Αυτός είναι ο ιδιοκτήτης του περίφημου TEMU και πλουσιότερος άνθρωπος της Κίνας αυτή τη στιγμή - Ο Κόλιν Χουάγκ έχει περιουσία γύρω στα 52,6 δισ. δολ.

Με περιουσία που υπολογίζεται στα 52,6 δισ. δολ.

Ο ιδρυτής του Temu έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Κίνα, (με περιουσία που υπολογίζεται στα 52,6 δισ. δολ.), σημειώνοντας ένα σημαντικό επίτευγμα στον επιχειρηματικό κόσμο.

Ο λόγος για τον Κόλιν Χουάγκ και το διαδικτυακό e-shop που μπορεί κανείς να βρει ότι κατεβάσει ο νους του.

Από ρουχισμό και είδη σπιτιού, μέχρι είδη αυτοκινήτου, παιδικά παιχνίδια, παπούτσια, ηλεκτρονικές συσκευές και χίλια δυο άλλα. Και όλα αυτά σε εξωφρενικά χαμηλές τιμές.

Ο 43χρονος, Colin Huang είναι ιδρυτής της PDD Holdings, κινεζικής εταιρείας στο χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου που άλλαξε το όνομά της από Pinduoduo τον Φεβρουάριο του 2023, το οποίο έφερε από το 2015 όταν και ιδρύθηκε.

Η εταιρεία εισήχθη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης τον Ιούλιο του 2018. Ο Huang, μπορεί να παραιτήθηκε από πρόεδρος της εταιρείας τον Μάρτιο του 2021, ωστόσο εξακολουθεί να είναι βασικός μέτοχος.

Η PDD εγκαινίασε τον Σεπτέμβριο του 2022 τον ιστότοπο διαδικτυακών αγορών με την ονομασία Temu με σκοπό να «σπάσει» το μονοπώλιο της πλατφόρμας Shein, της οποίας ηγείται ο επίσης Κινέζος δισεκατομμυριούχος, Sky Xu και να την εκθρονίσει.

Ο Huang, ο οποίος έχει μεταπτυχιακό στην επιστήμη των υπολογιστών από το Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν των ΗΠΑ, έκανε πρακτική άσκηση στη Microsoft τόσο στο Πεκίνο, όσο και στο Σιάτλ πριν ξεκινήσει την καριέρα του στην Google στις ΗΠΑ το 2004. Μπορεί να μην είναι τόσο γνωστός εκτός Κίνας, ωστόσο πρόκειται για έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, με το όνομά του να φιγουράρει στις λίστες του Forbes.

Γεννήθηκε το 1980 από γονείς εργάτες στα περίχωρα της Χανγκτσόο, μια πόλη στην ανατολική επαρχία Τσετσιάνγκ της Κίνας. Ο ίδιος στο παρελθόν -εάν και σήμερα κρατά τον εαυτό του μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας- είχε περιγράψει λεπτομερώς ορισμένες πτυχές της ζωής του.

Όπως έχει πει, πήγαινε σε ένα συνηθισμένο δημοτικό σχολείο, ωστόσο ένα βραβείο σε μια μαθηματική Ολυμπιάδα του άλλαξε τη ζωή, αφού ο δάσκαλός του τον προέτρεψε να δώσει εξετάσεις για την εισαγωγή του στο πολύ επιλεκτικό σχολείο ξένων γλωσσών Hangzhou Foreign Language School (HFLS).

Ο Huang κέρδισε μια θέση, αλλά αρχικά δεν ήθελε να πάει, καθώς πίστευε ότι το σχολείο επικεντρωνόταν στις ξένες γλώσσες.

«Ήθελα να πάω σε ένα σχολείο που είναι δυνατό στα Μαθηματικά, τη Φυσική και τη Χημεία», είχε γράψει πριν από χρόνια. «Αργότερα ο διευθυντής μας με κάλεσε και με έπεισε να πάω. Εκ των υστέρων, ευχαριστώ τον Θεό που επέλεξα να πάω στο HFLS», συνέχιζε σε blog του στο Medium το οποίο δεν είναι πλέον ενεργό.

Στα 18 του άρχισε να σπουδάζει πληροφορική στο διάσημο Πανεπιστήμιο Zhejiang.

Ο Huang έλαβε τον πρώτο του μισθό ως ασκούμενος της Microsoft εργαζόμενος στο Πεκίνο, καθώς και στο γραφείο της εταιρείας στο Redmond της Ουάσινγκτον. Όμως ο ίδιος δεν έβλεπε το μέλλον του εκεί. Αφορμή, όπως έχει αποκαλύψει ο ίδιος, ήταν ένας μέντοράς του ο οποίος τον είχε συμβουλέψει να κοιτάξει μια εταιρεία που ονομάζεται Google, μη γνωρίζοντας τότε τι θα ακολουθήσει.

Αποφοίτησε με μεταπτυχιακό στην επιστήμη των υπολογιστών από το Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν το 2004 και βρήκε την πρώτη του δουλειά πλήρους απασχόλησης στην Google ως μηχανικός λογισμικού, προτού γίνει διευθυντής προϊόντων. Εκείνη την εποχή, η Google ετοιμαζόταν να εισέλθει στην Κίνα και ο Huang έγινε μέλος της ομάδας.

Το 2006 εγκαταστάθηκε ξανά στην Κίνα για να βοηθήσει στη δημιουργία της Google China.

Όπως εξιστορεί ο ίδιος λίγα χρόνια αργότερα συνειδητοποίησε πόσο τυχερός ήταν που βρισκόταν στο δυναμικό της Google μέχρι που έφυγε.

«Τρία ή τέσσερα χρόνια αφότου έφυγα, άρχισα να συνειδητοποιώ πόσο σπάνιο ήταν να βρεθείς και να ενταχθείς σε μια εταιρεία όπως η Google εκείνη την εποχή. Ήταν μια ευκαιρία που δίνεται μία φορά στη ζωή και ήμουν εξαιρετικά τυχερός».

Μετά την παραίτησή του από την Google το 2007, ο Huang ξεκίνησε τον ιστότοπο ηλεκτρονικού εμπορίου Oukou, ο οποίος πωλούσε ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης, όπως κινητά τηλέφωνα και οικιακές συσκευές.

Πούλησε την επιχείρηση τρία χρόνια αργότερα, το 2010, προτού ξεκινήσει τη δεύτερη εταιρεία του, τη Leqi, η οποία βοηθούσε ξένες μάρκες να προωθήσουν τα ηλεκτρονικά τους καταστήματα σε κινεζικές πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου. Η τρίτη επιχείρησή του ήταν η Xunmeng που δημιουργούσε διαδικτυακά παιχνίδια ρόλων.

Ωστόσο μια μόλυνση στο αυτί το 2013 τον έκανε σε ηλικία 33 ετών να αποσυρθεί προσωρινά για να επιστρέψει με την ιδέα του... ενός εκατομμυρίου.

Ο Huang ξεκίνησε την Pinduoduo το 2015 (σήμερα PDD). Έχοντας αποκτήσει εμπειρία τόσο στο ηλεκτρονικό εμπόριο όσο και στα παιχνίδια, πίστευε ότι θα μπορούσε να βρει την επιτυχία με την παιχνιδοποίηση των online αγορών. Το 2015 άντλησε 8 εκατομμύρια δολάρια από μια ομάδα επενδυτών με επικεφαλής την Banyan, και άλλα περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια το επόμενο έτος, σύμφωνα με το Bloomberg.

Mε λίγα λόγια, μετατρέποντας την Pinduoduo σε μια εφαρμογή αγορών με διασκεδαστικά χαρακτηριστικά για να ενθαρρύνει τις καθημερινές επισκέψεις, δίνοντας παράλληλα χρηματικές ανταμοιβές προς τους χρήστες για να παίξουν ένα παιχνίδι, οι οποίες ωστόσο απαιτούσαν το να προσκαλούν άλλους στην πλατφόρμα, ο Huang κέρδισε το πρώτο του μεγάλο προσωπικό στοίχημα.

«Έμαθα πώς να διαχειρίζομαι και αποδέχτηκα την ιδιότητα του να είμαι πλούσιος πριν γίνω πλούσιος», είχε πει παλαιότερα ο 43χρονος, Colin Huang, λόγια που αναγράφονται στο οικονομικό προφίλ του στην ηλεκτρονική έκδοση του Forbes.

Διαβάστε ακόμη: Κόλιν Χοαυάνγκ ή Mr Temu: Από παιδί εργατών, ο 4ος πλουσιότερος άνθρωπος στην Κίνα-Μεταξύ των 25 παγκοσμίως, το success story... τρομάζει την Amazon (βίντεο)

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ