Topwoman η Melinda Gates: Προσφέρει 250 εκατ. δολ. σε πρόγραμμα για τη βελτίωση της ψυχικής και σωματικής υγείας των γυναικών

«Δράση για την Υγεία των Γυναικών», ένα ταμείο μέσω του οργανισμού της, Pivotal Ventures.

Η Melinda French Gates ρίχνει περισσότερο φως στο σχέδιό της ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων για την προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών, ανακοινώνοντας την Τετάρτη ένα νέο ταμείο ύψους 250 εκατομμυρίων δολαρίων για τη βελτίωση της ψυχικής και σωματικής υγείας των γυναικών.

Η δισεκατομμυριούχος φιλάνθρωπος εγκαινίασε το πρόγραμμα «Δράση για την Υγεία των Γυναικών», ένα ταμείο μέσω του οργανισμού της, Pivotal Ventures.

Στην ιστοσελίδα του προγράμματος αναφέρεται ότι «η υγεία των γυναικών έχει υποχρηματοδοτηθεί, αγνοηθεί και παρερμηνευθεί» και ότι οι ανισότητες στην υγεία μεταξύ ανδρών και γυναικών «όχι μόνο επηρεάζουν τις καθημερινές ζωές των γυναικών, αλλά μπορούν επίσης να βλάψουν το μέλλον τους».

«Είναι σαφές ότι πρέπει να κάνουμε καλύτερη δουλειά για να αντιμετωπίσουμε τα εμπόδια στην υγεία των γυναικών. Το θετικό είναι ότι υπάρχουν τόσοι πολλοί οργανισμοί σε όλο τον κόσμο που κάνουν ακριβώς αυτό. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα λάβουν την προσοχή και τη χρηματοδότηση που τους αξίζει», αναφέρεται στην ιστοσελίδα, η οποία καλεί τους ενδιαφερόμενους οργανισμούς να υποβάλουν αίτηση για χρηματοδότηση.

Η French Gates είχε προηγουμένως δηλώσει ότι μετά την απόφαση Dobbs του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ το 2022, η οποία έδωσε στις πολιτείες την εξουσία να αποφασίζουν για τα δικαιώματα στην άμβλωση, ένιωσε την ανάγκη να προσφέρει οικονομική στήριξη στους Αμερικανούς για τα αναπαραγωγικά τους δικαιώματα, ένα ζήτημα που υποστήριζε διεθνώς.

«Αν και για πολύ καιρό επικεντρωνόμουν στη βελτίωση της πρόσβασης στα αντισυλληπτικά στο εξωτερικό, στη μετα-Dobbs εποχή, τώρα νιώθω υποχρεωμένη να στηρίξω τα αναπαραγωγικά δικαιώματα εδώ, στη χώρα μας», είχε γράψει η French Gates σε άρθρο της στους *New York Times* τον Μάιο.

«Για πάρα πολύ καιρό, η έλλειψη χρημάτων ανάγκασε τους οργανισμούς που αγωνίζονται για τα δικαιώματα των γυναικών να βρίσκονται σε αμυντική θέση, ενώ οι αντίπαλοι της προόδου περνούν στην επίθεση. Θέλω να βοηθήσω να ισοφαρίσουμε το παιχνίδι».

Επανέλαβε αυτή τη θέση σε νέα συνέντευξή της στο Bloomberg την Τετάρτη. «Βλέπουμε τις καταστροφικές επιπτώσεις» της ανατροπής της απόφασης Roe v. Wade, της εμβληματικής υπόθεσης του 1973 για τα δικαιώματα στην άμβλωση, δήλωσε. «Θα ήθελα να δω τις ΗΠΑ, ή οποιαδήποτε χώρα, να μην αναιρούν ποτέ ξανά έναν νόμο που αφορά την υγεία των γυναικών».

Η Melinda French Gates είχε προηγουμένως εκφράσει την υποστήριξή της προς την Καμάλα Χάρις για την προεδρία σε συνέντευξη στο CBS News τον Ιούλιο, μια θέση που επανέλαβε την Τετάρτη. Η Χάρις, η Δημοκρατική υποψήφια για την προεδρία των ΗΠΑ, έχει δηλώσει ανοιχτά την υποστήριξή της στα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών.

«Όταν σκεφτείτε ποιος κατανοεί τις ανάγκες των γυναικών στις ΗΠΑ αυτή τη στιγμή, οι διαφορές είναι σαφείς», είπε στο Bloomberg. «Πιστεύω ότι άξιζε να μιλήσω ανοιχτά για τα συναισθήματά μου πάνω σε αυτό το θέμα».

Η French Gates είναι μία από τις πλουσιότερες και πιο εξέχουσες φιλάνθρωπους στον κόσμο και παραιτήθηκε από το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates τον Ιούνιο, έναν οργανισμό που βοήθησε να ιδρυθεί πριν από περισσότερα από είκοσι χρόνια.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας του διαζυγίου της με τον Bill Gates, έλαβε 12,5 δισεκατομμύρια δολάρια από το ίδρυμα ως αναγνώριση του έργου της κατά την παραίτησή της, και έκτοτε επικεντρώνει τις φιλανθρωπικές της προσπάθειες στις γυναίκες και τα κορίτσια.

Διαβάστε ακόμη: Topwoman η Melinda Gates: Θα προσφέρει 1δισ. σε οργανώσεις που βοηθούν τις γυναίκες να πάνε μπροστά & να μην φοβούνται

Διαβάστε ακόμη: Η Μελίντα Γκέιτς αποκαλύπτει τα χαρακτηριστικά του ιδανικού συντρόφου: "Θέλω να έχει ζωντάνια & να είναι έξυπνος - Να με προκαλεί & να τον προκαλώ"

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr