63 χρόνια από την φονική πλημμύρα του 1961 στην Αθήνα: Όταν το νερό ξεπέρασε τα 2 μέτρα και έπνιξε 43 ανθρώπους - Δείτε συγκλονιστικές εικόνες

Πριν από 63 χρόνια η Αθήνα βίωσε μία από τις πιο καταστροφικές στιγμές της

Τη νύχτα της 5ης προς 6η Νοεμβρίου το 1961 η παρατεταμένη νεροποντή, προκάλεσε έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, που στοίχισαν τη ζωή σε 43 ανθρώπους, ενώ οι καταστροφές ήταν ανυπολόγιστες.

Ο απολογισμός των επόμενων ημερών ήταν καταστροφικό.

Εκτός από τους 43 νεκρούς, τραυματίστηκαν 300 άνθρωποι, κατέρρευσαν 400 σπίτια, πλημμύρησαν 4.000 κατοικίες και έμειναν άστεγες 500 οικογένειες. 

Η φονική πλημμύρα του 1961 στην Αθήνα – «Πλείστοι των αστέγων περιφέρονται γυμνοί σχεδόν και ανυπόδητοι εις τας οδούς»

Τεράστιες ζημιές προκλήθηκαν στις περιοχές Μπουρνάζι, Νέα Λιόσια, Νέα Σφαγεία (Ταύρος), Θησείο, Αιγάλεω, Μοσχάτο, Νέο Φάληρο, Νίκαια και Άγιος Ιωάννης Ρέντη. Στην οδό Πειραιώς το ύψος του νερού έφθασε τα δύο μέτρα και προκάλεσε την καταστροφή μιας γέφυρας. 

Η φονική πλημμύρα του 1961 στην Αθήνα – «Πλείστοι των αστέγων περιφέρονται γυμνοί σχεδόν και ανυπόδητοι εις τας οδούς»

Στο κέντρο της Αθήνας πολλοί δρόμοι μεταβλήθηκαν σε ορμητικούς χειμάρρους, όπως η Σίνα, η Ομήρου, η Βουκουρεστίου, η Πατησίων, η Αλεξάνδρας και η Συγγρού.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Δημοσίων Έργων, οι υλικές ζημίες που προκλήθηκαν ήταν οι μεγαλύτερες της τελευταίας πεντηκονταετίας.

Η φονική πλημμύρα του 1961 στην Αθήνα – «Πλείστοι των αστέγων περιφέρονται γυμνοί σχεδόν και ανυπόδητοι εις τας οδούς»

Όπως είναι φυσικό, η αντιπολίτευση προσέθεσε ένα ακόμα επιχείρημα στην πολεμική της κατά της ΕΡΕ και προσωπικά κατά του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που ήταν ήδη πέντε χρόνια πρωθυπουργός και «είχε αφήσει την Αθήνα έρμαιη στο έλεος των στοιχείων της φύσης, χωρίς στοιχειώδη αποχετευτικά και άλλα έργα υποδομής». 

Η φονική πλημμύρα του 1961

Η καταστροφική πλημμύρα συνέβη δύο ημέρες μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Γ. Καραμανλή και μία βδομάδα μετά τις βουλευτικές εκλογές της 29ης Οκτωβρίου 1961, στις οποίες θριάμβευσε η ΕΡΕ, αλλά έμειναν στην ιστορία ως «εκλογές βίας και νοθείας». Ήδη, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γεώργιος Παπανδρέου, είχε αμφισβητήσει τη νομιμότητά της και προετοίμαζε το έδαφος για τον «ανένδοτο αγώνα».

Δείτε φωτό από το Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»


 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr