Η φάλαινα που διέσχισε τον μισό πλανήτη: Για ποιο λόγο ταξίδεψε 13.000 χιλιόμετρα - Από τον Ατλαντικό βρέθηκε στον Ινδικό Ωκεανό

Κατάπληκτοι δηλώνουν οι επιστήμονες από τα ταξίδι της φάλαινας

Ταξίδι ρεκόρ έκανε μία μεγάπτερη φάλαινα που από την Κολομβία έφτασε στη Ζανζιβάρη και τον Ινδικό Ωκεανό διανύοντας περισσότερα από 13.000 χιλιόμετρα.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό το τεράστιο ταξίδι μπορεί να οφείλεται στην κλιματική αλλαγή που εξαντλεί τα αποθέματα τροφής της ή ίσως σε μια... οδύσσεια για την εύρεση συντρόφου, όπως αναφέρει το BBC.

Η Εκατερίνα Καλασνίκοβα από το Tanzania Cetaceans Program δήλωσε ότι το κατόρθωμα της φάλαινας ήταν «πραγματικά εντυπωσιακό και ασυνήθιστο ακόμη και για αυτό το είδος, που είναι γνωστό πως μεταναστεύει».

Η αρσενική φάλαινα φαίνεται πως έσπασε ρεκόρ απόστασης που μπορεί να διανύσει ένα θαλάσσιο θηλαστικό μόνο του. Αρχικά, φωτογραφήθηκε από ερευνητικό σκάφος στις ακτές του Ειρηνικού στην Κολομβία το 2013.

Στη συνέχεια εντοπίστηκε σε παρόμοια περιοχή το 2017 - και έφτασε μέχρι τα ανοικτά της Ζανζιβάρης, στον Ινδικό Ωκεανό,  το 2022.

Ο χάρτης με το ταξίδι της φάλαινας (BBC)
 

Οι θεάσεις αυτές απέχουν μεταξύ τους 13.046 χιλιόμετρα αν και οι επιστήμονες δεν αποκλείουν η απόσταση να είναι ακόμα μεγαλύτερη!

Η χαρτογράφηση της διαδρομής της κατέστη εφικτή χάρη στο Happywhale, μια πλατφόρμα που επιτρέπει σε ερευνητές, πολίτες-επιστήμονες και παρατηρητές φαλαινών να καταγράφουν τις παρατηρήσεις τους και στη συνέχεια να αναγνωρίζουν μεμονωμένες φάλαινες από τα πτερύγιά τους.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr