Χανιά - Good News: 30 αρχιτέκτονες από την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία και τη Βραζιλία αναπαλαιώνουν ένα σπίτι 200 χρόνων - ''Το σπίτι του παππού''
Ζωή στην Aμπελο της ακριτικής Γαύδου, έδωσαν κατά τη διάρκεια του Πάσχα περίπου 30 αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί και φοιτητές Αρχιτεκτονικής από την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία και τη Βραζιλία που μελετούν και αναπαλαιώνουν ένα σπίτι διακοσίων χρόνων, στο πλαίσιο εργαστηρίου φυσικής δόμησης με την ονομασία “Το σπίτι του παππού”.
Ζωή στην Aμπελο της ακριτικής Γαύδου, έδωσαν κατά τη διάρκεια του Πάσχα περίπου 30 αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί και φοιτητές Αρχιτεκτονικής από την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία και τη Βραζιλία που μελετούν και αναπαλαιώνουν ένα σπίτι διακοσίων χρόνων, στο πλαίσιο εργαστηρίου φυσικής δόμησης με την ονομασία “Το σπίτι του παππού”.
Το εργαστήρι διοργανώνουν η κεραμίστρια Γκέλη Καλλίνικου, στην οποία ανήκει το σπίτι του 97χρονου παππού της, η ομάδα Πηλοίκο και η Γαλλίδα αρχιτέκτων Claire Oιry. Σήμερα, περισσότερα από εκατό εγκαταλελειμμένα ερείπια σπιτιών βρίσκονται διάσπαρτα στο πανέμορφο ακριτικό νησί, που πριν τον πόλεμο ζούσαν πάνω από οκτακόσιοι άνθρωποι και σήμερα κατοικούν μόλις ογδόντα. Χρησιμοποιώντας μεθόδους τοπικής αρχιτεκτονικής, κι έχοντας ως μοναδικά υλικά, πηλό, πέτρες και άχυρο, η ομάδα των αρχιτεκτόνων κατάφερε μέσα σε λίγες ημέρες, να φτιάξει ένα σημαντικό τμήμα του σπιτιού που περιλαμβάνει χωμάτινο πάτωμα, τμήμα του τζακιού και τμήματα μεσοτοιχίας από καλάμι, χώμα και άχυρο.
Οπως ανέφερε η κα Καλλίνικου, ο στόχος είναι να επανέλθει το σπίτι στην αρχική του κατάσταση με τα υλικά που είχε χτιστεί όσον αφορά το δομικό μέρος, χωρίς κάποιο οικονομικό κίνητρο, αλλά με μόνη ικανοποίηση την ηθική και ανθρώπινη. «Εμείς σώσαμε όσα υλικά είχε το σπίτι και χρησιμοποιήσαμε τα ίδια υλικά για την αναπαλαίωσή του συμπληρώνοντας χώμα. Προσπαθούμε να σώσουμε και τη μνήμη του παππού για τον τόσο ανθρώπινο τρόπο που χτιζόταν τα σπίτια τότε», ανέφερε και πρόσθεσε: «Είναι μία κίνηση που θέλουμε να γίνει θεσμός στη Γαύδο, όχι μόνο για την αναπαλαίωση ενός σπιτιού, αλλά για να γίνουν περισσότερα ενημερωτικά σεμινάρια και συναντήσεις, εργαστήρια φυσικής δόμησης σε ένα μέρος που ακόμη δεν έχει “βιαστεί” από την τσιμεντοποίηση. Να διασώσουμε τη γνώση των παλαιών ανθρώπων γύρω από τη δόμηση που χάθηκε με το πέρασμα των χρόνων».
Τα εργαστήρια αυτά ήταν μία δυνατή εμπειρία για τους συμμετέχοντες, μα και μια ιδιαίτερη εμπειρία και για τους ίδιους τους κατοίκους της Γαύδου που κατά τη διάρκεια των παρουσιάσεων, που γινόταν μέσα σε καφενεία του ακριτικού νησιού, έδειχναν ενδιαφέρον για να ενημερωθούν σχετικά με τις μεθόδους φυσικής δόμησης. Ετσι υποσχέθηκαν ότι το επόμενο “ραντεβού” της συνάντησής τους στη Γαύδο είναι για τον επόμενο Οκτώβρη προκειμένου να δουλέψουν ξανά μαζί και να “παίξουν” με τον πηλό και το άχυρο χτίζοντας από την αρχή για μία Γαύδο αυθεντική. Ζωή στην Αμπελο της ακριτικής Γαύδου, έδωσαν κατά τη διάρκεια του Πάσχα περισσότεροι από 30 αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί και φοιτητές Αρχιτεκτονικής από την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία και τη Βραζιλία που μελετούν και αναπαλαιώνουν ένα σπίτι διακοσίων χρόνων, στο πλαίσιο εργαστηρίου φυσικής δόμησης με την ονομασία “Το σπίτι του παππού”.
Read more: http://www.haniotika-nea.gr/apokatastasi-ikias-200-eton/#ixzz2ztjfRBtk
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr