Ευερέθιστο έντερο – Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να αποφύγετε - Βοηθήστε το να ανακτήσει την ευεξία του !
Υπάρχουν ορισμένες τροφές που, σε ορισμένες περιπτώσεις, πρέπει να αποφεύγονται κυρίως.
Ευερέθιστο έντερο; Δεν αρκεί να εγκαταλείψετε τα απεριτίφ και τα τηγανητά!
Αν θέλετε να το βοηθήσετε να ανακτήσει την ευεξία του, αλλά και τη δική σας, θα πρέπει να γνωρίζετε όλα τα τρόφιμα και ποτά που πρέπει να τα καταναλώνετε σπάνια και σε μικρές ποσότητες ή και να αποφεύγετε τελείως.
Τροφές που θα πρέπει να εγκαταλείψετε
Υπάρχουν ορισμένες τροφές που, σε ορισμένες περιπτώσεις, πρέπει να αποφεύγονται κυρίως.
Ονομάζονται δυνητικά αλλεργιογόνα τρόφιμα γιατί σε ορισμένα άτομα με προδιάθεση, όταν περνούν τον βλεννογόνο φραγμό του εντέρου, διεγείρουν την αντίδραση των αντισωμάτων και μπορεί να οδηγήσουν σε αλλεργική αντίδραση.
Μιλάμε, για παράδειγμα, για τη γλουτένη, για όσους πάσχουν από υπερευαισθησία, αλλεργίες ή κοιλιοκάκη.
Είναι επίσης δυνητικά αλλεργιογόνα:
- καζεΐνη,
- γαλακτοκομικά προϊόντα,
- προϊόντα σόγιας
- φιστίκια
Ποιές τροφές να αποφεύγω για να υποστηρίξω την εντερική ισορροπία;
Οι τροφές είναι καλύτερο να αποφεύγονται, ειδικά σε περίπτωση συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.
- Τουρσιά: αγγουράκια, φρέσκα κρεμμυδάκια και σάλτσες.
- Μανιτάρια: γενικά.
- Πολύ πικάντικα και πικάντικα φαγητά
- Απλοί ή επεξεργασμένοι υδατάνθρακες: Αυξάνουν γρήγορα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Λευκό ψωμί, ζυμαρικά μη ολικής αλέσεως, προζύμι, μπισκότα, γλυκά και κράκερ, αλλά και βιομηχανικά σνακ όπως τηγανητές πατάτες, είναι μερικά παραδείγματα.
- Τρόφιμα που περιέχουν επεξεργασμένα σάκχαρα. Καλύτερα να αποφεύγετε τη ζάχαρη, τους χυμούς φρούτων και τα αναψυκτικά, ακόμα και αυτά με «μηδέν» ζάχαρη. Αποφύγετε μη θρεπτικά τεχνητά γλυκαντικά, όπως η ασπαρτάμη και παρόμοιες ουσίες. Καλύτερα να προτιμήσετε ένα φυσικό γλυκαντικό όπως η στέβια ή το σιρόπι αγαύης.
Συστατικά προς περιορισμό
Το νιτρώδες νάτριο βρίσκεται συνήθως σε κονσερβοποιημένα τρόφιμα όπως χοτ ντογκ, φρανκφούρτες, αλλαντικά και μπέικον.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τόνισε πρόσφατα ότι η παρατεταμένη διατροφική πρόσληψη μεγάλων ποσοτήτων νιτρωδών συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης ορισμένων τύπων καρκίνου.
Συντηρητικά, τεχνητά αρώματα και χρώματα.
Η Καραγενάνη είναι ένας πολυσακχαρίτης φυκιών που προστίθεται στα τρόφιμα για να τους δώσει μια κρεμώδη όψη όπως πχ στο γάλα σόγιας και στα συσκευασμένα παγωτά.
Σε μερικούς ανθρώπους προκαλεί γαστρικό ερεθισμό και μπορεί να επιδεινώσει τα προβλήματα του ευερέθιστου εντέρου.
Το γλουταμινικό νάτριο (MSG) είναι ένα βελτιστοποιητής γεύσης, που χρησιμοποιείται κυρίως σε κύβους ζωμού.
Τα υδρογονωμένα ή μερικώς υδρογονωμένα έλαια (τρανς λιπαρά) βρίσκονται σε πολλά κονσερβοποιημένα ή τηγανισμένα σε υψηλές θερμοκρασίες τρόφιμα, όπως και στα «junk foods».
Ναι αλλά από ψάρια, μαλάκια και οστρακοειδή;
Τα ψάρια βαθέων υδάτων, όπως ο τόνος και ο ξιφίας, μπορεί να περιέχουν υψηλά επίπεδα υδραργύρου, που είναι τοξικά για τον άνθρωπο.
Είναι προτιμότερο να επιλέγετε το μακρυπτέρυγο τόνο ή τον άγριο σολομό της Αλάσκας, που μπορείτε να τον βρείτε εύκολα κατεψυγμένο.
Σε κάθε περίπτωση, προτιμότερο είναι να επιλέγετε μπλε ψάρια. Στην πραγματικότητα, αυτά σίγουρα ψαρεύονται και δεν τρέφονται με δολώματα ζωικής προέλευσης.
Τα εκτρεφόμενα ψάρια συνήθως εκτρέφονται με πολυσυνθετικά μείγμα τροφών και περιέχουν υψηλά επίπεδα πολυχλωριωμένων διφαινυλίων, υδράργυρο και έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3.
Από μαλάκια και μαλακόστρακα είναι προτιμότερο να αποφεύγετε τα στρείδια, τα μύδια και τους αστακούς, τα καβούρια, τις γαρίδες και γενικότερα τα καρκινοειδή.
Αυτά τα τρόφιμα μπορεί να περιέχουν πολύ υψηλά επίπεδα υδραργύρου και συχνά είναι αλλεργιογόνα.
Όταν πίνεις, πίνει το έντερο σου
Βέβαια, δεν θα πρέπει να δίνουμε σημασία μόνο στις τροφές που καταναλώνουμε! Για την υγεία του εντέρου είναι σημαντικό να προσέχετε και τι πίνετε.
Μερικά από τα ροφήματα και ποτά που πρέπει να αποφεύγονται, αναφέρονται παρακάτω.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα yo.gr, τα αλκοολούχα ποτά εάν καταναλωθούν σε υπερβολική ποσότητα, αλλάζουν τη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού και του πεπτικού συστήματος.
Καλύτερα να το αποφεύγετε ανάμεσα στα γεύματα και σε περίπτωση κατανάλωσης, συνοδέψτε ένα ποτήρι κρασί με το φαγητό.
Επιπλέον, η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης, τσαγιού και ενεργειακών παρεμβαίνουν στους ρυθμούς του σώματος, οδηγώντας σε αϋπνία και πεπτικές ανωμαλίες, όπως δυσκοιλιότητα ή διάρροια, και επιδείνωση προβλημάτων ευερέθιστου εντέρου.
Σε μέτριες ποσότητες, ωστόσο, μπορεί να φανούν ευεργετικά.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr