Ναυάγιο Παλέρμο-δύτης: «Κοιμόντουσαν στις καμπίνες τους οι 7 νεκροί - Τους βρήκαμε σφηνωμένους να ψάχνουν απελπισμένα για αέρα -Τα έπιπλα «χόρευαν» μέσα στο σκάφος»

Συγκλονίζουν οι αποκαλύψεις

Δύτες από την εξειδικευμένη ομάδα διάσωσης σπηλαίων της πυροσβεστικής περιέγραψαν με δραματικές λεπτομέρειες τις εξαιρετικές προκλήσεις που αντιμετώπισαν πάνω από 50 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Στους 30 δύτες επιτρεπόταν να επισκεφθούν τον πυθμένα μόνο για 12 λεπτά κάθε μέρα από την ανατολή μέχρι τη δύση του ηλίου. Μερικοί από τους δύτες συμμετείχαν επίσης στην ανάκαμψη του καταδικασμένου πλοίου Costa Concordia το 2012.

Ο επικεφαλής της πυροσβεστικής υπηρεσίας του Παλέρμο και μέλος της ομάδας διάσωσης δυτών, Bentivoglio Fiandra, περιέγραψε πώς το Bayesian βυθίστηκε στην πρύμνη πριν κυλήσει στη δεξιά πλευρά του.

«Βρήκαμε το ασφαλέστερο σημείο και μπήκαμε στο γιοτ από εκεί. Αλλά το εσωτερικό του ήταν χάος, με ντουλάπες και έπιπλα να στροβιλίζονται γύρω μας και καθρέφτες που αντανακλούσαν τα φώτα μας. Τα πτώματα ήταν όλα σφηνωμένα σε στενά σημεία, με έπιπλα πάνω ή δίπλα τους. Ήταν όλα κολλημένα εκεί» είπε ο Fiandra.

Οι έξι νεκροί από το ναυάγιο στη Σικελία
Οι 6 νεκροί

Όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου από αξιωματούχους, οι επιβάτες που έχασαν τη ζωή τους πιθανότατα κοιμούνταν και αυτός ήταν ο λόγος που απέτυχαν να διαφύγουν έγκαιρα.

Μόλις όμως αντιλήφθηκαν πως κάτι δεν πήγαινε καλά, προφανώς επιχείρησαν να διαφύγουν, αλλά ήταν αργά. Όταν το Bayesian άρχισε να βυθίζεται κάτω από το νερό – με τη δεξιά του πλευρά στραμμένη προς τον πυθμένα και την αριστερή προς την επιφάνεια του νερού, οι επιβάτες που είχαν απομείνει μέσα στο σκάφος, κινήθηκαν προς εκείνη την κατεύθυνση, και συγκεκριμένα, την αριστερή πλευρά, αναζητώντας πιθανώς «λίγο αέρα».

«Είναι ξεκάθαρο πως προσπαθούσαν να σωθούν πηγαίνοντας στις καμπίνες στην αριστερή πλευρά. Βρήκαμε τις πρώτες πέντε σορούς στην πρώτη καμπίνα στην αριστερή πλευρά και την τελευταία σορό στην τρίτη καμπίνα στην ίδια πλευρά. Υπήρχαν συνολικά έξι καμπίνες: τρεις στην αριστερή και τρεις στη δεξιά πλευρά. Τους βρήκαμε στο υψηλότερο μέρος του σκάφους προς την επιφάνεια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τζιρολάμο Μπεντιβόλιο Φιάντρα, διοικητής της τοπικής πυροσβεστικής υπηρεσίας.

«Τα πρώτα πέντε πτώματα βρέθηκαν στην πρώτη καμπίνα στην αριστερή πλευρά και το τελευταίο πτώμα – αυτό της 18χρονης Χάνα – βρέθηκε στην τρίτη καμπίνα.", είπε χαρακτηριστικά.


Ανθρωποκτονία εξ αμέλειας

Συνέντευξη Τύπου έδωσαν οι ιταλικές Αρχές το πρωί του Σαββάτου για το ναυάγιο στα ανοιχτά της Σικελίας με τον επικεφαλής εισαγγελέα Ambrogio Cartosio, να εξηγεί όσα συνέβησαν και να κάνει σαφές πως η έρευνα για πιθανή ανθρωποκτονία είναι σε εξέλιξη.

Ο εισαγγελέας μιλώντας για το συμβάν ανέφερε πως η ακτοφυλακή κλήθηκε στις 04:38 τοπική ώρα στα ανοιχτά της Σικελίας, αλλά όταν έφτασε, το σκάφος είχε ήδη βυθιστεί αλλά υπήρχαν ορισμένοι επιζώντες, οι περισσότεροι από τους οποίους διασώθηκαν από ένα κοντινό σκάφος.

Ο Cartosio επιβεβαίωσε τα ονόματα των θυμάτων. Το πρώτο πτώμα που ανασύρθηκε ήταν αυτό του σεφ του σκάφους, Ρεκάλντο Τόμας, και έγινε αμέσως σαφές ότι η ανεύρεση ζωντανού οποιουδήποτε από τους έξι αγνοούμενους θα ήταν πολύ δύσκολη.

Τέσσερα από τα θύματα ανασύρθηκαν στις 21 Αυγούστου: Ο Jonathan William Bloomer και η σύζυγός του, και ο Christopher Morvillo και η σύζυγός του.

Όλοι τους βρέθηκαν μέσα στο σκάφος από τις ομάδες κατάδυσης. Ένα ακόμη θύμα, ο Μάικ Λιντς, ανασύρθηκε στις 22 Αυγούστου. Το πτώμα της κόρης του, Χάνα, ανασύρθηκε στις 23 Αυγούστου, γεγονός που συγκίνησε βαθιά την ομάδα διάσωσης, προκαλώντας αυθόρμητα χειροκροτήματα.

Διαβάστε ακόμη: Ναυάγιο Σικελία: Έρευνα για ανθρωποκτονία εξ αμελείας ξεκίνησε η εισαγγελία - "Δεν αποκλείουμε τίποτα"

Διαβάστε ακόμη: Ναυγάγιο – Παλέρμο: Τελευταία πράξη στο δράμα – Βρέθηκε η σορός της κόρη του Βρετανού μεγιστάνα, Mike Lynch, Hannah (φωτό)

Διαβάστε ακόμη: Ναυάγιο Παλέρμο: Αυτοί είναι οι 6 νεκροί που ανασύρθηκαν από τις καμπίνες του υπερπολυτελούς γιοτ – Τι είπε στην ανάκριση ο 51χρονος καπετάνιος (φωτό & βίντεο)

Διαβάστε ακόμη: Σικελία: Ιδού το πολυτελές σκάφος που χτυπήθηκε από την καταιγίδα & βυθίστηκε σε 1 λεπτό - 56μ. μήκος, 6 σουίτες & πολυτελείς χώροι - Δείτε φωτό

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ