Topwoman η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου - Κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 50μ. ύπτιο στο Παρίσι - Το χαρισματικό κοριτσάκι που υιοθετήθηκε από Έλληνες γονείς, στα 14 διαγνώστηκε με το Σύνδρομο Stiff Person (φωτό-βίντεο)

Η 38χρονη πάσχει από το σύνδρομο "Stiff Person"

Η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στα 50μ. ύπτιο της κατηγορίας S4, στο πλαίσιο των Παραολυμπιακών Αγώνων «Παρίσι 2024».

Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια και χάλκινη Παραολυμπιονίκης του Τόκιο έκανε χρόνο 50.12, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τη Γερμανίδα Τζίνα Μπότσερ (51.40) και τρίτη την Βραζιλιάνα Λίντια Βιέρα Ντε Κρουζ (52.00).

Αυτός ήταν ο τελευταίος αγώνας της 38χρονης Σταματοπούλου σε Παραολυμπιακούς Αγώνες ενώ χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι πανηγύρισε το χρυσό την ημέρα των γενεθλίων της!

Δείτε την έκπληξη με τούρτα που της έκανα στο Παραολυμπιακό χωριό:

Με τρομερές δυνάμεις στο δεύτερο μισό της κούρσας, βγήκε μπροστά και δεν μπόρεσε να την ακολουθήσει καμία από τις αντίπαλες της. Τερμάτισε σε 50.12 με την Γερμανίδα Τζίνα Μπότσερ να είναι δεύτερη με 51.40 και την Βραζιλιάνα Λίντια Βιέρα Ντε Κρουζ, τρίτη με 52.00.


H Σταματοπούλου, στο ίδιο αγώνισμα ήταν τρίτη το 2021 στο Τόκιο κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο, ενώ το 2016 στο Ρίο είχε τερματίσει στην 5η θέση. Η πρόοδος της ανά διοργάνωση είναι πραγματικά εντυπωσιακή!



Τι ξέρουμε για την Αλεξάνδρα Σταματοπούλου

Η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου γεννήθηκε στη Ρουμανία από μία πολύ φτωχή οικογένεια, η οποία την παρέδωσε σε ίδρυμα.

Εκεί έζησε τα πρώτα πέντε χρόνια της ζωής της, μέχρι που ήρθε η υιοθεσία. Αρχισε να κοινωνικοποιείται, να κάνει όνειρα (μικρή είχε πει πως ήθελε να μοιάσει στην ολυμπιονίκη της γυμναστικής, Νάντια Κομανέτσι), όμως το σύνδρομο Stiff Person, η πάθηση από την οποία πάσχει και η Σελίν Ντιόν, ήρθε να της αλλάξει όλη τη ζωή σε πολύ μικρή ηλικία.

Πρόκειται για μία σπάνια αυτοάνοση διαταραχή της κίνησης, που επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα, δηλαδή τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό. Αποτελεί μια σοβαρή διαταραχή ασαφούς αιτιολογίας και χαρακτηρίζεται από προοδευτική δυσκαμψία και ακαμψία.


«Όταν υιοθετήθηκα και γεύτηκα τα πάντα σαν ένα μικρό μωρό, σαν παιδί, χρειάστηκε από την αρχή οι απαιτήσεις να είναι αρκετές, δηλαδή χρειάστηκε να μάθω πολύ γρήγορα να μιλάω, ενώ πιο πριν δεν επικοινωνούσα καθόλου, χρειάστηκε να μπω σε ομάδα, στο σχολείο, σε ομάδα για αθλητισμό, κάτι που για μένα ήταν πολύ ξένο στο μυαλό μου, δεν είχα ιδέα.

Όλα μου φαινόντουσαν αστεία. Στην αρχή υπήρξαν κοροϊδίες, χλευασμός, το πώς δεν μιλάω και μετέπειτα όταν άρχισα να μιλάω και να κατανοώ τα "θέλω" μου, μπήκα στον αθλητισμό και έκανα ενόργανη. Ήθελα να γίνω μια wanna be Κομανέντσι. Δεν μας βγήκε... Στα 14 ήρθε η πρώτη σφαλιάρα. Η οποία ήταν η αδυναμία να πατήσω, να τρέμω σε κάθε δύο, τρία βήματα και να πέφτω» είχε περιγράψει σε ένα συνέδριο για τον γυναικείο αθλητισμό.

«Στα 21 μου η πάθηση υποτροπίασε, είπα μάλλον δεν είναι καλά τα πράγματα. Την στιγμή που άρχισα να τρέμω την ιδέα ότι θα μείνω στο σπίτι, δεν θα κάνω τίποτα, λέω εδώ είμαστε, ας ξεκινήσω θεραπευτικά την κολύμβηση μιας και μου το είχαν προτείνει για τους μύες. Η πάθησή μου είναι νευροεξελιγκτική -έχει να κάνει με του μύες και τα νεύρα- εν τέλει ο προπονητής μου και η φυσικοθεραπεύτριά μου μού είπαν ότι σου ταιριάζει αυτό το άθλημα. Εγώ δεν μπορούσα ούτε στην τηλεόραση να το δω, με άγχωνε. Βήμα το βήμα όμως, είπα ότι "μάλλον αυτό θα με πάει μπροστά". Όταν άρχισα να παίρνω σοβαρά τον αθλητισμό ένιωσα καλά με τον εαυτό μου ότι κάτι έχω προσφέρει, σε μένα πρωτίστως, και μετέπειτα σε ανθρώπους που πίστεψαν σε μένα. Άρχισα να βλέπω τον εαυτό μου σοβαρά, υπήρξαν δυσκολίες αλλά με έναν εθνικό ύμνο, νομίζω ξεχνά τα πάντα» είπε επίσης.

Η χρυσή παραολυμπινίκης πλέον "εγκαταλείπει" την πισίνα και θα ασχοληθεί με την λογοθεραπεία.


Η εμφάνιση της στο "Dancing with the stars"

 Το 2022, ως καλεσμένη του τηλεοπτικού χορευτικού σόου «Dancing with The Stars», χόρεψε ένα ντουέτο με τη χορεύτρια, Μαρίνα Λαμπροπούλου, για να μεταφέρει το μήνυμα ότι όλοι οι άνθρωποι πρέπει να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους και ότι χρειάζεται θέληση για να γίνει αυτό, σε μία πολύ όμορφη τηλεοπτική στιγμή.

Διαβάστε ακόμη: Αλεξάνδρα Σταματοπουλου: Μήνυμα θάρρους & ελπίδας από την Παραολυμπιονίκη που πάσχει από το σύνδρομο Stiff (βίντεο)

Διαβάστε ακόμη: Αλεξάνδρα Σταματοπούλου: Με το σύνδρομο της Σελίν Ντιόν πάσχει η Παραολυμπιονίκης -«Οι μύες συσπώνται ανεξέλεγκτα» (φωτό & βίντεο)

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ