτι για το περιβάλλον και τον πλανήτη.

Η μείωση της κατανάλωσης κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων είναι ένας από τους βασικούς τρόπους με τους οποίους η ανθρωπότητα μπορεί να μειώσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Είναι γνωστό ότι η κτηνοτροφία αποτελεί σημαντική πηγή αερίων του θερμοκηπίου.

Έτσι σκέφτηκε η εταιρία Savor, μια νεοσύστατη επιχείρηση με έδρα την Καλιφόρνια που κατάφερε να φτιάξει βούτυρο, χρησιμοποιώντας μια θερμοχημική διαδικασία που της επιτρέπει να χτίζει μόρια λίπους, δημιουργώντας διοξείδιο του άνθρακα, υδρογόνο και οξυγόνο

Βούτυρο από CO2, υδρογόνο και οξυγόνο

Το «βούτυρο» θα μπορούσε δυνητικά να φτάσει σε λιγότερο από 0,8 γραμμάρια ισοδύναμου CO2 ανά θερμίδα. Το τυπικό κλιματικό αποτύπωμα του πραγματικού ανάλατου βουτύρου με 80% λιπαρά είναι περίπου 2,4γρ. ισοδύναμου CO2 ανά θερμίδα.

Η Kathleen Alexander, διευθύνουσα σύμβουλος της Savor, δήλωσε :«Αυτή τη στιγμή είμαστε προ-εμπορικοί και εργαζόμαστε μέσω της κανονιστικής έγκρισης για να μπορέσουμε να πουλήσουμε το βούτυρό μας. Δεν περιμένουμε να είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε σε οποιουδήποτε είδους πωλήσεις μέχρι τουλάχιστον το 2025».

«Το ερώτημα τώρα είναι αν οι αγοραστές θα δεχτούν τέτοια συνθετικά λίπη. Το να πείσουμε τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα αγαπημένα τους γαλακτοκομικά και κρεατοσκευάσματα για πιο "πειραματικά" τρόφιμα μπορεί να αποτελέσει πρόκληση», είπε η επιχειρηματίας.


Ο Γκέιτς το δοκίμασε και δεν κατάλαβε διαφορά 

Υποστηρίζοντας την πρωτοβουλία σε ένα διαδικτυακό blogpost, ο Γκέιτς έγραψε: «Η ιδέα της μετάβασης σε λιπαρά και έλαια που παρασκευάζονται στο εργαστήριο μπορεί να φαίνεται παράξενη στην αρχή. Όμως οι δυνατότητές τους να μειώσουν σημαντικά το αποτύπωμα άνθρακα είναι τεράστιες. Αξιοποιώντας αποδεδειγμένες τεχνολογίες και διαδικασίες, ερχόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην επίτευξη των κλιματικών μας στόχων».

«Η διαδικασία δεν απελευθερώνει καθόλου αέρια του θερμοκηπίου, δεν χρησιμοποιεί καλλιεργήσιμες εκτάσεις και χρησιμοποιεί λιγότερο από το ένα χιλιοστό του νερού που χρησιμοποιεί η παραδοσιακή γεωργία. Και το πιο σημαντικό, έχει πολύ καλή γεύση - σαν το πραγματικό, γιατί χημικά είναι».

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, η κτηνοτροφική βιομηχανία, η οποία περιλαμβάνει όλες τις γεωργικές καλλιέργειες γαλακτοκομικών προϊόντων και κρέατος, ευθύνεται για το 14,5% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα της Guardian.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ