Ντίνα Νικολάου: Λαχταριστό, ελαφρύ, σπιτικό burger - Με πράσινο ψωμάκι και μπιφτέκι κοτόπουλου με βρώμη !
Θα το λατρέψετε.
Υλικά
Για το ψωμάκι
- 150 γρ. σπανάκι baby
- 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φακελάκι μαγιά ξηρή (7-8 γρ.)
- 65 γρ. γάλα σε σκόνη (σε όλα τα super market στα ράφια με τα γάλατα μακράς διάρκειας)
- 1 μεγάλο αυγό
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 120 ml νερό χλιαρό
- Θαλασσινό αλάτι, για την επιφάνεια
- Λίγο γάλα για το άλειμμα
Για τα burgers
- 8 μπιφτέκια Ελαιοπουλάκι με βρώμη, Αγγελάκης
- Λίγο ελαιόλαδο
Για τη σάλτσα μουστάρδας
- 100 γρ. μουστάρδα Ντιζόν
- Χυμό από ½ πορτοκάλι
- 2 κουτ. σούπας μαγιονέζα
- 1 κουτ. γλυκού κύμινο, σκόνη
- Αλάτι, πιπέρι
Για το σερβίρισμα
- Σπανάκι baby
- 8 φέτες κασέρι
- 4-5 αγγουράκια πίκλες, κομμένα σε φέτες
- κέτσαπ
Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής
Εκτέλεση
Για τα ψωμάκια
- Ζεσταίνω καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι. Ρίχνω 1 κουταλιά ελαιόλαδο και προσθέτω το σπανάκι. Το σοτάρω μέχρι να πέσει ο όγκος του και να μαραθεί και αποσύρω από τη φωτιά. Στραγγίζω καλά το σπανάκι και το αφήνω να κρυώσει. Το μεταφέρω σε μπλέντερ και το πολτοποιώ μέχρι να γίνει κρέμα.
- Βάζω στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, το γάλα σκόνη και τη μαγιά. Προσθέτω το αυγό και τον πουρέ από το σπανάκι και το σπορέλαιο και ξεκινάω να ζυμώνω με τον γάντζο. Ρίχνω το αλάτι και αρχίζω να προσθέτω το νερό (η ποσότητα που θα προσθέσω εξαρτάται από την υγρασία που έχει το σπανάκι), ζυμώνοντας για 6-8 λεπτά (αν ζυμώσω με τα χέρια χρειάζεται περίπου 10-12 λεπτά) μέχρι να δημιουργηθεί μια απαλή και ελαστική ζύμη. Μεταφέρω τη ζύμη σε λαδωμένο μπολ, σκεπάζω με μεμβράνη και αφήνω να διπλασιαστεί για 1 ώρα.
- Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C αερόθερμο. Χωρίζω τη ζύμη σε 8 burger βάρους 80-90 γρ. και πλάθω σε στρογγυλά μπαλάκια. Τα μεταφέρω σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί, τα σκεπάζω και τα αφήνω για 30 λεπτά να φουσκώσουν.
- Αλείφω τα ψωμάκια με λίγο γάλα, πασπαλίζω με θαλασσινό αλάτι και ψήνω για 20-25 λεπτά. Τα βγάζω από το φούρνο και τα αφήνω να κρυώσουν.
Για τα burger
- Σε ένα ταψάκι στρωμένο με αντικολλητικό χάρτι, βάζω τα μπιφτέκια. Ραντίζω με λίγο ελαιόλαδο και τα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C αερόθερμο για 20-25 λεπτά.
Για τη σάλτσα
- Σε ένα μπολ ανακατεύω όλα τα υλικά.
Για το σερβίρισμα
- Κόβω τα ψωμάκια στη μέση και απλώνω αρκετή από τη σάλτσα μουστάρδας. Βάζω λίγη κέτσαπ, στρώνω φύλλα σπανάκι, 1 φέτα κασέρι, πίκλες και το μπιφτέκι. Σκεπάζω με τα άλλα ψωμάκια και σερβίρω.
Who is who
Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.
Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.
Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.
Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς.
Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.
Το 2013 ξεκίνησε να παρουσιάζει την εκπομπή Ελλήνων Γεύσεις μέσα από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Πρόκειται για ένα γαστρονομικό ταξίδι με σκοπό την ανακάλυψη αγαπημένων γεύσεων της χώρας μας, ενώ ταυτόχρονα, μέσα από τον φυσικό χώρο κουζίνας-σπιτιού η Ντίνα Νικολάου προτείνει μοναδικές συνταγές και έξυπνες καθημερινές λύσεις.
To 2020 αναλαμβάνει ως Food Ambassador στο πρόγραμμα "ενέργειες ενημέρωσης και προώθηση με στόχο να επισημανθεί η βιώσιμη πτυχή της παραγωγής ρυζιού στην Ελλάδα και την Ισπανία"
Το 2021 τα Greek International Women Awards (GIWA) της απονείμουν το βραβείο για τη συνεισφορά της στην Κατηγορία Τουρισμός και Φιλοξενία (Hospitality).
Έχει γράψει 8 βιβλία μαγειρικής και πιστεύει ότι η μαγειρική είναι ένα μέσο έκφρασης και επικοινωνίας για τους λαούς και γι’ αυτό συμμετέχει συχνά στα μεγαλύτερα φεστιβάλ γαστρονομίας του κόσμου, όπου προβάλλει με κάθε δυνατό τρόπο την κουζίνα της πατρίδας μας.
Δείτε όλο το «πλούσιο» βιογραφικό της αγαπημένης σεφ Ντίνας Νικολάου στο dinanikolaou.gr
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr