Στο eirinika αποκλειστικά οι ιδρυτές της Simpler Ράνια, Αλέξανδροs & Σπύροs: άλλαξαν το ηλεκτρονικό εμπόριο – βοηθούν τους online αγοραστές& τους εμπόρους να αυξήσουν τις πωλήσεις τους

"Στόχος μας είναι η Simpler να επεκταθεί διεθνώς, καθιερώνοντας την ως το πρότυπο στον τομέα του checkout στην Ευρώπη και, γιατί όχι, παγκοσμίως".

Αποκλειστική συνέντευξη στην Ειρήνη Νικολοπούλου και τον Γιάννη Κωστούδη

Η Simpler αλλάζει τον χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου, βοηθώντας τους χρήστες να ολοκληρώσουν τις online αγορές τους και τους εμπόρους να αυξήσουν τις πωλήσεις τους. Με την πρωτοποριακή τεχνολογία που προσφέρει, -μοναδική στην ευρωπαϊκή αγορά- περιορίζει τον χρόνο αλλά και τις δυσκολίες ολοκλήρωσης μίας διαδικτυακής αγοράς, κάνοντας την εμπειρία πιο ευχάριστη για τους αγοραστές. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2021 από τη Ράνια Λάμπρου, τον Αλέξανδρο Κυριακόπουλο (COO) και τον Σπύρο Μανδέκη (CTO).

Η Ράνια Λάμπρου, συνιδρύτρια και CEO της Simpler, μιλά στο eirinika.gr & στο madeingrece.news σε μια αποκλειστική συνέντευξη. Η διεθνώς αναγνωρισμένη επιχειρηματίας για τρεις συνεχόμενες χρονιές στη λίστα "Fortune 40 under 40" των επιχειρηματιών, μας μιλά για τις προκλήσεις, τις επιτυχίες της Simpler αλλά και τις καινοτομίες της. Ακόμα, ο στόχος της είναι η Simpler - στην οποία πρόσφατα επένδυσε 9 εκατομμύρια ένας παγκόσμιος επενδυτικός οργανισμός- να γίνει «η πρώτη επιλογή των εμπόρων και των αγοραστών».


Τα βασικά σημεία:

•    «Αυτή η ενόχληση κατά το checkout είναι ένας από τους κύριους λόγους που η  συντριπτική πλειονότητα των αγοραστών (70% στο web και 85% στο κινητό) εγκαταλείπουν τα “καλάθια” τους στο τελευταίο βήμα».
•    «Στην ουσία αν το κάνεις δύσκολο για τον καταναλωτή να ολοκληρώσει την αγορά του, απλώς θα εγκαταλείψει τη διαδικασία».
•    «Επιπλέον, αναπτύξαμε μια ολοκληρωμένη πλατφόρμας checkout, που προσφέρει στους εμπόρους πρόσβαση σε σύγχρονες μεθόδους πληρωμής και αποστολής, προγράμματα loyalty και δυνατότητες βελτιστοποίησης των ποσοστών μετατροπής, όλα μέσω μιας μόνο λύσης υλοποίησης».
•    «Αυτό μειώνει σημαντικά τους χρόνους και το κόστος ανάπτυξης για τους εμπόρους, επιτρέποντάς τους να επικεντρωθούν στην ανάπτυξη της επιχείρησής τους χωρίς την πολυπλοκότητα της διαχείρισης πολλαπλών τεχνικών υλοποιήσεων».
•    «Στην προσωπική μου εμπειρία, δεν συνάντησα κάποια σημαντική, άμεση διάκριση λόγω φύλου στην πορεία μου ως επιχειρηματίας. Παρ' όλα αυτά, αναγνωρίζω ότι το θέμα της έμμεσης προκατάληψης (implicit bias) είναι ένα υπαρκτό φαινόμενο».
•    «Παρόλο που η Simpler είναι εγγεγραμμένη στο Ηνωμένο Βασίλειο, η καρδιά της εταιρείας είναι απολύτως ελληνική. Είμαστε Έλληνες ιδρυτές, και η πλειοψηφία της ομάδας μας εδρεύει στην Ελλάδα, με τα γραφεία μας στην Αθήνα να αποτελούν το κέντρο της καθημερινής μας δραστηριότητας».
•    «Στόχος μας είναι η Simpler να επεκταθεί διεθνώς, καθιερώνοντας την ως το πρότυπο στον τομέα του checkout στην Ευρώπη και, γιατί όχι, παγκοσμίως».

 

 

Ποιο είναι το story/το αφήγημα γύρω από τη δημιουργία του brand "Simpler"; Πότε και πώς ξεκίνησε η ιστορία της εταιρείας σας; Ποια μεγάλη καινοτομία φέρνει η startup σας;

Η ιδέα γεννήθηκε μέσα στην περίοδο του Covid, κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown. Εκείνη την εποχή ανακαίνιζα το διαμέρισμά μου, οπότε πραγματοποιούσα πολλές online αγορές από διαφορετικά καταστήματα και κάθε φορά ένιωθα την ίδια ενόχληση όταν έφτανα στο στάδιο του checkout. Κάθε φορά μου ζητούνταν τα ίδια στοιχεία (επικοινωνίας, χρέωσης/αποστολής, πληρωμής) ξανά και ξανά, σε μια διαδικασία που στην καλύτερη περίπτωση διαρκούσε 3-4 λεπτά κάθε φορά.
Αυτή η ενόχληση κατά το checkout είναι ένας από τους κύριους λόγους που η  συντριπτική πλειονότητα των αγοραστών (70% στο web και 85% στο κινητό) εγκαταλείπουν τα “καλάθια” τους στο τελευταίο βήμα.
Στην ουσία αν το κάνεις δύσκολο για τον καταναλωτή να ολοκληρώσει την αγορά του, απλώς θα εγκαταλείψει τη διαδικασία.
Έχοντας εργαστεί στο adtech για χρόνια, έχω δει εκ των έσω ότι αυτό μεταφράζεται σε εκατομμύρια δολάρια χαμένων εσόδων για τους εμπόρους. Ωστόσο, οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να βελτιστοποιούν μόνο το λεγόμενο “top of the funnel”, ενώ τείνουν να παραμελούν το τελευταίο στάδιο και πιθανώς αυτό με τον μεγαλύτερο αντίκτυπο - το στάδιο του checkout.
 


Σκεφτόμουν ότι πρέπει να υπάρχει καλύτερος τρόπος. Εάν μπορώ να χρησιμοποιήσω τα social logins (πχ Google, Facebook) για να συνδεθώ σε ένα website, γιατί να μην μπορώ να χρησιμοποιήσω μια τέτοια υπηρεσία για να ολοκληρώσω μια αγορά; Μια ανεξάρτητη υπηρεσία που είναι η πηγή αλήθειας για τα δεδομένα μου, ώστε να τα καταχωρήσω μία φορά και μετά να μπορώ να τα επαναχρησιμοποιήσω σε κάθε eshop που αγοράζω, χωρίς να χρειάζεται να μοιραστώ ευαίσθητα δεδομένα με κάθε μεμονωμένο site ή να δημιουργήσω λογαριασμούς.  ‘Ετσι γεννήθηκε η Simpler.

Ξεκινώντας λοιπόν, από την απλοποίηση της ολοκλήρωσης παραγγελίας, πλέον έχουμε εξελιχθεί σε μια ολοκληρωμένη λύση για το ηλεκτρονικό εμπόριο, διευρύνοντας το πεδίο εφαρμογής μας ώστε να καλύψουμε ολόκληρη την αγοραστική εμπειρία. Κατανοώντας τη σημασία του omnichannel retailing, αναπτύξαμε καινοτόμες λύσεις όπως το "Checkout from Anywhere", δίνοντας τη δυνατότητα στους εμπόρους να αξιοποιήσουν κάθε σημείο επαφής με τους πελάτες και να δημιουργήσουν μια ομαλή αγοραστική εμπειρία σε όλα τα κανάλια πώλησης - από το "click to buy" σε διαφημίσεις ή email μέχρι το "scan to buy" στον φυσικό κόσμο, διαμορφώνουμε μια ομαλή και ολοκληρωμένη εμπειρία αγοράς για τους καταναλωτές.
 

Επιπλέον, αναπτύξαμε μια ολοκληρωμένη πλατφόρμας checkout, που προσφέρει στους εμπόρους πρόσβαση σε σύγχρονες μεθόδους πληρωμής και αποστολής, προγράμματα loyalty και δυνατότητες βελτιστοποίησης των ποσοστών μετατροπής, όλα μέσω μιας μόνο λύσης υλοποίησης. Αυτό μειώνει σημαντικά τους χρόνους και το κόστος ανάπτυξης για τους εμπόρους, επιτρέποντάς τους να επικεντρωθούν στην ανάπτυξη της επιχείρησής τους χωρίς την πολυπλοκότητα της διαχείρισης πολλαπλών τεχνικών υλοποιήσεων.

Ως προς την καινοτομία, τόσο η τεχνολογία του 1-click checkout, όσο και οι λύσεις Checkout as a Service και Omnichannel checkout που προσφέρουμε, θεωρούμε ότι αποτελούν τις πιο καινοτόμες λύσεις στον κόσμο του εμπορίου. Αυτή τη στιγμή, καμία άλλη εταιρεία δεν προσφέρει κάτι παρόμοιο στην Ευρώπη.

 

Διαβάστε επίσης: Η Made in Greece συναρπαστική ιστορία του Πάνου, του Πέτρου, του Δημήτρη,του Sid & Ted: δημιουργοί της Proxy Foods για τις γεύσεις του μέλλοντος στα φαγητά μας με ΑΙ – Ο δισεκατομμυριούχος Ted Leonsis συνιδρυτής, επενδυτής & μέντορας


Ποια ήταν τα δύσκολα βήματα που συναντήσατε στην πορεία σας μέχρι τώρα και ποιες οι μεγαλύτερες επιτυχίες;

Η μεγαλύτερη δυσκολία που συναντήσαμε μέχρι τώρα ήταν να εκπαιδεύσουμε την αγορά και να διαφοροποιηθούμε από τον αντιληπτό ανταγωνισμό. Επειδή η λύση που προσφέρουμε είναι πραγματικά καινοτόμα, πολλοί έμποροι δεν ήξεραν πώς να την αξιολογήσουν ή με τι να τη συγκρίνουν. Εμείς, ως εταιρεία checkout, βρισκόμαστε στη χρυσή τομή του e-commerce και του fintech. Σε αντίθεση με εταιρείες που ασχολούνται αποκλειστικά με το κομμάτι της πληρωμής, η Simpler διαχειρίζεται ολόκληρη τη ροή του checkout, το οποίο είναι υπερσύνολο των τρόπων πληρωμής, καθώς περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία που χρειάζονται για την ολοκλήρωση και την αποστολή μιας παραγγελίας.


Ουσιαστικά, προσφέρουμε αυτό που αποκαλούμε την “αγοραστική ταυτότητα” του χρήστη, επιτρέποντας του να αγοράζει οποιοδήποτε προϊόν, από οποιοδήποτε σημείο, και οποιαδήποτε στιγμή, μέσα σε δευτερόλεπτα. Με απλά λόγια, με την κάρτα ο χρήστης πληρώνει, ενώ με το Simpler ο χρήστης αγοράζει. Έτσι, βλέπουμε όλες τις εταιρείες που προσφέρουν τρόπους πληρωμής ως εν δυνάμει συνεργάτες. Για παράδειγμα, μέσω του Simpler, ο χρήστης μπορεί προς το παρόν να πληρώνει με κάρτα, ενώ στο μέλλον θα μπορεί να επιλέξει να πληρώσει με δόσεις, κρυπτονομίσματα, ή οποιονδήποτε άλλο τρόπο επιθυμεί.
Αυτό μας επιτρέπει να φέρνουμε κάτι εντελώς καινούργιο στο χώρο και να προσφέρουμε μια λύση που αγκαλιάζει τις ανάγκες των εμπόρων και των χρηστών.

Από την άλλη, οι μεγαλύτερες μας επιτυχίες είναι η ικανοποίηση που παίρνουμε από τους εμπόρους και τους shoppers που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες μας. Το feedback τους μας δείχνει ότι προσφέρουμε πραγματική αξία και βελτιώνουμε την εμπειρία αγοράς τους. Επίσης, το γεγονός ότι πολύ πρόσφατα μας εμπιστεύτηκε ένας παγκόσμιος επενδυτικός οργανισμός με μια σημαντική επένδυση €9 εκατομμυρίων αποτελεί για εμάς ψήφο εμπιστοσύνης στην αποστολή μας και ενίσχυση του στόχου μας για ηγετική θέση στην ευρωπαϊκή αγορά.

Διαβάστε επίσης: Αποκλειστικό: Made in Greece η eThesis του Θέμη Τσατσαρή! – Η συνδρομητική πλατφόρμα για τη συγγραφή ακαδημαϊκών εργασιών – Καταπολεμά την πτυχιακή απάτη! 

Εμείς στηρίζουμε το made in Greece και τις top women. Εσείς ως γυναίκα επιχειρηματίας σε κάτι καινοτόμο είχατε εμπόδια λόγω του φύλου της;

Στην προσωπική μου εμπειρία, δεν συνάντησα κάποια σημαντική, άμεση διάκριση λόγω φύλου στην πορεία μου ως επιχειρηματίας. Παρ' όλα αυτά, αναγνωρίζω ότι το θέμα της έμμεσης προκατάληψης (implicit bias) είναι ένα υπαρκτό φαινόμενο. Έρευνες, όπως αυτές που παρουσιάζει η Dana Kanze στο TED Talk της, έχουν δείξει ότι οι γυναίκες επιχειρηματίες συχνά αντιμετωπίζουν ερωτήσεις και προσδοκίες που διαφέρουν από αυτές που τίθενται στους άνδρες, εστιάζοντας περισσότερο στους κινδύνους και όχι στις προοπτικές ανάπτυξης και μπορώ να πω και πως η δική μου η εμπειρία σε ένα βαθμό το επιβεβαιώνει αυτό. Αυτές οι υποσυνείδητες διαφορές στην αντιμετώπιση μπορεί να επηρεάζουν τον τρόπο που λαμβάνονται αποφάσεις επένδυσης και στήριξης.

Ωστόσο, γενικά έχω σταθεί τυχερή που εργάζομαι σε έναν χώρο που επιβραβεύει την καινοτομία και την αποτελεσματικότητα. Πιστεύω πως το ουσιαστικό είναι να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι στους στόχους μας, ανεξαρτήτως προκαταλήψεων, και να επιδιώκουμε συνεχώς την αριστεία. Αν και η προκατάληψη μπορεί να αποτελεί εμπόδιο για πολλές γυναίκες, είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να δημιουργούμε χώρους και ευκαιρίες για όλες και να στηρίζουμε γυναίκες που διεκδικούν τη θέση τους στην αγορά με αυτοπεποίθηση και δυναμισμό.

Δημιουργήσαμε το site ''Made in Greece.news''. Πόσο ελληνικό είναι το δικό σας δημιούργημα;


Παρόλο που η Simpler είναι εγγεγραμμένη στο Ηνωμένο Βασίλειο, η καρδιά της εταιρείας είναι απολύτως ελληνική. Είμαστε Έλληνες ιδρυτές, και η πλειοψηφία της ομάδας μας εδρεύει στην Ελλάδα, με τα γραφεία μας στην Αθήνα να αποτελούν το κέντρο της καθημερινής μας δραστηριότητας.
 

Η Ελλάδα ήταν το πρώτο μας σημείο αναφοράς, τόσο σαν αγορά όσο και σαν τοπική βάση για την ανάπτυξή μας, και παραμένει βασικό κομμάτι της ταυτότητάς μας. Βεβαίως, οι φιλοδοξίες μας είναι διεθνείς, με στόχο να καλύψουμε το κενό που υπάρχει στον τομέα του checkout και να ανταποκριθούμε στις ανάγκες μιας ευρωπαϊκής και διεθνούς αγοράς. Το προϊόν μας έχει σχεδιαστεί για να εξυπηρετεί επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο, αλλά η κουλτούρα και η προσέγγισή μας στηρίζονται σε ελληνικές αξίες και την καινοτομία που γεννήθηκε στην Ελλάδα.

Πού ονειρεύεστε να φτάσει στο μέλλον η Simpler;


Οραματίζομαι τη Simpler να εξελίσσεται σε έναν απαραίτητο συνεργάτη για κάθε εμπορική επιχείρηση, επιτρέποντας έναν ενοποιημένο, απρόσκοπτο και ευέλικτο τρόπο συναλλαγών, που θα καταργεί την πολυπλοκότητα του checkout και θα φέρνει αγοραστές και εμπόρους πιο κοντά. Στόχος μας είναι η Simpler να επεκταθεί διεθνώς, καθιερώνοντας την ως το πρότυπο στον τομέα του checkout στην Ευρώπη και, γιατί όχι, παγκοσμίως.
Θέλουμε να δούμε την πλατφόρμα μας να γίνεται η πρώτη επιλογή των εμπόρων και των αγοραστών, προσφέροντας πάντα νέες δυνατότητες και λύσεις, που διευκολύνουν τις αγορές και ενισχύουν τις σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ καταναλωτών και επιχειρήσεων.

Με λίγα λόγια

Η Ράνια είναι συνιδρύτρια και CEO της Simpler, η οποία αναπτύσσει καινοτόμες λύσεις για το ηλεκτρονικό εμπόριο προσφέροντας μια απρόσκοπτη εμπειρία αγορών σε κάθε σημείο επαφής με τον πελάτη.
Σπούδασε Λογιστική και Χρηματοοικονομικά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ολοκλήρωσε μεταπτυχιακό στο International Management (CEMS) στο Πανεπιστήμιο Bocconi και στο Rotterdam School of Management. 
Η επαγγελματική της πορεία περιλαμβάνει μια σειρά στρατηγικών ρόλων σε startups, με εμπειρία στους τομείς του μάρκετινγκ, της επιχειρηματικής ανάπτυξης, των πωλήσεων και της διαχείρισης προϊόντων. 
Στο παρελθόν, διετέλεσε Διευθύντρια Επιχειρηματικής Ανάπτυξης στη Glispa, όπου ηγήθηκε ομάδων πωλήσεων σε πέντε χώρες, καθώς και Διευθύντρια Προϊόντος στη Market Group, με ευθύνη για το βασικό προϊόν της εταιρείας. Η Ράνια έχει αναγνωριστεί στη λίστα "Fortune 40 under 40" των επιχειρηματιών το 2022, 2023 και 2024.

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα τους: https://www.simpler.so

Διαβάστε επίσης: Μade in Greece η BionicX και ο ιδρυτής της Κωνσταντίνος Λαμπριανίδης – ο αυτοδημιούργητος της ρομποτικής αναπτύσσει βιονικές προσθετικές συσκευές ρίχνοντας συντριπτικά το κόστος

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr