14χρονος μολύνθηκε από αμοιβάδα που κατέτρωγε τον εγκέφαλο του - Πως τον έσωσε ο πατέρας του από βέβαιο θάνατο

Η παρατηρητικότητα του πατέρα βοήθησε στην έγκαιρη διάγνωση που έσωσε τον 14χρονο από την αμοιβάδα που τρώει εγκέφαλο

Ένας Ινδός έφηβος βρίσκεται τώρα ανάμεσα σε μια χούφτα ανθρώπων στον κόσμο που επιβίωσαν από μια σπάνια αμοιβάδα που τρώει εγκέφαλο, εν μέρει λόγω του ότι ο πατέρας του έκανε μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κοινού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Afnan Jasim, 14 ετών, πιστεύεται ότι μολύνθηκε τον Ιούνιο αφού πήγε για μπάνιο σε μια τοπική λίμνη στη νότια πολιτεία της Κεράλα.

Ο γιατρός του είπε ότι η αμοιβάδα - που ονομάζεται Naegleria fowleri - πιθανότατα εισήλθε στο σώμα του από το νερό που είχε μολυνθεί από αυτήν.

Η πρωτοπαθής αμοιβαδική μηνιγγοεγκεφαλίτιδα (PAM), η ασθένεια που προκαλείται από την αμοιβάδα, έχει ποσοστό θνησιμότητας 97%.

Διαβάστε ακόμα: Τραγικό θάνατο για αγοράκι 16 μηνών στις ΗΠΑ: Μικρόβιο του έφαγε τον εγκέφαλο σε 5 μέρες - Τι είναι η εγκεφαλοφάγος αμοιβάδα (φωτό & βίντεο)

Μόνο 8 άνθρωποι έχουν επιζήσει

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, μεταξύ 1971 και 2023, μόνο οκτώ άλλοι άνθρωποι έχουν επιζήσει από τη νόσο σε τέσσερις χώρες - Αυστραλία, ΗΠΑ, Μεξικό και Πακιστάν.

Σε όλες τις περιπτώσεις, η μόλυνση διαγνώστηκε μεταξύ εννέα ωρών και πέντε ημερών μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων - κάτι που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάρρωσή τους.

Οι ειδικοί της ιατρικής λένε ότι η έγκαιρη διάγνωση είναι το κλειδί για τη θεραπεία της νόσου. Τα συμπτώματα του PAM περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, πυρετό, ναυτία, έμετο, αποπροσανατολισμό, άκαμπτο λαιμό, απώλεια ισορροπίας, επιληπτικές κρίσεις και/ή παραισθήσεις.

Ο Αφνάν άρχισε να βιώνει τα συμπτώματα πέντε ημέρες αφότου είχε πάει για μπάνιο σε μια τοπική λίμνη στην περιοχή Kozhikode. Εμφάνισε επιληπτικές κρίσεις και άρχισε να παραπονιέται για έντονους πονοκεφάλους.
Οι γονείς του τον πήγαν στο γιατρό, αλλά ο Αφνάν δεν βελτιώθηκε.

Ευτυχώς, ο πατέρας του MK Siddiqui, 46 ετών, είχε την παρουσία του μυαλού για να συνδέσει τα συμπτώματα του γιου του με κάτι που είχε διαβάσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

"Διάβασα κάτι για επιληπτικές κρίσεις που προκαλούνται από λοίμωξη. Μόλις ο Αφνάν εμφάνισε επιληπτικές κρίσεις, τον πήγα εσπευσμένα στο τοπικό νοσοκομείο", είπε ο κ. Siddiqui.

Όταν οι κρίσεις δεν σταμάτησαν, πήγε τον γιο του σε άλλο νοσοκομείο, αλλά αυτό δεν είχε νευρολόγο.

Η διάγνωση έγινε σε 24 ώρες

Τελικά, πήγαν στο Baby Memorial Hospital στο Kozhikode, όπου το αγόρι νοσηλεύτηκε από τον Dr Abdul Rauf, έναν σύμβουλο εντατικής παιδιατρικής.

«Η νόσος διαγνώστηκε μέσα σε 24 ώρες από την έναρξη των συμπτωμάτων», είπε ο Δρ Ραούφ στο BBC.

Ο Δρ Rauf πιστώνει στον κ. Siddiqui ότι ενημέρωσε τους γιατρούς για το κολύμπι του Afnan στην τοπική λίμνη και τα επακόλουθα συμπτώματά του, γεγονός που τους βοήθησε να διαγνώσουν έγκαιρα την ασθένεια.

Η αμοιβάδα είναι γνωστό ότι εισέρχεται στο ανθρώπινο σώμα μέσω ρινικών διόδων και ταξιδεύει μέσω της πλάκας που βρίσκεται στη βάση του κρανίου και μεταδίδει τα οσφρητικά νεύρα για να επιτρέψει την αίσθηση της όσφρησης - να φτάσει στον εγκέφαλο.

«Το παράσιτο στη συνέχεια απελευθερώνει διάφορες χημικές ουσίες και καταστρέφει τον εγκέφαλο», λέει ο Δρ Ραούφ.

Οι περισσότεροι ασθενείς πεθαίνουν εξαιτίας της ενδοκρανιακής πίεσης [που ασκείται από υγρά μέσα στο κρανίο και στον εγκεφαλικό ιστό].

Πρόσθεσε ότι η αμοιβάδα βρέθηκε σε λίμνες γλυκού νερού, ιδιαίτερα σε νερό που ήταν ζεστό.\

«Οι άνθρωποι δεν πρέπει να πηδούν ή να βουτούν στο νερό. Αυτός είναι ένας σίγουρος τρόπος για να εισέλθει η αμοιβάδα στο σώμα. Αν το νερό είναι μολυσμένο, η αμοιβάδα μπαίνει από τη μύτη σου», λέει.
Το καλύτερο πράγμα που πρέπει να κάνετε, λέει, είναι να αποφύγετε τα μολυσμένα υδάτινα σώματα. Ακόμη και στις πισίνες, συνιστάται στους ανθρώπους να κρατούν το στόμα τους πάνω από τη στάθμη του νερού.

Διαβάστε ακόμα: Κολυμβητής βρήκε τραγικό θάνατο στη Τζόρτζια: Αμοιβάδα του έφαγε τον εγκέφαλο - Τι είναι και που βρίσκεται η «Naegleria fowleri» (βίντεο)

«Η χλωρίωση των υδάτινων πόρων είναι πολύ σημαντική», προσθέτει ο Δρ Ραούφ.

Μια ερευνητική εργασία που δημοσιεύτηκε στην πολιτεία Καρνατάκα ανέφερε επίσης περιπτώσεις βρεφών τοπικά και σε μέρη όπως η Νιγηρία που προσβλήθηκαν από τη μόλυνση από το νερό του μπάνιου.
Από το 1965, περίπου 400 περιπτώσεις PAM έχουν αναφερθεί σε όλο τον κόσμο, ενώ η Ινδία είχε λιγότερα από 30 κρούσματα μέχρι στιγμής.

«Η Κεράλα ανέφερε ένα κρούσμα PAM το 2018 και το 2020», είπε ο γιατρός.

Μόλις φέτος, έχουν καταγραφεί έξι κρούσματα στην Κεράλα. Από αυτούς οι τρεις έχουν χάσει τη ζωή τους και ο ένας βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση. Ενώ ο Αφνάν έχει πάρει εξιτήριο, το έκτο άτομο έχει επίσης ανταποκριθεί στη θεραπεία και αναρρώνει.

Ο Δρ Ραούφ λέει ότι πριν μεταφερθεί ο Αφνάν στο νοσοκομείο, τρία άτομα είχαν ήδη πεθάνει στην Κεράλα από την ασθένεια.

«Μετά από δύο θανάτους στο νοσοκομείο μας, ενημερώσαμε την κυβέρνηση καθώς επρόκειτο για ζήτημα δημόσιας υγείας και ξεκίνησε μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης», είπε ο Δρ Ραούφ. Ήταν αυτή η εκστρατεία ευαισθητοποίησης που είχε συναντήσει ο κ. Siddiqui στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι γιατροί διεξήγαγαν τεστ στο Afnan που βοήθησαν στην ανίχνευση της παρουσίας αμοιβάδας στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό του αγοριού - το οποίο βρίσκεται στον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό - και στη συνέχεια χορήγησαν έναν συνδυασμό αντιμικροβιακών φαρμάκων με ένεση στη σπονδυλική στήλη του αγοριού.

Η θεραπεία περιελάμβανε επίσης τη χορήγηση Miltefosine – ενός φαρμάκου που η κρατική κυβέρνηση εισήγαγε από τη Γερμανία.

«Αυτό το φάρμακο χρησιμοποιείται για σπάνιες ασθένειες στην Ινδία, αλλά δεν είναι πολύ δαπανηρό», είπε ο Δρ Ραούφ.

"Την πρώτη μέρα, ο ασθενής δεν είχε πολύ τις αισθήσεις του λόγω των επιληπτικών κρίσεων. Αλλά μέσα σε τρεις ημέρες, η κατάσταση του Αφνάν άρχισε να βελτιώνεται", πρόσθεσε.

Διαβάστε ακόμα: Πέθανε τελικά η 10χρονη που μολύνθηκε από αμοιβάδα ενώ κολυμπούσε – Της έφαγε τον εγκέφαλο (φωτό)

Μια εβδομάδα αργότερα, οι γιατροί επανέλαβαν τις εξετάσεις και διαπίστωσαν ότι η αμοιβάδα δεν υπήρχε πλέον στο σώμα του. Αλλά θα συνεχίσει να παίρνει φάρμακα για ένα μήνα, μετά τον οποίο σχεδιάζει να ξαναρχίσει τις σπουδές του.

Η εμπειρία άφησε βαθύ αντίκτυπο στον Αφνάν, ο οποίος λέει ότι τώρα θέλει να κάνει πτυχίο στη νοσηλευτική.
«Είπε στον γιατρό ότι οι νοσοκόμες εργάζονται τόσο σκληρά για τους ασθενείς», λέει ο κ. Siddiqui.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr