Ο Jean-Charles de Castelbajac δημιούργησε τα νέα άμφια για τους ιερείς της Παναγίας των Παρισίων που ανοίγει ξανά τις πόρτες της στις 8 Δεκεμβρίου (φωτό)
Εστιάστηκε σε χρωματικό μοτίβο και στη δύναμη του χρυσού
Λίγες μέρες έμειναν μέχρι να ανοίξει και πάλι τις πόρτες της η Παναγιά των Παρισίων.
Να υπενθυμίσουμε ότι η πυρκαγιά που ξέσπασε στην Παναγία των Παρισίων στις 15 Απριλίου 2019 αποτέλεσε ένα από τα πιο τραγικά γεγονότα στην ιστορία του εμβληματικού καθεδρικού ναού.
Ξεκίνησε στις 18:20 περίπου και επεκτάθηκε γρήγορα, προκαλώντας τεράστιες ζημιές στη στέγη, που ονομαζόταν "το δάσος" λόγω της ξυλείας από τον 12ο αιώνα, καθώς και στην εμβληματική στέγη-βέλος του Βιολέ-λε-Ντικ, που κατέρρευσε.
Χάρη στις προσπάθειες των πυροσβεστών, αποφεύχθηκε η πλήρης καταστροφή του ναού, με βασικά στοιχεία όπως οι δύο κύριοι πύργοι, οι τοίχοι και πολλά πολύτιμα αντικείμενα να διασώζονται. Η πυρκαγιά πιστεύεται ότι προκλήθηκε από ατύχημα κατά τη διάρκεια εργασιών ανακαίνισης, αλλά δεν έχουν εντοπιστεί εγκληματικές ενδείξεις.
Η καταστροφή προκάλεσε παγκόσμια θλίψη, ενώ εκδηλώθηκαν άμεσα δεσμεύσεις για την ανακατασκευή της.
Πέντε χρόνια μετά την πυρκαγιά, η αποκατάσταση του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων σχεδόν ολοκληρώθηκε!
Παράλληλα, ο σχεδιαστής μόδας, αποκάλυψε και τα άμφια που θα φορούν οι ιερείς δίνοντας μας μία γεύση μέσα από το instagram μου.
Αναλυτικά ο ίδιος ο Jean-Charles de Castelbajac σημειώνει:
"Μετά τις Παγκόσμιες Ημέρες Νεολαίας του 1997, είναι τιμή και μεγάλη συγκίνηση να μπορώ και πάλι να προσφέρω την εμπειρία και την τέχνη μου στην υπηρεσία της Εκκλησίας και να συμβάλω στη λάμψη της Παναγίας των Παρισίων για τις τελετές επαναλειτουργίας της.
Το φως και η ακτινοβολία του καθοδήγησαν τη δημιουργική μου πράξη. Σκέφτηκα τη λάμψη του χρώματος πάνω στην αναγεννημένη ξανθιά πέτρα της Παναγίας των Παρισίων.
Η δουλειά μου εστιάστηκε στον χρωματικό ρυθμό και στη δύναμη του χρυσού.
Σε αρμονία με τα βιτρό, το χρώμα είναι πανταχού παρόν πάνω στις λευκές χρυσοκεντημένες χοροστατικές στολές, γύρω από τον χρυσό σταυρό.
Τα καλλιτεχνικά εργαστήρια @ateliermontex, @maisonmichel, @goossens_paris, @lesage, @atelierpalomaparis, που φιλοξενούνται από το @le19m, μου φάνηκαν αυτονόητη επιλογή, σαν μια σύνθεση με τους τεχνίτες που έχτισαν και αποκατέστησαν την Παναγία των Παρισίων. Και οι μεν και οι δε γιορτάζουν την «ευφυΐα του χεριού».
Τα Επαγγέλματα Τέχνης υπήρξαν σαν τα πέντε δάχτυλα του χεριού μου, προέκταση της καλλιτεχνικής μου χειρονομίας.
Η πρώτη μου δημιουργία ήταν ο σταυρός, τον οποίο ήθελα σύγχρονο και σύμβολο ελπίδας. Αυτή η συνεργασία με τα Επαγγέλματα Τέχνης του @le19m μιλάει για το «lux», το φως. Φαντάστηκα αυτά τα λειτουργικά στοιχεία για να δημιουργήσω έναν ρυθμό χαράς στο κέντρο του καθεδρικού ναού.
Ευχαριστώ τον @gillesrosier, υπεύθυνο του πρότζεκτ, τους βοηθούς του, Ιζαμπέλ και Ιβάν, την Καρολίν Μοριζό, τον πρύτανη, τον Πατέρα Γκιγιόμ Νορμάν και τις ομάδες του @notredamedeparis για τις πολύτιμες συμβουλές τους, την ομάδα μου @poemandsun, @joday.work και @emmadegrams, τη Βερονίκ Κρεϊσέλς, τον Ολιβιέ Ζος, τον Οσμάν Μπιντέχ @bindechatelier, @lamaisonpierrefrey, την Αρτ Ουσάρ, τη Φλοράνς Ντενετιέρ, την @colette_guillonneau και την ομάδα της, και όλους τους μεγάλους ταλαντούχους του 19M για την εξαιρετική δουλειά και τη συμβολή τους σε αυτό το καλλιτεχνικό επίτευγμα."
Διαβάστε ακόμη: Γαλλία: Το άγαλμα της Παναγίας με το Θείο Βρέφος επέστρεψε στην Παναγία των Παρισίων (φωτό-βίντεο)
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr