Η Κατερίνα Αθανασίου αποκλειστικά στο eirinika για το καυτό θέμα της κατάψυξης των ωαρίων: Από τα 32 έως τα 35 μειώνονται τα ωάρια - Όλη η διαδικασία πόσο ασφαλής είναι (βίντεο)
Απαντάει σε όλα όσα πρέπει να ξέρουν οι γυναίκες με απόλυτη σαφήνεια!
Η γυναικολόγος Κατερίνα Αθανασίου μιλάει αποκλειστικά στην Ειρήνη Νικολόπουλου για το καυτό θέμα της κατάψυξης των ωαρίων και περιγράφει όλη τη διαδικασία.
Τα hightlights της συνέντευξης
Κατά την αναπαραγωγική ζωή μίας γυναίκας δύο γεγονότα λαμβάνουν χώρα: Aρχικά μία πτώση στην ποσότητα των ωαρίων περίπου στα 32 έτη και έπειτα μία μείωση στην ποιότητα των ωαρίων, γύρω στα 35 έτη.
Έχουνε γίνει πάρα πολλές έρευνες οι οποίες έχουνε συγκρίνει την επίδραση της διατροφής στην γονιμότητα και όλες έχουνε καταλήξει στην μεσογειακή δίαιτα, λόγω των αντιοξειδωτικών, των εδώδιμων ινών και των Ω3 λιπαρών οξέων
Η κατάψυξη ωαρίων είναι μία διαδικασία απολύτως ασφαλής και ελάχιστα επεμβατική, ξεκινάει από τη δεύτερη μέρα της περιόδου μιας γυναίκας και διαρκεί περίπου 12 με 14 μέρες.
Η ωοληψία γίνεται με μέθη, είναι μία απόλυτα ασφαλής διαδικασία και έχει διάρκεια περίπου 15 με 20 λεπτά, αναλόγως φυσικά τον αριθμό των ωοθυλακίων κάθε γυναίκας.
Τα ωάρια μετά από την ωοληψία ελέγχονται από τους εμβρυολόγους μας οι οποίοι τα κατηγοριοποιούν σε ώριμα, ημιώριμα ή ανώριμα.
Τα ωάρια φυλάσσονται σε υγρό άζωτο, στους - 196 βαθμούς σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο με βάση όλες τις προϋποθέσεις και τα standards τις ESHRE, της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Υποβοηθουμενης Αναπαραγωγής.
Μετά τα 40 τα πράγματα δυσκολεύουν για δύο λόγους, πρώτον γιατί η ποιότητα των ωαρίων πέφτει δραματικά, δηλαδή έχουμε μόνο 5% με 10% των ωαρίων που έχουνε φυσιολογικό DNA, και ως αποτέλεσμα που μπορούν να φέρουν εις πέρας ένα μια εγκυμοσύνη με ένα φυσιολογικό έμβρυο.
Οι μελέτες και η βιβλιογραφία είναι καθησυχαστικές και δεν αυξάνεται το ρίσκο για καρκίνο.
Αναλυτικά όλη η συνέντευξη στην Ειρήνη Νικολοπούλου:
Κατά την αναπαραγωγική ζωή μίας γυναίκας δύο γεγονότα λαμβάνουν χώρα: Aρχικά μία πτώση στην ποσότητα των ωαρίων περίπου στα 32 έτη και έπειτα μία μείωση στην ποιότητα των ωαρίων, γύρω στα 35 έτη.
Επομένως θα έπρεπε μία γυναίκα να αρχίσει να σκέφτεται την κρυοσυντήρηση ωαρίων στα 32, για να μη φτάσει στα 35 και αρχίζει να πέφτει και η ποιότητα;
Πολύ σωστά, 32 και 35 είναι οι κομβικές ηλικίες, φυσικά όμως θα ξεκινήσουμε μία διερεύνηση γονιμότητας λίγο νωρίτερα, γύρω στα 30 έτη, για να ξέρουμε και τι χρονικό περιθώριο έχουμε.
Μπορεί ο γενικός κανόνας να είναι αυτός, δηλαδή οι ηλικίες 32 και 35 αλλά υπάρχουν και εξαιρέσεις, δηλαδή κοπέλες οι οποίες για κάποιο λόγο γεννήθηκαν με χαμηλότερο αριθμό ωαρίων ή γυναίκες στις οποίες τελειώνουν πιο γρήγορα τα ωάρια, είτε λόγω γενετικών παραγόντων είτε λόγω τρόπου ζωής, για παράδειγμα περιβάλλον, κάπνισμα, διατροφή θα προταθεί να γίνει νωρίτερα η κρυοσυντήρηση.
Να τους δούμε λοιπόν αυτούς τους παράγοντες ξεχωριστά;
Από τους πιο συχνούς παράγοντες είναι το κάπνισμα, το οποίο μειώνει την ποιότητα των ωαρίων στις γυναίκες και το σπέρμα στους άντρες.
Συμπληρωματικά το κάπνισμα ενοχοποιείται για πρόωρη εμμηνόπαυση και δυσκολία στην σύλληψη.
Ένας δεύτερος παράγοντας είναι ο τρόπος ζωής και κατ’ επέκταση ο ύπνος, οι γυναίκες οι οποίες έχουν νυχτερινό ωράριο και δεν κοιμούνται καλά, δημιουργούν ένα στρες στο ανοσοποιητικό στους σύστημα το οποίο έχει επίπτωση στη γονιμότητα.
Ένας τρίτος σημαντικός παράγοντας είναι η διατροφή μας η οποία έχει επιρροή σε όλους τους τομείς της ζωής μας και ακόμα μεγαλύτερο αποτύπωμα στην γονιμότητα!
Δηλαδή ποια είναι η κατάλληλη διατροφή για την ενίσχυση της γονιμότητας μας;
Έχουνε γίνει πάρα πολλές έρευνες οι οποίες έχουνε συγκρίνει την επίδραση της διατροφής στην γονιμότητα και όλες έχουνε καταλήξει στην μεσογειακή δίαιτα, λόγω των αντιοξειδωτικών, των εδώδιμων ινών και των Ω3 λιπαρών οξέων.
Οι υπόλοιπες δίαιτες όπως, πρωτεϊνικές, Dukan, χορτοφαγικές είναι σωστές για άλλους λόγους όπως η γρήγορη απώλεια βάρους, αλλά για την ενίσχυση της γονιμότητας per se, μόνο η μεσογειακή έχει αποδειχτεί ότι έχει θετική επίδραση στην γονιμότητα.
Έρευνές υποστηρίζουν επίσης την κατανάλωση λιναρόσπορου, σπόρων chia, καρυδιών καθώς και acai.
Τι είναι το acai;
Eίναι ένας καρπός ο οποίος προέρχεται από την Βραζιλία, ανήκει στην οικογένεια των σμέουρων και των βατόμουρων και έχει ευεργετικό ρόλο στην αντιοξείδωση των ωαρίων και στην ΑΜΗ η οποία είναι μία από τους τρεις βιοδείκτες της γονιμότητας.
Άρα μία γυναίκα που είναι στα 32, πως ξεκινάει αυτή τη διαδικασία;
Με έναν γυναικολογικό έλεγχο και μία συζήτηση με το γυναικολόγο, για να κατανοήσει η γυναίκα σε βάθος τα βήματα της κρυοσυντήρησης και για ποιο λόγο προτείνεται.
Η αρχική διερεύνηση περιλαμβάνει τους 3 δείκτες της γονιμότητας: την ΑΜΗ (αντιμυλλέρος ορμόνη) και την FSH (follicle stimulating hormone) που ελέγχονται με μια εξέταση αίματος και τέλος τον υπερηχογραφικό δείκτη AFC, (antral follicle count). Αυτοί οι τρεις δείκτες λειτουργούν συμπληρωματικά και έτσι έχουμε μία πρώτη εικόνα του αποθέματος των ωαρίων.
Αν μετά από αυτόν τον έλεγχο των τριών παραγόντων, διαπιστώσουμε ότι δεν είμαστε κοντά στο να πρέπει οπωσδήποτε να οδηγηθούμε στην κατάψυξη των ωαρίων αλλά χρειαζόμαστε κάποια ενίσχυση, κάποια βελτίωση, υπάρχει αυτό το στάδιο;
Φυσικά και υπάρχει! Ξεκινάμε με την βελτίωση του τρόπου ζωής μας και συγκεκριμένα του ύπνου και της διατροφής μας προτιμώντας την μεσογειακή δίαιτα για τους λόγους που προανέφερα.
Σχετικά με βιταμίνες και συμπληρώματα, το σημαντικότερο είναι να διατηρούμε τα επίπεδα της βιταμίνη D μας υψηλά.
Μελέτες υποστηρίζουν πως η βιταμίνη D έχει καθοριστικό ρόλο στην γονιμότητα και χρειαζόμαστε τουλάχιστον 30 ng/ml βιταμίνης D για να εξασφαλίσουμε καλής ποιότητας ωάρια, μια γρήγορη σύλληψη, ομαλή εγκυμοσύνη και φυσικά ένα γερό ανοσοποιητικό σύστημα.
Επομένως η βιταμίνη D δεν πρέπει να παραμελείται.
Αφού αποφασίσουμε ότι θα προχωρήσουμε στην κατάψυξη ωαρίων, ποιο είναι το επόμενο στάδιο;
Αφού έχουμε βελτιώσει την διατροφή μας, τον ύπνο μας, έχουμε δώσει ένα boost στο ανοσοποιητικό μας, είμαστε έτοιμες να προχωρήσουμε στην κατάψυξη.
Η κατάψυξη ωαρίων είναι μία διαδικασία απολύτως ασφαλής και ελάχιστα επεμβατική, ξεκινάει από τη δεύτερη μέρα της περιόδου μιας γυναίκας και διαρκεί περίπου 12 με 14 μέρες.
Σε αυτό το διάστημα η γυναίκα θα έρχεται ένα δύο με τρεις μέρες να κάνουμε έναν αιματολογικό έλεγχο των ορμονών και έναν γυναικολογικό υπέρηχο, με σκοπό να δούμε πότε τα
ωοθυλάκια έχουν τα μεγαλώσει αρκετά ώστε να κάνουμε την ωοληψία.
Είμαστε λοιπόν στο σημείο που αρχίζει η ωοληψία πολλές γυναίκες έχουν έναν δισταγμό, πώς γίνεται η ωοληψία, για να μπορέσουμε να την απομυθοποιήσουμε και να διαλύσουμε τους όποιους φόβους;
Η ωοληψία γίνεται με μέθη, είναι μία απόλυτα ασφαλής διαδικασία και έχει διάρκεια περίπου 15 με 20 λεπτά, αναλόγως φυσικά τον αριθμό των ωοθυλακίων κάθε γυναίκας. Η γυναίκα έρχεται το πρωί νηστική, την βλέπει ο αναισθησιολόγος και ο καρδιολόγος, δίνουν το πράσινο φως και προχωράμε στην ωοληψία.
Μετά την ωοληψία, κάθονται για μισή με μία ώρα σε έναν ειδικό χώρο διαμορφωμένο για να ξεκουραστούν και να φύγει η επήρεια των φαρμάκων της μέθης και μετά είναι έτοιμες να συνεχίσουν την καθημερινότητά τους, να πάνε στη δουλειά τους , να κάνουν μία βόλτα, να συνεχίσουν κανονικά το πρόγραμμα τους, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και προληπτικά,
για λίγες μέρες μετά, δίνουμε αντιβίωση.
Έχω δώσει λοιπόν τα ωάριά μου, όλα έχουνε πάει πολύ καλά, που φυλάσσονται λοιπόν τα ωάρια μου, αυτό το πολύτιμο υλικό από τον εαυτό μου και τον οργανισμό μου , πού θα βρίσκεται;
Τα ωάρια μετά από την ωοληψία ελέγχονται από τους εμβρυολόγους μας οι οποίοι τα κατηγοριοποιούν σε ώριμα, ημιώριμα ή ανώριμα. Τα ανώριμα δεν τα καταψύχουμε, τα ημιώριμα μπορούμε δοκιμάσουμε να τους δώσουμε ένα χρονικό διάστημα για να δούμε αν θα ωριμάσουν και τα ώριμα πηγαίνουν κατευθείαν για κατάψυξη.
Και που φυλάσσονται;
Τα ωάρια φυλάσσονται σε υγρό άζωτο, στους - 196 βαθμούς σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο με βάση όλες τις προϋποθέσεις και τα standards τις ESHRE, της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Υποβοηθουμενης Αναπαραγωγής.
Αν δεν είμαι 32 χρονών και είμαι στα 37 με 38, τι γίνεται με την κατάψυξη των ωαρίων μου και ποια είναι η ποιότητα των ωαρίων μου σε αυτή την ηλικία;
Καταρχάς δεν ανησυχούμε και δεν πανικοβαλλόμαστε για όλα έχουμε επιλογές αρχικά στα 37 βρισκόμαστε σε μία ηλικία η οποία είναι άνω των 35 δηλαδή εκτός από τον αριθμό των ωαρίων έχει μειωθεί και η ποιότητα τους.
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε επιλογές!
Ίσως χρειαστεί να κάνουμε πάνω από έναν κύκλο κρυοσυντήρησης ώστε σιγα-σιγα να μαζέψουμε έναν ικανοποιητικό αριθμό ωαρίων, το λεγόμενο freeze and collect ή αλλιώς φασούλι το φασούλι γεμίζει το σακούλι.
Άρα, στα 32 είναι πιο πιθανό να πάρουμε 12 υγιή ωάρια, ενώ μετά τα 35 τα παίρνουμε λίγα λίγα έτσι ώστε να γεμίσει το σακούλι μας.
Σωστά, πριν τα 35 μπορεί να χρειαστεί να κάνουμε μία φορά την κατάψυξη να πάρουμε έναν καλό αριθμό ωαρίων και να τα αποθηκεύσουμε, μετά τα 32 συγκεκριμένα μειώνεται η ποσότητα των ωαρίων, επομένως είναι αυξημένη η πιθανότητα να χρειαστεί να κάνουμε περισσότερες κρυοσυντηρήσεις.
Και έχω αισίως φτάσει στα 41-42, είμαι απολύτως στο όριο για κατάψυξη, μπορώ να καταψύξω ακόμη και τώρα και μέχρι πότε μπορώ μετά να προσπαθήσω να μείνω και έγκυος και να φέρω το παιδί στο σπίτι;
Μετά τα 40 τα πράγματα δυσκολεύουν για δύο λόγους, πρώτον γιατί η ποιότητα των ωαρίων πέφτει δραματικά, δηλαδή έχουμε μόνο 5% με 10% των ωαρίων που έχουνε φυσιολογικό DNA, και ως αποτέλεσμα που μπορούν να φέρουν εις πέρας ένα μια εγκυμοσύνη με ένα φυσιολογικό έμβρυο.
Όταν το ωάριο δεν είναι ποιοτικά καλό η πιθανότητα να μην προχωρήσει η κύηση είναι μεγαλύτερη λόγω της φυσικής επιλογής.
Παρόλα αυτά, μπορούμε ακόμα να κάνουμε κατάψυξη ωαρίων.
Φυσικά και μπορούμε και θα το προτείνουμε, γιατί όλες οι γυναίκες θέλουν να εξαντλήσουνε όλα τα περιθώρια, να δούμε δηλαδή μέχρι που μπορούν να φτάσουνε και αν ο δικός τους οργανισμός μπορεί να ανταπεξέλθει γιατί φυσικά και οι πιθανότητες δεν είναι μηδαμινές, αλλά σίγουρα αναμένουμε κάποια αποτελέσματα λιγότερο καλά σε σχέση μία γυναίκα στα 35 ή στα 32 της.
Επομένως έχουμε αυτή την κρίσιμη ηλικία των 32 με 35, όπου η γυναίκα όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα;
Σωστά.
Πρέπει να φοβόμαστε για κάτι, υπάρχει κάποιος κίνδυνος με την κατάψυξη των ωαρίων;
Δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος. Ας ξεκινήσουμε με το ρίσκο για καρκίνο, έχουν γεννηθεί πάνω από 12 εκατομμύρια παιδιά μέσω εξωσωματικής παγκοσμίως, γυναίκες οι οποίες κάνουν εξωσωματική λαμβάνουν τα ίδια φάρμακα διέγερσης τα οποία λαμβάνει και μία γυναίκα που πρόκειται να καταψύξει τα ωάρια για κοινωνικούς λόγους.
Οι μελέτες και η βιβλιογραφία είναι καθησυχαστικές και δεν αυξάνεται το ρίσκο για καρκίνο.
Επίσης όσον αφορά τα ψυχολογικά προβλήματα, το διάστημα οποίο παίρνει μία γυναίκα ορμονολογικά φάρμακα είναι πάρα πολύ μικρό για να έχει κάποια επιρροή στην ψυχοσύνθεση της, δηλαδή τα αντισυλληπτικά τα οποία τα παίρνουμε για μήνες έχουν πολύ μεγαλύτερη επιρροή και επηρεάζουν περισσότερο την ψυχολογία της γυναίκας.
Το who is who της Κατερίνας Αθανασίου
Η Κατερίνα Αθανασίου είναι ιατρός γυναικολόγος με κύριο ενδιαφέρον την διερεύνηση και την αντιμετώπιση της γυναικείας υπογονιμότητας.
Εξειδικεύτηκε στην γυναικολογία και μαιευτική στην Ελβετία στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία της Γενεύης, Φρίμπουργκ και Νυόν.
Ασχολήθηκε με την έρευνα στην Γυναικολογία και Μαιευτική για 2 χρόνια στο Weil Cornell University στην Νέα Υόρκη στην ομάδα του Dr Witkin με πολλές δημοσιεύσεις στον τομέα του microbiome (μικροβίωμα) και autophagy.
Έλαβε πιστοποίηση CAS (certified advanced studies) στον τομέα της γυναικολογικής ενδοκρινολογίας από το πανεπιστήμιο της Γενεύης με διατριβή στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης στην αναπαραγωγική ιατρική.
Από το 2023 εργάζεται στο IVF Athens Center (Κέντρο Εξωσωματικής Αθηνών)και παράλληλα κάνει το διδακτορικό της στον τομέα της υπογονιμότητας στην Ιατρική σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών.
Αποβλέπει στο να καταστήσει την υψηλής ποιότητας θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης προσιτή σε όλους όσοι χρειάζονται θεραπεία γονιμότητας για να ολοκληρώσουν την οικογένειά τους.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr