Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας μαγειρεύει ροστ μπιφ! – Το πιάτο αυτό δεν πρέπει να λείψει από κανένα γιορτινό τραπέζι

Μια από τις εμβληματικές αστικές συνταγές της Αθήνας!

Υλικά 

  • 2 kg rib eye, (μάτι ή φιλέτο σπαλομπριζόλας)
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 2 κλων. φρέσκο θυμάρι
  • 1 κλων. φρέσκο δεντρολίβανο
  • δεντρολίβανο
  • Για τη σάλτσα
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 καρότα
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 πράσο
  • 1 στικ σέλερι
  • 1 κλων. φρέσκο θυμάρι
  • 5-6 κόκκους πιπέρι
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 4 σκελ. σκόρδο με τη φλούδα
  • 1 ντομάτα
  • 300 ml κόκκινο ξηρό κρασί
  • 200 ml ζωμό βοδινού
  • 30 γρ. βούτυρο κρύο για το τελείωμα

Εκτέλεση

  • Βγάζουμε το κρέας από το ψυγείο τουλάχιστον μία ώρα πριν από το μαγείρεμα για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Το αλατοπιπερώνουμε, το τυλίγουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε να σταθεί για άλλα 30 λεπτά τυλιγμένο.
  • Στη συνέχεια το ξετυλίγουμε και το στεγνώνουμε πολύ καλά με απορροφητικό χαρτί.
  • Το δένουμε με σπάγγο κατά μήκος, ανά 2-3 εκ., να διατηρήσει το σχήμα του.
  • Περνάμε ανάμεσα στο σπάγγο τα κλαδάκια από το θυμάρι και το δεντρολίβανο και το αλείφουμε παντού με ελάχιστο ελαιόλαδο.
  • Το πασπαλίζουμε ξανά με αλάτι και πιπέρι και κάνουμε μασάζ με τα χέρια να καρυκευτεί καλά.
  • Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό σκεύος και ροδίζουμε ολόγυρα το κρέας για περίπου 1½-2 λεπτά από κάθε πλευρά, να σχηματίσει κρούστα.
  • Το ακουμπάμε πάνω σε μικρή σχάρα.

Για τη σάλτσα

  • Πλένουμε καλά όλα τα λαχανικά και κρατάμε τη φλούδα τους.
  • Τα κόβουμε σε χοντρά κομμάτια, τα περιχύνουμε με το λάδι και ανακατεύουμε.
  • Στη συνέχεια τα σοτάρουμε στο ίδιο τηγάνι με το κρέας για 5-6 λεπτά σε δυνατή εστία, να καψαλιστούν.
  • Σβήνουμε με το κρασί και το ζωμό.
  • Μόλις πάρει βράση το μείγμα, το μεταφέρουμε σε ταψί και προσθέτουμε το θυμάρι, τη δάφνη και τους κόκκους πιπεριού.
  • Ακουμπάμε τη σχάρα με το ροστ μπιφ στο ταψί ώστε να στάζει πάνω στα λαχανικά κατά τη διάρκεια του ψησίματος και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 220°C για 30 λεπτά, στον αέρα, στη μεσαία θέση του φούρνου.

Διαβάστε ακόμα: Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας δίνει ιδέες για το Πρωτοχρονιάτικο μενού - Σαλάτες, ορεκτικά, κυρίως & γλυκά!

Διαβάστε ακόμα: Άκης Πετρετζίκης: Χριστουγεννιάτικη μπολονέζ με κιμά γαλοπούλας & κάστανα – Η πιο ιδιαίτερη μακαρονάδα!

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr