Γιάννης Ντούμος: Ο δάσκαλος έγινε σούπερ επιχειρηματίας & εξελέγη δήμαρχος Κατερίνης με την πρώτη! "Προτεραιότητα η σωστή διαχείριση των οικονομικών του δήμου - Δεν υπάρχει το «δεν πειράζει» με το δημόσιο χρήμα” (βίντεο)
Αποκλειστική συνέντευξη στην Ειρήνη Νικολοπούλου
Συνάντησα το Γιάννη Ντούμο , πρώτη φορά πριν από ένα χρόνο. Σε μία επιχειρηματική συνάντηση. Το σπινθηροβόλο βλέμμα του ήταν το χαρακτηριστικό Τους ανθρώπους πρώτα τους κοιτάζεις στα μάτια.
Όλοι με είχαν προειδοποιήσει πως αν αξίζει να γνωρίσεις έναν επιχειρηματία στην Κατερίνη, είναι αυτός.
Είχαν δίκιο. Μετά το βλέμμα, ακολούθησε το πνεύμα. Επίσης η καθαρότητα της σκέψης. Ακόμη η ευθύτητα. Τέλος η τόλμη. Αυτές τις αρετές ή τα χαρακτηριστικά αν θέλετε , διέκρινα ακούγοντας τον να θέτει ερωτήματα κατά την συμμετοχή του στην παρουσίαση μιας νέας τράπεζας μέσα στο επιμελητήριο της Πιερίας.
Δεν μάσαγε τα λόγια του. Δεν κολάκευε. Ήταν απλά ο Γιάννης Ντούμος.
Καθόλου εύκολος αντίπαλος. Εξού και όταν έβαλε στο μυαλό του και κυρίως έθεσε , ως στόχο σοβαρό, στο τρίτο μέρος της ζωής του να διεκδικήσει μια δημόσια θέση, το πέτυχε με τη μια.
Σπούδασε, ρίσκαρε επιχείρησε ,επένδυσε επαναπροσδιόρισε τους στόχους τους, ξανά πέτυχε, είχε ανοιχτό μυαλό, γενναιοδωρία και ήρεμη προσωπική οικογενειακή ζωή και εντιμότητα.
Κυρίες και κύριοι υπάρχει ένας πολύ καλός δήμαρχος , όπως πρέπει να είναι οι δήμαρχοι σε όλη την Ελλάδα που έχει γράψει χιλιόμετρα στον ιδιωτικό βίο και τώρα με όλα του τα γαλόνια, έγινε ο δημόσιος άρχοντας της πόλης της Κατερίνης.
Πέρασα λίγες ώρες μαζί του , συζητώντας
Τα best off της συνέντευξης
“Επιχειρηματικά στη ζωή μου τα κατάφερα αλλά στον ιδιωτικό τομέα είναι κάτι διαφορετικό. Παίρνεις αποφάσεις μόνος σου και είσαι εσύ υπεύθυνος γι΄ αυτές. Εδώ τώρα πρέπει να δουλεύουμε συλλογικά”
“…..Ως επιχειρηματίας πρέπει να έχεις υπομονή και το ίδιο πρέπει να έχεις και ως Δήμαρχος. Πρέπει να διαχειρίζεσαι όλες τις καταστάσεις με σύνεση και καρτερικότητα, να αγαπάς τον κόσμο και τους υπαλλήλους σου.”
“Σε ηλικία 27 χρονών χρωστούσα ήδη πάρα πολλά λεφτά σε τράπεζες και ιδιώτες. Το 1992 άνοιξε η ευκαιρία της Αλβανίας. Την έπιασα από τα μαλλιά, που λένε. Πήγα στην Αλβανία και από τότε η ζωή μου άλλαξε. Έκανα 3 εμφιαλωτήρια”
”Αυτό το πράγμα που έχω κάνει , που κατάφερα και πάντρεψα λαούς και διαφορετικά έθνη θα το καταφέρω και στον δήμο μας.”
“Ο δήμος δεν είναι business plan. Είναι σκέψεις ιδέες , όραμα και αριθμοί. Καταρτίζουμε τον προϋπολογισμό και βάσει αυτού προχωράμε. Προτεραιότητα είναι η σωστή διαχείριση των χρημάτων του δήμου. Δεν υπάρχει «δεν πειράζει» όταν έχουμε να κάνουμε με δημόσιο χρήμα.”
“Ο κόσμος αυτό που θέλει και ζητάει είναι καλύτερη διαχείριση της καθημερινότητας. Τα αυτονόητα ζητάει: καθαριότητα , πράσινο, να φτιαχτούν τα πεζοδρόμια για να μην σκοντάφτει ο κόσμος, γιατί έχουμε πολλά ατυχήματα, να σταματήσουμε τα ποδήλατα και τα μηχανάκια μέσα στον πεζόδρομο. “
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη στην Ειρήνη Νικολοπούλου
Ιωάννης Ντούμος: «Αλλάζουμε τη νοοτροπία διοίκησης στο δήμο Κατερίνης»
Πώς είναι να αναλαμβάνεις την ίδια σου την πόλη, να πετυχαίνεις τα όνειρά σου τα προσωπικά και μάλιστα να βάζεις στόχο να κάνεις καλύτερη την δική σου πόλη, να φτάνεις στο σημείο να αγωνιάς για την πόλη σου, ποιο είναι το συναίσθημα;
Είναι μεγάλη ευθύνη. Έχω αναλάβει καθήκοντα Δημάρχου εδώ και 6 μήνες και η ευθύνη που έχω πάρει στους ώμους μου είναι πάρα πολύ μεγάλη. Επιχειρηματικά στη ζωή μου τα κατάφερα αλλά στον ιδιωτικό τομέα είναι κάτι διαφορετικό. Παίρνεις αποφάσεις μόνος σου και είσαι εσύ υπεύθυνος γι΄ αυτές. Εδώ τώρα πρέπει να δουλεύουμε συλλογικά, να κινητοποιήσουμε όλο τον κόσμο που εργάζεται για τον Δήμο και φυσικά όσους τον περιβάλλουν. Αυτό που νιώθω είναι συγκίνηση και ταυτόχρονα ευθύνη. Η ευθύνη είναι πάρα πολύ μεγάλη, πιστεύω όμως ότι σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα θα καταφέρω να περάσω αυτά που πιστεύω στην διοίκηση του Δήμου.
Ποια είναι αυτά που κρατάτε από τον ιδιωτικό τομέα και την εμπειρία την μεγάλη ως επιχειρηματίας και ποια είναι αυτά που χρειάζονται για να βάλετε πάλι στόχο την επιτυχία;
Ως επιχειρηματίας πρέπει να έχεις υπομονή και το ίδιο πρέπει να έχεις και ως Δήμαρχος. Πρέπει να διαχειρίζεσαι όλες τις καταστάσεις με σύνεση και καρτερικότητα, να αγαπάς τον κόσμο και τους υπαλλήλους σου. Μέσα από την υπομονή που θα δείξεις θα βγει το αποτέλεσμα. Δε πρέπει να νευριάζεις αμέσως (δεν τα καταφέρνω πάντα) και δεν πρέπει να απογοητεύεσαι γρήγορα. Με υπομονή και εργατικότητα θα τα καταφέρουμε. Πάντα στη ζωή μου έβαζα στόχους. Από μικρό παιδί που ξεκίνησα στον τομέα των επιχειρήσεων έβαζα στόχους - κομμάτι κομμάτι - και τους πετύχαινα. Έτσι θα φτάσουμε κι εδώ στον Δήμο στο ποθητό αποτέλεσμα. Έχω βάλει τους στόχους μου , τι πρέπει να κάνω και θα τα καταφέρω. Θα εργαστούμε με υπευθυνότητα. Είπα κάτι προεκλογικά και το εννοώ. Θα πονέσουμε και θα διασφαλίσουμε τα χρήματα των δημοτών όπως πονάμε τους προσωπικούς μας κόπους. Εάν ο Δήμαρχος κοιτάζει μόνο την δουλειά του Δήμου και τίποτα άλλο, είναι σίγουρο ότι θα πετύχει.
Πώς ξεκινήσατε και πώς φτάσατε σήμερα εδώ; Ποια ήταν η διαδρομή σας;
Σπούδασα δάσκαλος. Τελείωσα την Παιδαγωγική Ακαδημία Τριπόλεως και διορίστηκα ως αναπληρωτής σε κάποια χωριά της Τρίπολης. Ωστόσο στους πρώτους δύο μήνες κατάλαβα πως αυτή η δουλειά δεν ήταν για εμένα. Έτσι τα παράτησα και το 1989 ξεκίνησα μία επιχείρηση εμφιάλωσης αναψυκτικών η οποία όμως απέτυχε. Σε ηλικία 27 χρονών χρωστούσα ήδη πάρα πολλά λεφτά σε τράπεζες και ιδιώτες. Το 1992 άνοιξε η ευκαιρία της Αλβανίας. Την έπιασα από τα μαλλιά, που λένε. Πήγα στην Αλβανία και από τότε η ζωή μου άλλαξε. Έκανα 3 εμφιαλωτήρια, δημιούργησα διάφορες εταιρίες και στο τέλος της δεκαετίας του 1990 ανέλαβα την συντήρηση του δικτύου της Vodafone και της Cosmote στην Αλβανία. Αυτό ήταν η αρχή του Ομίλου της Hellas Constractions σε πολλά μέρη του κόσμου. Αυτή την στιγμή δραστηριοποιούμαι σε 12 χώρες με 15 εταιρίες και, δόξα τω Θεώ, όλα πάνε καλά. Μέσα στη διάρκεια αυτής μου της επιχειρηματικής πορείας και φτάνοντας προς το τέλος, γιατί να μην ξεχνάμε φτάσαμε στα 60, προέκυψε η υποψηφιότητα στο δήμο Κατερίνης.
Άρα έρχεστε χορτασμένος να σκεφτείτε και να ονειρευτείτε, έχετε πραγματικό όραμα για την Κατερίνη. Ποιο ήταν το μεγαλύτερο κίνητρο για να αφήσετε εσείς μια ακμάζουσα και ανθηρή επιχείρηση και να μπείτε στον δημόσιο τομέα που εσείς ο ίδιος παραδέχεστε ότι δεν αποφασίζεις μόνος σου, άρα είναι πολύ πιο δύσκολο.
Ουδέποτε είχα ασχοληθεί με την πολιτική. Πρόκειται για κάτι άγνωστο που καθημερινά το ανακαλύπτω. Αυτή την στιγμή είμαστε στον έβδομο μήνα της διοίκησης. Προσωπικά ασχολούμαι καθημερινά και αποκλειστικά με το δήμο Κατερίνης καθώς οι επιχειρήσεις έχουν περάσει στα παιδιά μου. Θέλω να πω ότι δεν αντιμετωπίζω τη διοίκηση του δήμου ως πάρεργο ή ως ευκαιρία ανάδειξης και προβολής. Πρόκειται για μία νέα πρόκληση στην οποία ανταποκρίθηκα με μοναδικό σκοπό την προσφορά. Πιστεύω ότι η εμπειρία μου στο χώρο των επιχειρήσεων είναι ένα σημαντικό εφόδιο για να πετύχω σε αυτή τη νέα πρόκληση, προς όφελος του δήμου και κυρίως των συνδημοτών μου.
Ποια είναι αυτά τα εφόδια που κουβαλάτε από τον ιδιωτικό τομέα;
Τον τρόπο διοίκησης αρχικά. Το να διοικείς έναν όμιλο σε διαφορετικές χώρες είναι μία σύνθετη διαδικασία. Έχουμε προσωπικό πάνω από 1600 άτομα σε πολλά μέρη του κόσμου και καταλαβαίνετε ότι η διοίκηση σε άλλους λαούς με διαφορετικές συνήθειες, ήθη και έθιμα, με άλλες κουλτούρες, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Αυτό το πράγμα που έχω κάνει , που κατάφερα και πάντρεψα λαούς και διαφορετικά έθνη θα το καταφέρω και στον δήμο μας. Στόχος μου είναι η αποδοτική συνεργασία σε όλα τα επίπεδα διοίκησης. Είναι το Α και το Ω για την επιτυχία.
Στους επτά μήνες ποια είναι τα επτά πράγματα που έχετε κάνει ήδη και ποια είναι τα επόμενα επτά που θέλετε να κάνετε; Όλοι όταν ξεκινάνε λένε ότι θέλουν ν αλλάξουν την φυσιογνωμία της πόλης τους, θέλουν να βάλουν βάσεις για κάτι και πολλές φορές εμείς οι πολίτες απογοητευόμαστε.
Ο δήμος δεν είναι business plan. Είναι σκέψεις ιδεών, όραμα και αριθμοί. Καταρτίζουμε τον προϋπολογισμό και βάσει αυτού προχωράμε. Προτεραιότητα είναι η σωστή διαχείριση των χρημάτων του δήμου. Δεν υπάρχει «δεν πειράζει» όταν έχουμε να κάνουμε με δημόσιο χρήμα. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Όταν ανέλαβα, διαπίστωσα ότι σε κάθε τιμολόγιο ρεύματος, σε κάθε σπίτι 100τμ , ο δημότης πληρώνει περίπου 12 ευρώ δημοτικούς φόρους, άρα αυτό σημαίνει περίπου 150 ευρώ τον χρόνο. Αυτό για διάφορους λόγους δεν επέστρεφε πίσω, επέστρεφαν πίσω μόνο τα 50 ευρώ. Τα 100 χανόντουσαν, όχι σε τίποτα διαφθορές, αλλά από την κακή διαχείριση. Όταν γίνονται προμήθειες πρέπει να υπάρχει ανιδιοτέλεια, να μην υπάρχει ούτε πολιτική, ούτε φίλος. Πρέπει να εξασφαλίζουμε το καλύτερο προϊόν στην καλύτερη τιμή. Αυτό πιστεύω το έχω περάσει στον Δήμο. Πρέπει να περιορίσουμε τα έξοδα με καλύτερες προσφορές, με καλύτερα είδη και καλύτερες υπηρεσίες. Αυτό είναι το πρώτο και το πιο σημαντικό. Προτεραιότητα φυσικά έχει η καθημερινότητα. Άμεσα ρίξαμε το βάρος στην καθαριότητα, το πράσινο, τα τεχνικά έργα. Αλλά μην ξεχνάμε πως όταν αναλάβαμε τη διοίκηση, τον περασμένο Ιανουάριο, είχαμε ήδη έλλειμα στον προϋπολογισμό πάνω από 17.000.000 ευρώ. Το 2024 είναι έτος προσαρμογής. Άρα η εντολή που έχω δώσει από την πρώτη μέρα είναι οικονομία, όχι σπατάλη στα χρήματα , όλα με σύνεση. Επιπλέον κάθε προσφορά υπηρεσίας ή υλικών περνά από το γραφείο μου , τη μελετάω και στη συνέχεια προχωρούν οι υπηρεσίες . Πιστεύω ότι η σφιχτή οικονομική πολιτική ειδικά το πρώτο διάστημα θα μας οδηγήσει σε ένα καλύτερο δημοτικό έτος.
Πώς θέλετε να δείτε την Κατερίνη;
Για μένα τρία πράγματα είναι η Αυτοδιοίκηση. Η καθαριότητα, το πράσινο και τα τεχνικά έργα αποκατάστασης της καθημερινότητας. Οι δρόμοι, μην ξεχνάμε, λόγω και της ανάπτυξης των οπτικών ινών, που προφανώς έπρεπε να εγκατασταθούν, για το καλό του πολίτη και των υπηρεσιών, έχουν δημιουργήσει μία τραγική κατάσταση. Το οδικό δίκτυο της πόλης, που είναι περίπου 250χλμ , είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση και πρέπει να αποκατασταθεί. Από το 2025 και κάθε χρόνο, φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε ένα ειδικό ταμείο αποκλειστικά για την αποκατάσταση της αστικής και περιαστικής οδοποιίας. Αν βελτιώσουμε την καθαριότητα, το πράσινο και τους δρόμους, όλα τα άλλα σιγά σιγά θα γίνουν, γιατί τα υπόλοιπα έργα εξαρτώνται από τις χρηματοδοτήσεις, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, το Πράσινο Ταμείο και διάφορα άλλα Ευρωπαϊκά προγράμματα που «τρέχουν» μέσω της Περιφέρειας. Αυτή τη στιγμή είναι περίπου δώδεκα μελέτες που τρέχουν σε διάφορα επίπεδα. Κάποιες μελέτες έχουν ωριμάσει και άλλες είναι προς εξέταση και προς υποβολή. Δίνω ιδιαίτερη βαρύτητα στην εξασφάλιση χρηματοδοτικών εργαλείων. Δημιουργήσαμε ειδική ομάδα που ασχολείται με τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις.
Όταν περπατάτε εδώ στον πεζόδρομο, τι σας λέει ο κόσμος, τι σας ζητάει;
Ο κόσμος αυτό που θέλει και ζητάει είναι καλύτερη διαχείριση της καθημερινότητας. Τα αυτονόητα ζητάει: καθαριότητα , πράσινο, να φτιαχτούν τα πεζοδρόμια για να μην σκοντάφτει ο κόσμος, γιατί έχουμε πολλά ατυχήματα, να σταματήσουμε τα ποδήλατα και τα μηχανάκια μέσα στον πεζόδρομο. Γενικά ζητάνε θέματα της απλής καθημερινότητας. Θέλει να απλουστεύσει την ζωή του, θέλει να μπορεί να πληρώνει από το σπίτι του, θέλει να φέρουμε τα ΚΕΠ εδώ στο δημαρχείο, κάτι που ήταν προεκλογική μου δέσμευση καθώς τα τελευταία χρόνια είχαν μεταφερθεί. Ο κόσμος θέλει μικρά πράγματα που θα κάνουν την ζωή του εύκολη.
Και να ξέρετε ότι εισπράττουμε αγάπη. Μιλάμε με τον κόσμο, του εξηγούμε το σκεπτικό των αποφάσεων μας. Ο κόσμος θέλει να του μιλάς , να του εξηγείς και να έχεις πάντα την πόρτα σου ανοιχτή , να τον δέχεσαι και να τον ακούς. Είμαι αισιόδοξος ότι η διοίκησή μας θα αλλάξει την εικόνα του δήμου Κατερίνης προς το καλύτερο.
Το who is who του Γιάννη Ντούμου
Ο Γιάννης Ντούμος γεννήθηκε στο Κίτρος Πιερίας το 1963, όπου παρακολούθησε τη δημοτική εκπαίδευση, ενώ ολοκλήρωσε την δευτεροβάθμια εκπαίδευση σε Γυμνάσιο και Λύκειο της Κατερίνης. Είναι απόφοιτος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Τριπόλεως και παντρεμένος με τη Βούλα Πούλιου. Μαζί έχουν αποκτήσει ένα γιο, το Στέλιο και μία κόρη, την Αναστασία.
Το 1981 δημιούργησε επιχείρηση εισαγωγών -εξαγωγών μεταξύ Σερβίας και Ελλάδας, ενώ συνεχίζοντας τη δουλειά του πατέρα του το 1992 γίνεται η μετεγκατάσταση του εμφιαλωτηρίου από το Κίτρος στην Κορυτσά Αλβανίας. Η δραστηριότητα αναπτύσσεται και ανοίγει δεύτερο εμφιαλωτήριο αναψυκτικών στα Τίρανα και τρίτο εμφιαλωτήριο νερού στις πηγές Σελίτα. Το 1998 από κοινού με το Δημήτρη Ελευθεριάδη ιδρύεται στην Αλβανία η Hellas Service - Οδική Βοήθεια που είναι η βάση της δημιουργίας της σημερινής κατασκευαστικής εταιρείας Hellas Constructions, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα των τηλεπικοινωνιών σε διάφορες χώρες του κόσμου.
Σήμερα η έδρα της εταιρείας είναι στις Αλυκές Κίτρους εκτελώντας έργο για τους τρεις παρόχους κινητής τηλεφωνίας στον τομέα της οπτικής ίνας και των κεραιών κινητής τηλεφωνίας.
Η Επιχειρηματική του Δραστηριότητα Σήμερα
Το 2008 δημιούργησε εργοστάσιο παραγωγής μπριγκέτας στη Ρουμανία, ενώ το 2013 ανοίγει ξενοδοχείο στην Παραλία Κατερίνης. Την ίδια χρόνια η επιχειρηματική δραστηριότητα επεκτείνεται στην Γκάνα της Αφρικής, στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και της παραγωγής προϊόντων αλουμινίου. Το 2020 άνοιξε εμπορικό κατάστημα και e-shop με παιδικά ρούχα στον πεζόδρομο της Κατερίνης. Σε όλες τις εταιρείες του Γιάννη Ντούμου απασχολούνται πάνω από 1000 εργαζόμενοι - συνεργαζόμενοι.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr