Γιατί και πώς ''έκλεισε'' ο Βωβός - ''Βασιλιάς της Κηφισίας''
Το τελευταίο της χαρτί παίζει η τεχνική εταιρεία του Μπάμπη Βωβού με την κατασκευή του εμπορικού κέντρου στον Βοτανικό.
Το τελευταίο της χαρτί παίζει η τεχνική εταιρεία του Μπάμπη Βωβού με την κατασκευή του εμπορικού κέντρου στον Βοτανικό.
Ο Μπάμπης Βωβός με τη σύζυγό του
Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1974 και έως το 2004-2005 μεσουρανούσε στον τεχνικό κόσμο αλλάζοντας την όψη της Κηφισίας - για πολλούς προς το χειρότερο -, αλλά σήμερα βρίσκεται ένα βήμα πριν από τον γκρεμό με χρέη που φθάνουν στα 700 εκατ. ευρώ.
Τώρα ζητεί προστασία από τους πιστωτές της: πριν από λίγες ημέρες κατέθεσε αίτηση υπαγωγής στη διαδικασία εξυγίανσης (σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 99). Ανθρωποι που βρίσκονται κοντά στη διοίκηση της κατασκευαστικής αναγνωρίζουν πλέον ότι «το πρότζεκτ του Βοτανικού ίσως να ήταν πολύ μεγάλο για τις πλάτες της εταιρείας του Μπάμπη Βωβού».
Στον 6ο όροφο του κτιρίου επί της Λεωφόρου Κηφισίας 340, όπου στεγάζονται τα γραφεία της εταιρείας, απασχολούνταν έως και πριν από έξι μήνες 300 εργαζόμενοι. Σήμερα ο αριθμός τους δεν υπερβαίνει τους 54. Μπροστά από την είσοδο του κτιρίου εργαζόμενοι με πλακάτ απαιτούν να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα. Την ίδια ώρα από την εταιρεία θεωρούν ότι τελικά θα μείνουν μόνο 30 εργαζόμενοι, κατά βάση διοικητικοί, και πλέον όλα τα έργα θα γίνονται με υπεργολαβίες. Ακόμη και αυτό στον Βοτανικό.
«Από τον Απρίλιο έως τον περασμένο Ιούνιο έφυγαν 240 υπάλληλοι. Οι τράπεζες, προκειμένου να εκταμιεύσουν 5 εκατ. ευρώ για τη μείωση του προσωπικού, παρουσίασαν ένα πρόγραμμα που αφορούσε την καταβολή μόνο του 70% των δεδουλευμένων συν τις αποζημιώσεις», λέει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Αρης Βωβός. «Αν δεν γίνει το εμπορικό κέντρο, δεν μπορεί να προχωρήσει η εξυγίανση. Και τότε είναι πολύ πιθανό να ματαιωθεί και το πρόγραμμα της διπλής ανάπλασης σε Βοτανικό και Λεωφόρο Αλεξάνδρας».
Οπως αναφέρουν άνθρωποι που έχουν εικόνα της εταιρείας, από τα 700 εκατ. ευρώ που είναι τα χρέη, περίπου 600 εκατ. ευρώ αφορούν τον τραπεζικό δανεισμό, ενώ υπάρχει και ένα ποσό γύρω στα 15 εκατ. ευρώ από οφειλόμενα μισθώματα προς ιδιοκτήτες ακινήτων. Πλέον όλοι στην εταιρεία αναγνωρίζουν ότι το περιθώριο διαπραγμάτευσης με τις τράπεζες είναι πολύ μικρό. Ελπίζουν όμως ότι με το σχέδιό τους θα μπορέσουν να γλιτώσουν το πέσιμο στον γκρεμό. Ποιο είναι αυτό; «Να πείσουμε τις εταιρείες leasing να τους εκχωρήσουμε πίσω τα ακίνητα που έχουμε. Αυτό θα φέρει μείωση του δανεισμού κατά 350 εκατομμύρια. Ετσι, θα έχουμε μια εταιρεία με τραπεζικό δανεισμό 250 εκατ. ευρώ και μετά με την αξιοποίηση του Βοτανικού και των υπόλοιπων ακινήτων θα προσπαθήσουμε να σταθούμε και πάλι στα πόδια μας», συμπληρώνει ο Αρης Βωβός. «Ηδη στην Alpha Bank δώσαμε πίσω τέσσερα ακίνητα».
Βέβαια, υπάρχει και το ενδεχόμενο να... χάσουν το φαγητό μέσα από το πιάτο τους. Πώς; Στις διαδικασίες εξυγίανσης που προβλέπονται από το άρθρο 99 υπάρχει σχέδιο και για τη σύσταση εταιρείας ειδικού σκοπού. Αυτό γίνεται, όπως επισημαίνουν καλά πληροφορημένες πηγές, προκειμένου η ανέγερση του εμπορικού κέντρου να πάρει απόσταση ασφαλείας από την υπόλοιπη εταιρεία, για να υπάρξει έτσι χρηματοδότηση είτε από τις τράπεζες είτε από κάποιον άλλο επενδυτή. Γεγονός το οποίο μπορεί κάποιοι να το θεωρήσουν και ως είσοδο στο πρόγραμμα της διπλής ανάπλασης και άλλων, ανταγωνιστικών, παικτών.
Πηγή: tanea.gr
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr