Γιάννης Λουκάκος: Φανταστική φοκάτσια με ντοματίνια & δεντρολίβανο - Όταν η μυρωδιά σε «προσκαλεί» και η γεύση σε ταξιδεύει ! (βίντεο)

Σούπερ!

Υλικά

  • 400 γρ. νερό
  • 2 γρ. μαγιά ξηρή
  • 10 γρ. μέλι
  • 530 γρ. αλεύρι με πρωτεΐνη > 12%
  • 15 γρ. αλάτι
  • 30 γρ. ελαιόλαδο
  • 40 γρ. σκόρδο ψητό
  • 50 γρ. τοματίνια, κομμένα στη μέση
  • 2 γρ. δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο
  • 3 γρ. ανθός αλατιού
  • 20 γρ. ελαιόλαδο

 

Ευχαριστούμε τον Γιάννη Λουκάκο και το yiannislucacos.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση

  • Σε ένα αρκετά μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και δημιουργούμε μία λακκούβα στο κέντρο. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα το νερό με τη μαγιά και το μέλι μέχρι να διαλυθούν πλήρως. Ρίχνουμε το μείγμα με το νερό στο μπολ με το αλεύρι, μέσα στη λακκούβα που έχουμε δημιουργήσει και ανακατεύουμε με μία μαρίζ μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με τα χέρια μας μέχρι να ενσωματωθεί και αυτό μέσα στο ζυμάρι. Καλύπτουμε πολύ καλά το μπολ με μεμβράνη και το τοποθετούμε στο ψυγείο για 24 ώρες.

  • Βγάζουμε το μπολ από το ψυγείο και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

  • Λαδώνουμε καλά τα χέρια μας και ένα ταψί 25*35 εκ., αδειάζουμε στο ταψί το ζυμάρι και το απλώνουμε απαλά ώστε να πιάσει όλη την επιφάνεια του ταψιού. Προσθέτουμε από πάνω το ψητό σκόρδο και τα τοματίνια πιέζοντας τα ελαφρώς μέσα στο ζυμάρι. Πασπαλίζουμε από πάνω το δεντρολίβανο, προσθέτουμε τον ανθό αλατιού και ραντίζουμε με ελαιόλαδο. Αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου σκεπασμένο με μία πετσέτα για περίπου μία ώρα ακόμη μέχρι να ξανά φουσκώσει ελαφρώς το ζυμάρι μέσα στο ταψί.

  • Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε σε προ θερμασμένο φούρνο στους 220°C μέχρι να έχουμε μία χρυσαφένια κρούστα και η φοκάτσια να έχει ψηθεί μέχρι μέσα, για 30 λεπτά περίπου.

  • Αφαιρούμε τη φοκάτσια από το ταψί και την αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε ένα σχαράκι για να μη μαζέψει υγρασία στο κάτω μέρος της.

  • Κόβουμε σε μερίδες της αρεσκείας μας και σερβίρουμε.

 

 

Who is Who

Ο Γιάννης Λουκάκος γεννήθηκε στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ στις 19/11/1973. Σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός στο Pennsylvania State University και μετά φοίτησε στην καλύτερη σχολή μαγειρικής του κόσμου, Culinary Institute of America. Αφού εργάστηκε στις κουζίνες μεγάλων ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων και εστιατορίων, το 2000 επέστρεψε στην Ελλάδα. Το προσωπικό του στυλ έχει αναγνωρισθεί δύο φορές στα βραβεία Gourmet. Το 2009 δημιούργησε το δικό του εστιατόριο στο Χαλάνδρι στην πιάτσα του Αγ. Νικολάου στην πλατεία Ελευθερωτών. Από τον Μάρτιο του 2013, ο Γιάννης Λουκάκος πήρε την τηλεοπτική επωνυμία του «Dr Cook» από την ομώνυμη εκπομπή στο MEGA TV, ενώ το ΤHE SEMINAR PROJECT φιλοδοξεί να αποτελέσει μια ξεχωριστή εμπειρία μαγειρικής εκπαίδευσης για όσου συμμετέχουν στα σεμινάρια.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr