«Ωμέγα Εμποδιστής»: Τι είναι το φαινόμενο που διατηρεί υψηλές θερμοκρασίες - Πότε φεύγει για να έρθει κρύο και βροχές - Τι λένε Μαρουσάκης, Γιαννόπουλος (χάρτες & βίντεο)

Πότε αλλάζει το σκηνικό του καιρού με πτώση της θερμοκρασίας

Ανομβρία και λίγες βροχοπτώσεις θα είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού μέχρι τα μέσα της εβδομάδας, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του OPEN, Κλέαρχο Μαρουσάκη, ο οποίος εξήγησε τι είναι ο «Ωμέγα Εμποδιστής» και πότε θα φέρει ένα πιο φθινοπωρινό σκηνικό με ισχυρούς βοριάδες.

Όπως τονίζει ο μετεωρολόγος, θα δούμε ελάχιστες βροχοπτώσεις, κατά κανόνα προς τα ανατολικά τμήματα. Αίτιο για την εξέλιξη του καιρού αποτελεί ο «Ωμέγα Εμποδιστής» που έχει καλύψει μεγάλο κομμάτι της νότιας και κεντρικής Ευρώπης και εμποδίζει τα συστήματα κακοκαιριών να έρθουν από τα δυτικά προς τα ανατολικά.

Πότε υποχωρεί αισθητά η θερμοκρασία

Η πτώση της θερμοκρασίας έρχεται από την Τετάρτη και στη συνέχεια καθώς τότε, ο «Ωμέγα Εμποδιστής» δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για να ενισχύονται οι βοριάδες στο Αιγαίο, οι οποίοι θα φτάνουν τα 6 με 7, τοπικά και 8 μποφόρ. Το ίδιο σύστημα φέρνει ψυχρές αέριες μάζες από την ανατολική και βορειοανατολική Ευρώπη.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα η θερμοκρασία να υποχωρήσει στους 20 με 23 βαθμούς. Θα έχει αρκετή ψύχρα στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα, τονίζει ο μετεωρολόγος.

Τι αναφέρει στην ανάρτησή του

«Ο "ΩΜΕΓΑ" ΕΜΠΟΔΙΣΤΗΣ ΦΕΡΝΕΙ ΑΝΟΜΒΡΙΑ, ΒΟΡΙΑΔΕΣ ΚΑΙ ΠΤΩΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ

Με το ημερολόγιο πλέον να δείχνει "καθαρά" φθινόπωρο και τον καιρό να μη θέλει για ακόμη μία φορά να εναρμονιστεί με τις εποχές του έτους έτσι τουλάχιστον όπως τις μάθαμε στα πολύ πιο πίσω χρόνια, αναμένεται να κυλήσει και η νέα εβδομάδα στη χώρα μας.

Αιτία γι' αυτή την εξέλιξη ποιος άλλος, ο ΩΜΕΓΑ εμποδιστής όπου στην ουσία πρόκειται για ένα εκτεταμένο πεδίο υψηλών πιέσεων που εξαπλώνεται πάνω από μεγάλο τμήμα της Γηραιάς Ηπείρου σχηματίζοντας το κεφαλαίο γράμμα ωμέγα της ελληνικής αλφαβήτου (πρώτος χάρτης) και που στην ουσία κλείνει το δρόμο στις κακοκαιρίες αναγκάζοντάς τες να ακολουθήσουν άλλη διαδρομή.

Έτσι λοιπόν θα οδηγηθούμε σε έναν άλλο τύπο καιρού που συνήθως τον συναντάμε προχωρημένο Νοέμβριο και μετά όπου γίνεται συνήθως λόγος και για τα πρώτα αξιόλογα χιόνια στα βουνά μας. Με άλλα λόγια πιο ψυχρός αέρας από τη βορειοανατολική Ευρώπη θα κατηφορίσει προς τα μέρη μας εξαιτίας και της έντονης διαφοράς πίεσης που θα δημιουργηθεί και που στην ουσία θα ενισχύσει τους βοριάδες μέσα στο Αιγαίο ακόμη και κοντά στα επίπεδα θύελλας (δεύτερος χάρτης). Έτσι λοιπόν θα υποχωρήσει και ο υδράργυρος ακόμη και πιο κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα με το κρύο να κάνει αισθητή την παρουσία του τη νύχτα και το πρωί.

ΒΡΟΧΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ

Ένα βαρομετρικό χαμηλό θα προσπαθήσει από την περιοχή της Ιταλίας να αποδιοργανώσει αυτόν τον αντικυκλώνα και αφού δώσει πολλά και επικίνδυνα νερά στην περιοχή της Ιταλίας, θα απασχολήσει με αρκετά καλές πιθανότητες τη δυτική Ελλάδα.

ΒΑΡΟΜΕΤΡΙΚΟ ΧΑΜΗΛΟ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ

Το σύστημα κακοκαιρίας που περιγράψαμε στην προηγούμενη παράγραφο, χρειάζεται αρκετή παρακολούθηση μιας και αν καταφέρει να "νικήσει" τον αντικυκλώνα που του κλείνει τον δρόμο, θα φτάσει στη χώρα μας με μεγάλη ενέργεια και αρκετά εμπλουτισμένο με υδρατμούς.

Τέτοιες ατμοσφαιρικές κυκλοφορίες κατά περίπτωση, οδηγούν τα βαρομετρικά χαμηλά ακόμη και στο να λάβουν τροπικά χαρακτηριστικά.

Αυτό γιατί, "παλεύουν" για μεγάλο χρονικό διάστημα με τους αντικυκλώνες εμποδιστές αλληλεπιδρώντας για μεγάλο χρονικό διάστημα με πολύ θερμές θάλασσες.

Αυτό δε σημαίνει ότι θα γίνει και σε αυτή την περίπτωση έτσι. Η εξέλιξη σε μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθεί από το αν αυτό το χαμηλό καταφέρει να αποδιοργανώσει τον αντικυκλώνα, ή ο αντικυκλώνας το στείλει προς Αφρική μεριά και διαλυθεί εκεί.
Γι' αυτό και τονίσαμε στον τίτλο της παραγράφου αυτής ότι χρειάζεται παρακολούθηση.

Καλό υπόλοιπο ημέρας σε όλες και όλους!»


Φθινόπωρο ως προς τις θερμοκρασίες θα αισθανθούμε τις επόμενες ημέρες, καθώς ο υδράργυρος σημειώνει σταδιακή πτώση με την επικράτηση βοριάδων στη χώρα. Ωστόσο, ο καιρός θα παραμείνει γενικά αίθριος, με τις βροχές να μην φαίνονται τουλάχιστον μέχρι το τέλος της εβδομάδας και την ανομβρία να συνεχίζει να αποτελεί πρόβλημα.

Ειδικότερα,

Μετά από ένα σχεδόν καλοκαιρινό Σαββατοκύριακο η νέα εβδομάδα σταδιακά θα προσαρμοστεί στα δεδομένα της εποχής, σύμφωνα με το μετεωρολόγο της ΕΡΤ Παναγιώτη Γιαννόπουλο. Καθώς από την Τετάρτη οι βοριάδες θα ενισχυθούν στο Αιγαίο και η θερμοκρασία θα αρχίσει να υποχωρεί. Την Πέμπτη θα επιστρέψει ο υδράργυρος στα κανονικά για την εποχή επίπεδα και πιθανόν το νέο Σαββατοκύριακο να είναι λίγο πιο κάτω.

Για βροχές, πολύ λίγες προβλέπονται, την Πέμπτη τοπικά στη Μακεδονία και τη Θεσσαλία. Την Παρασκευή, καθώς μας πλησιάζει ένα σύστημα από την Ιταλία θα βρέξει στα δυτικά της χώρας, ίσως και το Σάββατο, αλλά αυτό δεν είναι ακόμα βέβαιο. Πιθανόν να μην έρθει κάποιο άλλο σύστημα με βροχές το επόμενο δεκαήμερο.


Στην Αττική σήμερα 14/10 προβλέπονται αραιές νεφώσεις και λιγότερες αύριο. Η θερμοκρασία θα φτάσει μέχρι τους 28 βαθμούς σήμερα και την Πέμπτη έως τους 25. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται επίσης αραιές νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα είναι έως 24 βαθμούς και εδώ θα υποχωρήσει Τετάρτη και Πέμπτη.


 

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ 14-10-2024

ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Σχεδόν αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο ανατολικό Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα φτάσει τα βόρεια τους 23 με 25 βαθμούς και στις υπόλοιπες περιοχές τους 25 με 28 βαθμούς.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Σχεδόν αίθριος με αραιές νεφώσεις.
Ανεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Σχεδόν αίθριος με αραιές νεφώσεις.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 4 και στο Ιόνιο τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Σχεδόν αίθριος με αραιές νεφώσεις, που πρόσκαιρα θα πυκνώσουν και είναι πιθανό στη νότια Πελοπόννησο να βρέξει τοπικά.
Ανεμοι: Βόρειοι 3 με 4 και στα ανατολικά τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις, παροδικά πιο πυκνές από το μεσημέρι στην Κρήτη, όπου πιθανόν να σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 26 και τοπικά στην Κρήτη έως 27 με 28 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Σχεδόν αίθριος με αραιές νεφώσεις.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Σχεδόν αίθριος με αραιές νεφώσεις.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Σχεδόν αίθριος με αραιές νεφώσεις.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 και στα ανατολικά τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Σχεδόν αίθριος με πρόσκαιρες αραιές νεφώσεις.
Ανεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΤΡΙΤΗ 15-10-2024
Γενικά αίθριος καιρός με λίγες αραιές νεφώσεις.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διεθύνσεις στα δυτικά 3 με 5 και στο βόρειο Ιόνιο έως 6 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν βόρειοι 4 με 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Στα βόρεια θα φτάσει τους 23 με 25 βαθμούς και στις υπόλοιπες περιοχές τους 26 με 28 βαθμούς.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 16-10-2024
Στη Μακεδονία, την ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια και τη βόρεια Κρήτη τοπικές νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στο Ιόνιο και τα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά 3 έως 5 μποφόρ και στις υπόλοιπες περιοχές 5 με 6 και στο Αιγαίο 7 και από το βράδυ πιθανώς τοπικά 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα ανατολικά και τα βόρεια.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr