Ο Άκης Πετρετζίκης μας φτιάχνει μοσχομυριστά κουλουράκια κανέλας! Το τέλειο συνοδευτικό για τον καφέ (βίντεο)

Μια συνταγή που θα θέλετε να φτιάχνετε συνέχεια!

Συστατικά

200 γρ. καστανή ζάχαρη, + έξτρα για το πασπάλισμα
150 γρ. βούτυρο, ανάλατο, σε αλουμινόφυλλο
400 γρ. μαλακό αλεύρι
1 κ.σ. κανέλα
1 κρόκο, από μεσαίο αυγό
150 γρ. γάλα πλήρες
1 κ.γ. κοφτό μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
1 ασπράδι, από μεσαίο αυγό, για το ψήσιμο

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

-Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα.
-Στρώνουμε ένα φύλλο λαδόκολλας σε ένα ταψί και το αφήνουμε στην άκρη.
-Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ τη ζάχαρη και το βούτυρο -το οποίο κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια, και χτυπάμε καλά με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη.
-Προσθέτουμε 1 κ.σ. από το αλεύρι, την κανέλα, τον κρόκο και το γάλα, και χτυπάμε για 1 λεπτό μέχρι να ομογενοποιηθούν.
-Ρίχνουμε σε ένα μπολ το υπόλοιπο αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
-Ρίχνουμε τα στερεά υλικά στον κάδο του μίξερ, προσθέτουμε το αλάτι, και χτυπάμε για 5-7 δευτερόλεπτα. Σταματάμε όταν δούμε πως «δυσκολεύεται» το μίξερ.
-Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ και συνεχίζουμε να δουλεύουμε το ζυμάρι με τα χέρια μας.
-Κόβουμε σε κομμάτια των 30 γρ., και πλάθουμε το κάθε ζυμαράκι σε μπαστουνάκι ενώνοντας τις άκρες του, για να δημιουργήσουμε στρογγυλά κουλουράκια. Θα φτιάξουμε περίπου 30 κουλουράκια.
-Μεταφέρουμε τα κουλουράκια σε δόσεις στο ταψί, αλείφουμε την επιφάνειά τους με το ασπράδι, και πασπαλίζουμε με καστανή ζάχαρη. Θα ψήσουμε περίπου 2-3 ταψιά με κουλουράκια.
-Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 20-25 λεπτά.
-Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο, αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν για 15 λεπτά, και σερβίρουμε.

Who is who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».

Από το 2012 έως το 2014 εργάστηκε ως Head Chef στο εστιατόριο του chef Μισέλ Ρου και το Avenue Bistro στο Metropolitan Hotel. Το 2014, ξεκίνησε την εβδομαδιαία διαδικτυακή εκπομπή Kitchen Lab στο ελληνικό του κανάλι στο YouTube, αλλά και την εκπομπή Akis Kitchen στο αγγλικό κανάλι, στην οποία μοιράζεται τις συνταγές του στα αγγλικά. Από το 2014 μέχρι και σήμερα, ακολούθησαν διάφορες τηλεοπτικές παραγωγές στις οποίες ο Άκης Πετρετζίκης ήταν ο κεντρικός παρουσιαστής: Καν’ το όπως ο Άκης (2014-2016), Ιστορίες από την Λίστα (2014-2015), Μια Βαλίτσα Γεύσεις (2016-2017), Ready Steady Cook (2016-2017), Kitchen Lab (2017-σήμερα) και Akis' Food Tour (2020-σήμερα).

Στην ιστοσελίδα akispetretzikis.com θα βρείτε ό,τι συνταγή θέλετε!

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr