Άκης Πετρετζίκης: Φτιάξτε τα πιο αφράτα ρολάκια πίτσας με σπιτική ζύμη, σάλτσα ντομάτας, τυρί και γαλοπούλα - Αφήστε το σπίτι σας να μοσχομυρίσει ! (βίντεο)

Pizza rolls για όλη την παρέα!

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 180 γρ. νερό, χλιαρό

  • 12 γρ. ξηρή μαγιά

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο, + έξτρα για το μπολ και το ταψί

  • 300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., + έξτρα για το άνοιγμα της ζύμης

  • 1 κ.γ. αλάτι

  • 1 πρέζα κρυσταλλική ζάχαρη

Για τη σάλτσα ντομάτας

  • 200 γρ. τριμμένες ντομάτες

  • 10 γρ. τριμμένη φρυγανιά

  • ½ κ.γ. κρυσταλλική ζάχαρη

  • 1 κ.γ. ρίγανη, αποξηραμένη

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο

  • αλάτι

  • πιπέρι

Για τη σύνθεση

  • 100 γρ. τυρί light, τριμμένο

  • 8 φέτες γαλοπούλα καπνιστή

 

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Εκτέλεση

Για τη ζύμη 

  • Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το νερό και τη μαγιά, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να διαλυθεί η μαγιά. 

  • Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το αλεύρι, το αλάτι και τη ζάχαρη, και χτυπάμε με τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητα για 8-10 λεπτά μέχρι να έχουμε μια λεία και ελαστική ζύμη που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου. 

  • Αλείφουμε ένα μπολ με ελαιόλαδο και μεταφέρουμε μέσα το ζυμάρι. 

  • Καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί σε θερμοκρασία δωματίου για 1-1 ½ ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. (Ο τελικός χρόνος αναμονής εξαρτάται από το πόσο ζεστός είναι ο χώρος.) 

  • Ξεφουσκώνουμε τη ζύμη πλάθοντάς τη με τα χέρια μας και τη μεταφέρουμε στον πάγκο εργασίας. 

  • Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι τον πάγκο και τη ζύμη και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε τετράγωνο σχήμα διαστάσεων 35x35 εκ. 

  • Για τη σάλτσα ντομάτας 

  • Ρίχνουμε σε ένα μπολ τις τριμμένες ντομάτες, τη φρυγανιά, τη ζάχαρη, τη ρίγανη, το αλάτι, το πιπέρι και το ελαιόλαδο, και ανακατεύουμε με κουτάλι. 

Για τη σύνθεση 

  • Αλείφουμε με ελαιόλαδο ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 26 εκ. με αποσπώμενη βάση και αφήνουμε στην άκρη. 

  • Ρίχνουμε τη σάλτσα στη ζύμη και την απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια αφήνοντας 1 εκ. κενό περιμετρικά.  

  • Πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί όλη την επιφάνεια και προσθέτουμε από πάνω τις φέτες γαλοπούλας καλύπτοντας ξανά όλη την επιφάνεια. 

  • Ξεκινάμε να τυλίγουμε τη ζύμη από τη μία πλευρά για να δημιουργήσουμε ένα ρολό και πιέζουμε με τα χέρια μας για να κλείσει καλά. 

  • Κόβουμε με ένα μαχαίρι το ρολό σε 10 ίσα ρολάκια και τα μεταφέρουμε στο ταψί το ένα δίπλα στο άλλο. 

  • Πιέζουμε ελαφρώς με τα χέρια μας για να ανοίξουν τα ρολάκια.  

  • Καλύπτουμε τη φόρμα με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσουν για περίπου 1 ώρα. 

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. 

  • Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 30 λεπτά. 

  • Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε λίγο να κρυώσουν, ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε. 

 

 

Who is who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».

Από το 2012 έως το 2014 εργάστηκε ως Head Chef στο εστιατόριο του chef Μισέλ Ρου και το Avenue Bistro στο Metropolitan Hotel. Το 2014, ξεκίνησε την εβδομαδιαία διαδικτυακή εκπομπή Kitchen Lab στο ελληνικό του κανάλι στο YouTube, αλλά και την εκπομπή Akis Kitchen στο αγγλικό κανάλι, στην οποία μοιράζεται τις συνταγές του στα αγγλικά. Από το 2014 μέχρι και σήμερα, ακολούθησαν διάφορες τηλεοπτικές παραγωγές στις οποίες ο Άκης Πετρετζίκης ήταν ο κεντρικός παρουσιαστής: Καν’ το όπως ο Άκης (2014-2016), Ιστορίες από την Λίστα (2014-2015), Μια Βαλίτσα Γεύσεις (2016-2017), Ready Steady Cook (2016-2017), Kitchen Lab (2017-σήμερα) και Akis' Food Tour (2020-σήμερα).

Στην ιστοσελίδα akispetretzikis.com θα βρείτε ό,τι συνταγή θέλετε!

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr