Παντζάρι: Το κατακόκκινο φθινοπωρινό λαχανικό σύμμαχος της καρδιάς, μειώνει την αρτηριακή πίεση – Πλούσιο σε βιταμίνη C, μαγνήσιο και σίδηρο (βίντεο)
Το εκχύλισμα παντζαριού χρησιμοποιείται και για τη δημιουργία φυσικών συμπληρωμάτων διατροφής
Το παντζάρι, ανήκει στην κατηγορία των ρίζων που είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και προσφέρει ποικίλα οφέλη για την υγεία.
Το κατακόκκινο λαχανικό του φθινοπώρου που πρέπει όλοι να εντάξουμε στη διατροφή μας.
Περιέχει σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα που το καθιστούν μια πολύτιμη προσθήκη στη διατροφή.
Το παντζάρι είναι πηγή ουσιών όπως:
- Βιταμίνη C, που συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
- Βιταμίνη Β9 (φολικό οξύ), απαραίτητη για την καλή λειτουργία του DNA και την κατασκευή νέων κυττάρων.
- Σίδηρος, που είναι ζωτικής σημασίας για τη μεταφορά οξυγόνου στο αίμα.
- Μαγνήσιο και κάλιο, τα οποία βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
Οφέλη για την υγεία
Τα παντζάρια συνδέονται με διάφορα θετικά αποτελέσματα για την υγεία:
- Μείωση της Αρτηριακής Πίεσης: Το νιτρικό οξύ που περιέχουν, μπορεί να βελτιώσει τη ροή του αίματος και να μειώσει την αρτηριακή πίεση.
- Υποστήριξη της Καρδιαγγειακής Υγείας: Η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά ενισχύει την καρδιακή υγεία.
- Ενίσχυση της Αθλητικής Απόδοσης: Ο χυμός παντζαριού είναι γνωστός για την ικανότητά του να βελτιώνει τη φυσική αντοχή και απόδοση λόγω της αύξησης της διαθέσιμης ενέργειας κατά τη διάρκεια της άσκησης.
Κατανάλωση με όλους τους τρόπους
Το παντζάρι μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς τρόπους:
- Ωμό: Τριμμένο σε σαλάτες ή χυμούς.
- Βραστό: Προστίθεται σε σαλάτες ή συνοδευτικά πιάτα.
- Ψητό: Εμπλουτίζει το άρωμα και τη γεύση, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σαλάτες ή ως ξεχωριστό πιάτο.
Χρήση στη Φαρμακολογία
Στη φαρμακολογία, το εκχύλισμα παντζαριού χρησιμοποιείται για τη δημιουργία φυσικών συμπληρωμάτων διατροφής, χάρη στα υψηλά επίπεδα νιτρικών αλάτων που περιέχει.
Αυτά τα νιτρικά άλατα έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά στη βελτίωση της ροής αίματος και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Το παντζάρι, με τα μοναδικά του θρεπτικά χαρακτηριστικά, παραμένει σταθερό ως μία από τις πιο πολύτιμες διατροφικές προσθήκες για μια υγιή και ισορροπημένη ζωή.
Φτιάξτε μία παντζαροσαλάτα εύκολα
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr