Άκης Πετρετζίκης: Το απόλυτο γιουβετσάκι σε διαφορετική εκδοχή - Με μελωμένο χοιρινό & όλα τα μυστικά για το τέλειο κριθαράκι ! (βίντεο)

Απλά υπέροχο!

Υλικά

  • 1 κιλό χοιρινό λαιμό

  • 300 γρ. κριθαράκι, μέτριο

  • 6-7 κ.σ. ελαιόλαδο

  • κρεμμύδι

  • 2 σκ. σκόρδο

  • 2 πρέζες κρυσταλλική ζάχαρη

  • 1 κ.σ. γεμάτη πελτέ ντομάτας

  • 400 γρ. τριμμένες ντομάτες

  • 800 γρ. νερό

  • φύλλα δάφνης

  • 1 στικ κανέλας

  • 1 κ.σ. ρίγανη, αποξηραμένη

  • αλάτι

  • πιπέρι

Για το σερβίρισμα

  • μαϊντανό, ψιλοκομμένο

  • 50 γρ. γραβιέρα, τριμμένη

  • πιπέρι , φρεσκοτριμμένο

 

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Εκτέλεση

  • Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε να ζεσταθεί.  

  • Κόβουμε το χοιρινό σε μια επιφάνεια κοπής σε μεγάλα κομμάτια. 

  • Ρίχνουμε στην κατσαρόλα 3 κ.σ. ελαιόλαδο και το κρέας, και ανακατεύουμε με μια κουτάλα για να απλώσουν τα κομμάτια του κρέατος. 

  • Πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι, και σοτάρουμε για 6-7 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα όλες οι πλευρές. 

  • Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε. 

  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τον πελτέ ντομάτας, και ανακατεύουμε. 

  • Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, το νερό, τα φύλλα δάφνης και το στικ κανέλας, και ανακατεύουμε. 

  • Κλείνουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της, χαμηλώνουμε εντελώς τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 40-50 λεπτά. 

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. 

  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο και το κριθαράκι. 

  • Ανακατεύουμε και σοτάρουμε για 2 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα. (Αυτό το κάνουμε για να δημιουργήσουμε μια κρούστα γύρω από το κριθαράκι και να μη λασπώσει.) 

  • Αποσύρουμε την κατσαρόλα με το κρέας από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα τη ρίγανη. 

  • Αποσύρουμε και το τηγάνι από τη φωτιά, ρίχνουμε το κριθαράκι στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε. 

  • Ρίχνουμε το φαγητό σε ένα πυρίμαχο σκεύος διαστάσεων 25x35 εκ. και ανακατεύουμε.  

  • Μεταφέρουμε το σκεύος στον φούρνο και ψήνουμε για 25-30 λεπτά. 

  • Βγάζουμε από τον φούρνο και σερβίρουμε με μαϊντανό, γραβιέρα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.  

 

 

Who is who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».

Από το 2012 έως το 2014 εργάστηκε ως Head Chef στο εστιατόριο του chef Μισέλ Ρου και το Avenue Bistro στο Metropolitan Hotel. Το 2014, ξεκίνησε την εβδομαδιαία διαδικτυακή εκπομπή Kitchen Lab στο ελληνικό του κανάλι στο YouTube, αλλά και την εκπομπή Akis Kitchen στο αγγλικό κανάλι, στην οποία μοιράζεται τις συνταγές του στα αγγλικά. Από το 2014 μέχρι και σήμερα, ακολούθησαν διάφορες τηλεοπτικές παραγωγές στις οποίες ο Άκης Πετρετζίκης ήταν ο κεντρικός παρουσιαστής: Καν’ το όπως ο Άκης (2014-2016), Ιστορίες από την Λίστα (2014-2015), Μια Βαλίτσα Γεύσεις (2016-2017), Ready Steady Cook (2016-2017), Kitchen Lab (2017-σήμερα) και Akis' Food Tour (2020-σήμερα).

Στην ιστοσελίδα akispetretzikis.com θα βρείτε ό,τι συνταγή θέλετε!

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr