Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, καθηγήτρια επιδημιολογίας για τον Σηκουάνα: «Πάνω από 10 είδη μικροβίων μπορούν να προκαλέσουν τουλάχιστον 10 νοσήματα»

Γαστρεντερίτιδα, ηπατίτιδα, επιπεφυκίτιδα, ωτίτιδες και πιο σπάνια, αμοιβάδα που επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα μερικοί από τους κινδύνους από τα νερά του Σηκουάνα 

Τα μολυσμένα νερά του Σηκουάνα και η επιμονή των Γάλλων διοργανωτών να κάνουν τελικά τα αγωνίσματα τους τριάθλου, αλλά και την κολύμβηση εκτός πισίνας στο ποτάμι της πόλης, εγείρει θέματα υγείας.

Μετά από προσπάθειες 4 ετών, πάνω από 1,4 δισ. ευρώ που ξόδεψαν όλα πήγαν στράφι με την πρώτη βροχή, τη μέρα της Τελετής Έναρξης.

Τι όμως υπάρχει να νερά του Σηκουάνα;

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, μιλώντας στο ΕΡΤNews και την εκπομπή “Συνδέσεις” επεσήμανε ότι πάνω από 10 διαφορετικά είδη μικροβίων μπορούν να προκαλέσουν πάνω από 10 νοσήματα στον άνθρωπο από μολυσμένο νερό.

«Μπορεί να εμφανίσουμε συμπτώματα από νοσήματα όπως γαστρεντερίτιδα, ηπατίτιδα, επιπεφυκίτιδα, ωτίτιδες, αναπνευστικές λοιμώξεις, και πιο σπάνια, αμοιβάδα που επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα με κίνδυνο θανάτου, ουρολοιμώξεις, κολπίτιδες, επιμόλυνση τραυμάτων και δερματικά εξανθήματα. Αυτές οι λοιμώξεις μπορεί να προκαλέσουν πυρετό, πονοκέφαλο και να οδηγήσουν στο νοσοκομείο» τόνισε για τον Σηκουάνα.

Διαβάστε ακόμα: Βούτηξαν στον Σηκουάνα και έπαθαν γαστρεντερίτιδα - Αθλήτριες από το Βέλγιο και την Ελβετία που αγωνίστηκαν στο τρίαθλο, αποσύρθηκαν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Η κα Ψαλτοπούλου εξήγησε ότι τα προβλήματα από τα νοσήματα αυτά σπάνια προκαλούν μόνιμες βλάβες, αλλά το βασικό είναι ότι επηρεάζουν τους αθλητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες, καθιστώντας τους ανίκανους να αποδώσουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους.

«Τα μικρόβια αυτά περιλαμβάνουν απλά κολοβακτηρίδια, τον ιό της ηπατίτιδας Α, κλωστηρίδια και λεπτοσπείρωση. Ο κίνδυνος μόλυνσης εξαρτάται από την ηλικία του ατόμου και τη συγκέντρωση των μικροοργανισμών στο νερό όπου κολυμπάμε. Η σοβαρότητα της μόλυνσης μπορεί να ποικίλλει, από σοβαρές έως πιο ήπιες επιπτώσεις» εξήγησε.

Δείτε ακόμα: Μόλυνση στον Σηκουάνα: 1,4 δισ. ευρώ κόστισε ο καθαρισμός - Αναβλήθηκαν οι σημερινές προπονήσεις τριάθλου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες (βίντεο)

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ