Οι 7 τροφές που ενισχύουν τη φυσική αντηλιακή προστασία του δέρματος – Υγιεινά, νόστιμα & χορταστικά μας προφυλάσσουν από τις βλαβερές ακτίνες

Μην ξεχνάτε το αντιηλιακό όμως!

Η αντηλιακή προστασία είναι απαραίτητη για την αποφυγή δερματικών προβλημάτων και ειδικά για την μείωση του κινδύνου καρκίνου του δέρματος.

Το αντηλιακό είναι ένα κρίσιμο συστατικό της αντηλιακής άμυνας, αλλά ορισμένα τρόφιμα και ποτά μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη φυσική αντηλιακή προστασία του δέρματός σας.

Ορισμένες τροφές ενισχύουν την ικανότητα του δέρματός σας να προστατεύεται από την υπεριώδη ακτινοβολία (UV) του ήλιου, ενώ άλλες μπορεί να την μειώσουν.

Τροφές που ενισχύουν την αντηλιακή προστασία του δέρματος

1. Ντομάτες

Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του δέρματος από τις βλάβες του ήλιου. Το λυκοπένιο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την ευαισθησία του δέρματος στην υπεριώδη ακτινοβολία, κάτι που προλαμβάνει τα ηλιακά εγκαύματα. Η τακτική κατανάλωση ντομάτας και προϊόντων με βάση την ντομάτα μπορεί να ενισχύσει τη φυσική άμυνα του δέρματός σας ενάντια στις βλαβερές ακτίνες UV.

2. Καρότα

Τα καρότα είναι πλούσια σε βήτα-καροτίνη, πρόδρομο της βιταμίνης Α, η οποία παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας του δέρματος. Η βήτα-καροτίνη μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του κινδύνου ηλιακού εγκαύματος, ενεργώντας ως φυσικό αντηλιακό εκ των έσω. Η συμπερίληψη των καρότων στη διατροφή σας μπορεί να ενισχύσει την ανθεκτικότητα του δέρματός σας στην έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία.

3. Φυλλώδη λαχανικά

Τα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι και το λάχανο, περιέχουν μια ποικιλία αντιοξειδωτικών, συμπεριλαμβανομένης της λουτεΐνης και της ζεαξανθίνης, τα οποία βοηθούν στην προστασία του δέρματος από τις βλάβες από την υπεριώδη ακτινοβολία. Αυτά τα αντιοξειδωτικά μπορούν να απορροφήσουν το μπλε φάσμα της ηλιακής ακτινοβολίας και να εξουδετερώσουν τις ελεύθερες ρίζες, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο ηλιακού εγκαύματος και άλλες βλάβες του δέρματος.

4. Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε κατεχίνες, οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι προστατεύουν το δέρμα από τις βλάβες της της υπεριώδους ακτινοβολίας. Η τακτική κατανάλωση πράσινου τσαγιού μειώνει τον κίνδυνο ηλιακού εγκαύματος και ενισχύει την ανθεκτικότητα του δέρματος στην έκθεση στον ήλιο. Βοηθά επίσης στην πρόληψη της διάσπασης του κολλαγόνου, διατηρώντας τη δομή και την ελαστικότητα της επιδερμίδας.

5. Μαύρη σοκολάτα

Η μαύρη σοκολάτα περιέχει φλαβονοειδή, τα οποία μπορούν να ενισχύσουν την ικανότητα του δέρματός σας να προστατεύεται από την υπεριώδη ακτινοβολία. Αυτές οι ενώσεις βελτιώνουν τη ροή του αίματος στο δέρμα και αυξάνουν την πυκνότητα και το πάχος του, καθιστώντας το λιγότερο ευαίσθητο στις βλαβερές συνέπειες της υπεριώδους ακτινοβολίας.

6. Εσπεριδοειδή

Τα εσπεριδοειδή, όπως τα πορτοκάλια και τα λεμόνια, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, ένα αντιοξειδωτικό που βοηθά στην προστασία του δέρματος από το οξειδωτικό στρες, το οποίο προκαλείται από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία. Η βιταμίνη C μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αποκατάσταση του κατεστραμμένου δέρματος και στην πρόληψη της διάσπασης του κολλαγόνου, προάγοντας τη συνολική υγεία και ανθεκτικότητα του δέρματος.

7. Ξηροί καρποί και σπόροι

Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι είναι καλές πηγές βιταμίνης Ε, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του δέρματός σας από τις βλάβες από τον ήλιο. Η βιταμίνη Ε δρα ως αντιοξειδωτικό, εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες, που δημιουργούνται από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία και μειώνοντας τη φλεγμονή. Η συμπερίληψη ξηρών καρπών και σπόρων στη διατροφή σας μπορεί να υποστηρίξει τους φυσικούς μηχανισμούς αντηλιακής προστασίας του δέρματός σας.

Διαβάστε ακόμα: Avocado mask: Ενυδατώνει σε βάθος, καταπραΰνει & προστατεύει το δέρμα – Οι 4 συμβουλές για καλύτερα αποτελέσματα

Τροφές που μειώνουν τη φυσική αντηλιακή προστασία του δέρματος

1. Αλκοόλ

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να βλάψει την ικανότητα του δέρματος να προστατεύεται από τον ήλιο. Το αλκοόλ αφυδατώνει το δέρμα και μειώνει τα αντιοξειδωτικά του επίπεδα, καθιστώντας το πιο ευάλωτο στις βλάβες από την υπεριώδη ακτινοβολία. Μπορεί επίσης να επηρεάσει την ικανότητα του σώματος να επιδιορθώσει τις βλάβες στο DNA που προκαλούνται από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία. Έτσι, αυξάνεται ο κίνδυνος καρκίνου του δέρματος.

2. Ζαχαρούχα τρόφιμα

Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορεί να οδηγήσουν στο σχηματισμό τελικών προϊόντων προηγμένης γλυκοζυλίωσης (AGEs), τα οποία βλάπτουν το κολλαγόνο και την ελαστίνη στο δέρμα, καθιστώντας το πιο επιρρεπές σε ηλιακά εγκαύματα και σημάδια γήρανσης. Ο περιορισμός της ζάχαρης μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση του φυσικού προστατευτικού φραγμού του δέρματός σας και στην μείωση του κινδύνου βλάβης από τον ήλιο.

3. Τηγανητά και επεξεργασμένα τρόφιμα

Τα τηγανητά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι συχνά πλούσια σε ανθυγιεινά λίπη και μπορούν να προάγουν τη φλεγμονή στο σώμα, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος. Η φλεγμονή μπορεί να αποδυναμώσει την ικανότητα του δέρματος να προστατεύεται από την υπεριώδη ακτινοβολία και να αυξήσει τον κίνδυνο ηλιακού εγκαύματος και καρκίνου του δέρματος. Η επιλογή πιο υγιεινών, ολόκληρων τροφών μπορεί να ενισχύσει τη φυσική άμυνα του δέρματός σας.

4. Ροφήματα με καφεΐνη

Η μέτρια κατανάλωση καφεΐνης έχει κάποια οφέλη για την υγεία, αλλά η υπερβολική κατανάλωση καφεϊνούχων ποτών, όπως ο καφές και τα ενεργειακά ποτά, μπορεί να αφυδατώσει το δέρμα, καθιστώντας το πιο ευαίσθητο στο ηλιακό έγκαυμα. Η σωστή ενυδάτωση με νερό και ο περιορισμός της καφεΐνης μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της υγρασίας και της ανθεκτικότητας του δέρματός σας.

Διαβάστε ακόμα: Έτοιμες για βραδινή καλοκαιρινή έξοδο; - Βήμα-βήμα το πιο ανάλαφρο & λαμπερό summer look με ελάχιστο μακιγιάζ (φωτό)

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ