Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου: H κορυφαία λαϊκή στιχουργός πέθανε πριν 53 χρόνια – Οι 2 γάμοι, ο εθισμός στο τζόγο & καριέρα στα 50 (φωτό & βίντεο)
«Δυο πόρτες έχει η ζωή», άνοιξε μια και μπήκε
Πριν από 53 χρόνια «άφησε» την τελευταία της πνοή η μεγαλύτερη στιχουργός της λαϊκής μουσικής, η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου.
Το κορίτσι που γεννήθηκε το 1893 στο Αϊδίνι της Μικράς Ασίας είχε μια δύσκολη, αλλά και γεμάτη ζωή.
Η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου έχασε σε μικρή ηλικία τον πατέρα της.
Ο τουρκικός στρατός εισέβαλε στο Αϊδίνι και μαζί με τους Τσέτες υποχρέωσαν την οικογένειά της να εγκαταλείψει τη Σμύρνη.
Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, αναγκάστηκε να καταφύγει στην Ελλάδα.
Οι 2 γάμοι, οι κόρες & η χαρτοπαιξία
Το 1911 την πάντρεψαν μετά από προξενιό με τον έμπορο Κωστή Νικολαΐδη, 20 χρόνια μεγαλύτερό της.
Απέκτησαν δύο παιδιά, την Καίτη και την Μαίρη.
Με τον Νικολαΐδη, αν και βρίσκονταν σε διάσταση, παρέμειναν νόμιμα παντρεμένοι έως τον θάνατό του το 1932.
Στο μεταξύ είχε γνωρίσει τον αστυνομικό Γιώργο Παπαγιαννόπουλο, τον μόνο άντρα που κέρδισε την καρδιά της, και παντρεύτηκαν τον ίδιο χρόνο.
Καταφύγιο της από τις δύσκολες στιγμές της ζωής της αποτελούσε πάντα η χαρτοπαιξία.
Συχνά δημιουργούνταν διαμάχες στο οικογενειακό της περιβάλλον καθώς το πάθος της στην χαρτοπαιξία την ανάγκαζε να πουλάει προσωπικά της αντικείμενα και ηλεκτρικές συσκευές στις γειτόνισσες της με τόκο ώστε να κερδίζει χρήματα.
Είχε στενές σχέσεις με την Σωτηρία Μπέλλου, με την οποία έπαιζε χαρτιά, ενώ και με την ηθοποιό, Ρένα Βλαχοπούλου που της δάνεισε αρκετές φορές χρήματα όταν είχε ανάγκη.
Μετά τον θάνατο του άντρα της το 1956 και της κόρης της Μαίρης το 1960, η απώλεια τους γι' αυτή ήταν δυσβάσταχτη, ενώ έγραψε αρκετά τραγούδια για εκείνους.
Η μεγάλη καριέρα
Ζώντας μια έντονη και περιπετειώδη ζωή, σταδιοδρόμησε αρχικά στην Ελλάδα ως ηθοποιός, δασκάλα και ποιήτρια, ενώ αργότερα αναδείχθηκε σε μια σημαντική λαϊκή στιχουργό. Η μεγάλη αξία της στιχουργικής της αναγνωρίστηκε πολύ αργότερα, ιδίως μετά το θάνατό της.
Ξεκίνησε να γράφει στίχους για τραγούδια το 1948 και να τα πουλά για ποσά από 200 έως 300 δραχμές.
Με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση - twitter
Έχοντας όμως μεγάλο εθισμό στη χαρτοπαιξία, έχασε πάρα πολλά χρήματα με αυτόν τον τρόπο. Όταν έγραφε τους στίχους, έπειτα αποποιείτο τα πνευματικά της δικαιώματα.
Πολλές δικές της στιχουργικές δημιουργίες έγιναν πολύ μεγάλες επιτυχίες, με τη βοήθεια σπουδαίων συνθετών της εποχής, όπως του Βασίλη Τσιτσάνη, του Μανώλη Χιώτη, του Μάνου Χατζιδάκι, του Αποστόλου Καλδάρα κ.α.
Θεωρείται ότι έχει πολλές άγνωστες δημιουργίες, καθώς μόνο ένα μικρό μέρος αυτών που έγραψε είναι καταχωρημένο στο όνομά της.
Η ίδια δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ για την αναγνώριση του έργου της και για την είσπραξη δικαιωμάτων, με αποτέλεσμα, παρά την επιτυχία των τραγουδιών της, να πεθάνει φτωχή.
Η Ευτυχία Παπαγιανοπούλου ονομάστηκε «γριά» του ελληνικού πενταγράμμου, αφού ξεκίνησε να γράφει στίχους μετά τα 50 της.
Απεβίωσε στις 7 Ιανουαρίου 1972 σε ηλικία 79 ετών, έχοντας στο πλευρό της την εγγονή της Ρέα, η οποία τη φρόντισε ως τα γεράματά της.
Η ζωή της καταγράφηκε σε βιβλίο γραμμένο από την εγγονή της, Ρέα Μανέλλη, με τίτλο "Η Γιαγιά Μου η Ευτυχία". Αυτή η βιογραφία ενέπνευσε τον θεατρικό μονόλογο που ερμήνευσε η Νένα Μεντή στην παράσταση με το ονοματεπώνυμό της ως τίτλο.
Το 2019 η ζωή της έγινε ταινία με τίτλο το όνομά της και με πρωταγωνίστριες στον ομώνυμο ρόλο τις Κάτια Γκουλιώνη (νεαρή ηλικία) και Καρυοφυλλιά Καραμπέτη (μεγαλύτερη ηλικία).
Διαβάστε ακόμα: "Ευτυχία": Ενθουσιασμός, γέλιο, συγκίνηση στη λαμπερή πρεμιέρα της ταινίας (φώτο)
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr