Ο «ατρόμητος Φέλιξ» έκανε βουτιά από τα 39 χιλιόμετρα!

Ο 43χρονος Αυστριακός έγινε ο πρώτος άνθρωπος που έσπασε το φράγμα του ήχου (690 χλμ./ώρα) κάνοντας άλμα στη Γη... από το Διάστημα. Η συγκλονιστική του κάθοδος από τη στρατόσφαιρα είχε διάρκεια περίπου 10 λεπτών και έκοψε την ανάσα 8.000.000 ανθρώπων που την παρακολουθούσαν ζωντανά















Ο 43χρονος Αυστριακός έγινε ο πρώτος άνθρωπος που έσπασε το φράγμα του ήχου (690 χλμ./ώρα) κάνοντας άλμα στη Γη... από το Διάστημα. Η συγκλονιστική του κάθοδος από τη στρατόσφαιρα είχε διάρκεια περίπου 10 λεπτών και έκοψε την ανάσα 8.000.000 ανθρώπων που την παρακολουθούσαν ζωντανά

Για τους λάτρεις του Διαστήματος -και δη τους νεότερους που δεν πρόλαβαν την πρώτη επίσκεψη ανθρώπου στο Διάστημα- το κατόρθωμα του «ατρόμητου Φέλιξ» μπορεί να συγκριθεί με εκείνο του Γιούρι Γκαγκάριν ή με το «τεράστιο βήμα» του Νιλ Αρμστρονγκ στη Σελήνη.


Ο 43χρονος έμπειρος αλεξιπτωτιστής Φέλιξ Μπαουμγκάρτνερ, γνωστός για τις ριψοκίνδυνες ελεύθερες πτώσεις του, αποφάσισε αυτή τη φορά να γράψει ιστορία ως ο πρώτος άνθρωπος που έσπασε το φράγμα του ήχου (690 χλμ./ώρα) κάνοντας βουτιά στη Γη... από το Διάστημα και κόβοντας την ανάσα 8.000.000 ανθρώπων στον πλανήτη που την παρακολουθούσαν ζωντανά.

Επειτα από 2,5 ώρες πτήσης σε ανοδική πορεία μέσα σε μια κάψουλα της αποστολής Red Bull Stratos που κρεμόταν από ένα γιγάντιο μπαλόνι με ήλιο, ο Αυστριακός αλεξιπτωτιστής έφτασε σε ύψος 128.177 ποδιών (39.068 μέτρων) πάνω από την επιφάνεια του πλανήτη μας, δηλαδή στα όρια του Διαστήματος, για να ξεκινήσει από εκείνο το σημείο τη συγκλονιστική του κάθοδο.

Ο «ατρόμητος Φέλιξ» έκανε βουτιά από τα 39 χιλιόμετρα!

Αφού ξεκίνησε τη βουτιά του από τη στρατόσφαιρα στο κενό με το λεγόμενο «πήδημα το λαγού» από μια πλατφόρμα της κάψουλας σε μέγεθος σκέιτμπορντ, ο 43χρονος έγινε ύστερα από περίπου 30 δευτερόλεπτα πτώσης ο πρώτος άνθρωπος στην Ιστορία που έσπασε το φράγμα της ταχύτητας του ήχου ξεπερνώντας τα 700 χιλιόμετρα/ώρα, ακριβώς 65 χρόνια μετά τον πρώτο άνθρωπο που πέτυχε το ίδιο αλλά με αεροπλάνο.

Στη συνέχεια άρχισε να επιβραδύνει ταχύτητα (λόγω αυξημένης πυκνότητας του αέρα σε χαμηλότερο υψόμετρο) και λίγα λεπτά αργότερα άνοιξε το αλεξίπτωτο, που του χάρισε ομαλή προσγείωση στο έδαφος έπειτα από πτώση διάρκειας περίπου 10 λεπτών.

Ο «ατρόμητος Φέλιξ» έκανε βουτιά από τα 39 χιλιόμετρα!

Σε ξέφρενους πανηγυρισμούς ξέσπασε όλη η ομάδα του κέντρου ελέγχου στο Ρόσγουελ του Νιου Μέξικο, από όπου έγινε και η απογείωση, αλλά και οι γονείς του και η φιλενάδα του που παρακολουθούσαν με αγωνία το εγχείρημά του.

Ο Μπαουμγκάρτνερ κατάφερε να καταρρίψει το ρεκόρ της υψηλότερης και ταχύτερης ελεύθερης πτώσης (απέτυχε σε εκείνο της ελεύθερης πτώσης με τη μεγαλύτερη διάρκεια), αλλά και το ρεκόρ υψηλότερης πτήσης με αερόστατο. Εκτός από τα πολλαπλά ρεκόρ που έσπασε, η ομάδα του Μπαουμγκάρτνερ ελπίζει ότι η ελεύθερη πτώση του θα βοηθήσει στη συγκέντρωση πολύτιμων στοιχείων που αναμένεται να συμβάλουν στη βελτίωση της ασφάλειας των διαστημικών πτήσεων.

Ο Φέλιξ Μπαουμγκάρτνερ πανηγυρίζει λίγα δευτερόλεπτα αφού πάτησε ξανά στη ΓηΟ Φέλιξ Μπαουμγκάρτνερ πανηγυρίζει λίγα δευτερόλεπτα αφού πάτησε ξανά στη Γη


ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ
Στους -57 βαθμούς Κελσίου

Ο εξοπλισμός ασφαλείας του Μπαουμγκάρτνερ περιελάμβανε μια ειδικά προσαρμοσμένη διαστημική στολή που τον προστάτευσε ενάντια στην εξαιρετικά χαμηλή πίεση και θερμοκρασία (-57 βαθμοί Κελσίου). Η θέση του σώματός του κατά την εκκίνηση της «βουτιάς» ήταν ιδιαίτερα σημαντική, αφού ελλείψει αέρα δεν θα είχε τη δυνατότητα να τη διορθώσει κατά την πτώση.

Εάν έπεφτε με τέτοιον τρόπο που θα αύξανε υπερβολικά την ταχύτητα της πτώσης του, κινδύνευε σοβαρά να λιποθυμήσει και να υποστεί βλάβες στα μάτια, στον εγκέφαλο και στο καρδιαγγειακό του σύστημα. Ενας από τους κινδύνους που αντιμετώπιζε ήταν το σώμα του σε υπερηχητική ταχύτητα να προκαλέσει κρουστικά κύματα, κάτι βέβαια που η ιατρική του ομάδα θεωρούσε μάλλον απίθανο λόγω της χαμηλής πυκνότητας του αέρα που θα αδυνατούσε να μεταφέρει τα κύματα. Οσο για τις συνθήκες που προσεγγίζουν εκείνες σε κενό αέρος, υπήρχε κίνδυνος να προκαλέσουν κυριολεκτικά βρασμό του αίματός του, μια κατάσταση που μπορεί να επιφέρει τον θάνατο.


















Πιλότος
Ο προκάτοχος του ρεκόρ

Προκάτοχος του ρεκόρ που κατέρριψε χθες ο 43χρονος Αυστριακός ήταν ο 84χρονος Αμερικανός συνταξιούχος πιλότος Τζο Κίτινγκερ, μέλος της ομάδας του Μπαουμγκάρτνερ και το άτομο που ήταν χθες σε άμεση επικοινωνία μαζί του από το κέντρο ελέγχου στο Ρόσγουελ του Νιου Μέξικο των ΗΠΑ. Ο Κίτινγκερ πραγματοποίησε το 1960 άλμα από τα 31.330 μέτρα με ταχύτητα ελεύθερης πτώσης mach 0,9 (988 χιλιόμετρα την ώρα). Ενα άλλο έτος-ορόσημο είναι το 1947, όταν ο Αμερικανός Τσακ Γέγκερ, σε ηλικία 24 ετών, έγινε ο πρώτος πιλότος που ταξίδεψε ταχύτερα από τον ήχο.


Πηγές: ethnos.gr, bbc.co.uk

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr