Άκης Πετρετζίκης: Η εναλλακτική μακαρονάδα - Πεντανόστιμες πένες ολικής άλεσης με φιλέτο σολομού, μπρόκολο, μπεσαμέλ & τραγανή κρούστα !

Σούπερ!

Υλικά

Για τον σολομό

  • 500 γρ. σολομό, φιλέτο

  • 1 κ.σ. θυμάρι, φρέσκο

  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο

  • αλάτι

  • πιπέρι

Για την μπεσαμέλ

  • 20 γρ. ηλιέλαιο

  • 20 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

  • 250 γρ. γάλα πλήρες

  • 200 γρ. τυρί κρέμα

  • 15 γρ. άνηθο, φρέσκο, ψιλοκομμένο

  • ξύσμα λάιμ, από 1 λάιμ

  • χυμό λάιμ, από 1 λάιμ

  • αυγό, μεσαίο

  • αλάτι

  • πιπέρι

Για την κρούστα

  • 70 γρ. ψωμί για τοστ

  • 1 κ.γ. ρίγανη, αποξηραμένη

  • ½ κ.γ. σκόνη σκόρδου

  • 2 κ.σ. άνηθο, φρέσκο, ψιλοκομμένο

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο

  • αλάτι

  • πιπέρι

Για τη σύνθεση

  • 300 γρ. πένες

  • 300 γρ. μπρόκολο, καθαρισμένο

 

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Εκτέλεση

Για τον σολομό 

  • Τοποθετούμε ένα μεγάλο τηγάνι σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε να ζεσταθεί. 

  • Κόβουμε τον σολομό σε μικρά κομμάτια, ρίχνουμε το θυμάρι, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι, και ανακατεύουμε με τα χέρια μας ώστε να μαριναριστούν καλά. 

  • Μεταφέρουμε τον σολομό στο τηγάνι και ψήνουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα από όλες τις πλευρές. 

  • Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να το χρειαστούμε. 

Για την μπεσαμέλ 

  • Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το ηλιέλαιο και το αλεύρι, και ανακατεύουμε συνεχώς με ένα σύρμα χειρός μέχρι να δημιουργηθεί μια σφιχτή πάστα. 

  • Προσθέτουμε το γάλα σε 2 δόσεις ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα χειρός μέχρι να πάρει μια βράση και να δέσει η μπεσαμέλ. 

  • Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε το τυρί κρέμα, τον άνηθο, το ξύσμα και τον χυμό από το λάιμ, το αυγό, το αλάτι και το πιπέρι, και ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. 

  • Αφήνουμε την μπεσαμέλ στην άκρη μέχρι να τη χρειαστούμε.  

Για την κρούστα 

  • Βάζουμε στον πολυκόφτη το ψωμί, τη ρίγανη, το σκόρδο, τον άνηθο, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι, και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. 

Για τη σύνθεση 

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C στον αέρα. 

  • Κόβουμε το μπρόκολο σε μικρά κομμάτια. 

  • Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε νερό και αφήνουμε να πάρει μια βράση. 

  • Ρίχνουμε 1 κ.σ. αλάτι και τα ζυμαρικά, ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα, και βράζουμε 2 λεπτά λιγότερο από τις οδηγίες της συσκευασίας. Στα τελευταία 5 λεπτά προσθέτουμε το μπρόκολο και το βράζουμε μαζί με τα ζυμαρικά. 

  • Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, σουρώνουμε τα ζυμαρικά με το μπρόκολο, και τα μεταφέρουμε σε ένα ορθογώνιο ταψί 25x32 εκ..

  • Ρίχνουμε από πάνω την μπεσαμέλ και τον σολομό, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. 

  • Προσθέτουμε από πάνω την κρούστα και μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο. 

  • Ψήνουμε για 20-25 λεπτά μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα η κρούστα. 

  • Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και σερβίρουμε. 

 

Who is who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».

Από το 2012 έως το 2014 εργάστηκε ως Head Chef στο εστιατόριο του chef Μισέλ Ρου και το Avenue Bistro στο Metropolitan Hotel. Το 2014, ξεκίνησε την εβδομαδιαία διαδικτυακή εκπομπή Kitchen Lab στο ελληνικό του κανάλι στο YouTube, αλλά και την εκπομπή Akis Kitchen στο αγγλικό κανάλι, στην οποία μοιράζεται τις συνταγές του στα αγγλικά. Από το 2014 μέχρι και σήμερα, ακολούθησαν διάφορες τηλεοπτικές παραγωγές στις οποίες ο Άκης Πετρετζίκης ήταν ο κεντρικός παρουσιαστής: Καν’ το όπως ο Άκης (2014-2016), Ιστορίες από την Λίστα (2014-2015), Μια Βαλίτσα Γεύσεις (2016-2017), Ready Steady Cook (2016-2017), Kitchen Lab (2017-σήμερα) και Akis' Food Tour (2020-σήμερα).

Στην ιστοσελίδα akispetretzikis.com θα βρείτε ό,τι συνταγή θέλετε!

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ