Ο διεθνούς φήμης επιστήμονας Δρ. Νταβίντ Καγιάτ στο πλευρό του συλλόγου φίλων παιδιών Ελπίδα, στην Αθήνα για την παρουσίαση του νέου του βιβλίου για τον καρκίνο (φωτό)

Ο διακεκριμένος καθηγητής Ογκολογίας και πρωτεργάτης της Χάρτας των Παρισίων κατά του Καρκίνου Νταβίντ Καγιάτ ήρθε χθες την Αθήνα για την παρουσίαση του βιβλίου του «Ο δρόμος της ελπίδας - Οι εξομολογήσεις του Δρ Καγιάτ», προσκεκλημένος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο ΕΛΠΙΔΑ και των Εκδόσεων Καλέντη.

Ο διακεκριμένος καθηγητής Ογκολογίας και πρωτεργάτης της Χάρτας των Παρισίων κατά του Καρκίνου Νταβίντ Καγιάτ ήρθε χθες την Αθήνα για την παρουσίαση του βιβλίου του «Ο δρόμος της ελπίδας - Οι εξομολογήσεις του Δρ Καγιάτ», προσκεκλημένος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο ΕΛΠΙΔΑ και των Εκδόσεων Καλέντη.



Ιωάννα Σουφλέρη, Νταβίντ Καγιάτ, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Αλέξανδρος Καλέντης

Ο διεθνούς φήμης επιστήμονας πραγματοποίησε διάλεξη στο Ξενοδοχείο ΝJV Athens Plaza, με θέμα: «Η θεραπεία του καρκίνου, η ελπίδα, η απώλεια», μέσα σε κλίμα ιδιαίτερης συγκινησιακής φόρτισης. Ο Δρ Νταβίντ Καγιάτ εξέφρασε τη χαρά του για τη δεύτερη επίσκεψή του στην Ελλάδα, «τη χώρα όπου γεννήθηκε ο στωικισμός και η επιστήμη». Παρουσιάζοντας το βιβλίο του «Ο δρόμος της ελπίδας», εξομολογήθηκε στους παρευρισκομένους ότι πρόκειται για ένα εσωτερικό βιβλίο, μια μαρτυρία που προέκυψε από την προσωπική του ανάγκη να μοιραστεί τη ζωή του με τους ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο. «Με αυτό το βιβλίο θέλησα να δώσω ένα μήνυμα στη νέα γενιά γιατρών και να μιλήσω για την ανθρωπιά από την πλευρά του γιατρού, ο οποίος πρέπει να έχει στην καρδιά του καλοσύνη», είπε χαρακτηριστικά. «Είναι ένα βιβλίο στο οποίο αφηγούμαι περίπου τριάντα πέντε χρόνια από τη μάχη που έχω κάνει με τον καρκίνο, αλλά δεν μιλάω μόνο για τη μάχη μου με τον καρκίνο, μιλάω για τη μάχη μου μαζί, χέρι- χέρι, με κάθε καρκινοπαθή. Αφηγούμαι τα τριάντα πέντε χρόνια που διασταύρωσα χιλιάδες βλέμματα, που άκουσα χιλιάδες φωνές, που πάλεψα μαζί με τους ασθενείς με την ελπίδα να νικήσουμε τον καρκίνο και να τους θεραπεύσουμε».



 Ρόμπερτ Πεκ, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Νταβίντ Καγιάτ

Αφηγούμενος περιστατικά και βιώματα της πορείας του στην Ιατρική, αναφέρθηκε με ιδιαίτερη έμφαση στην αναγκαιότητα ενός «ηθικού κώδικα ο οποίος ξεπερνά την επιστήμη», καθώς και μιας νέας φιλοσοφίας που θα επιτρέπει στην Ιατρική να ισορροπεί μεταξύ αποτελεσματικότητας και ανθρωπιάς. «Με αυτό το βιβλίο θέλησα να δώσω ένα μήνυμα στη νέα γενιά γιατρών και να μιλήσω για την ανθρωπιά από την πλευρά του γιατρού, ο οποίος πρέπει να έχει στην καρδιά του καλοσύνη», είπε χαρακτηριστικά. «Διότι αυτό που ‘‘παίζεται’’ είναι η ζωή ή ο θάνατος ενός ασθενή. Είναι η απώλεια, η θλίψη η δυστυχία, ποτέ στη ζωή μου δεν έχω συναντήσει κάτι πιο σημαντικό από αυτό το διακύβευμα της ζωής και του θανάτου. Όλα αυτά ξεκινούν κατά την γνώμη μου με μια παρεξήγηση, δηλαδή όταν ένας ασθενής έρχεται να σε δει με μια διάγνωση καρκίνου, το πρώτο ερώτημα το οποίο θέτει ο ίδιος και η οικογένειά του, όταν μια μητέρα έρχεται με το παιδί της που έχει λευχαιμία και απευθύνεται στην ‘‘Ελπίδα’’, το πρώτο ερώτημα είναι γιατί, γιατί το δικό μου το παιδί, γιατί η γυναίκα μου, γιατί ο πατέρας μου, γιατί; Εμείς οι γιατροί δεν έχουμε την παραμικρή ιδέα στο τι να απαντήσουμε. Δεν ξέρουμε να πούμε το γιατί. Όμως αυτό το ερώτημα επαναλαμβάνεται με επιμονή, γιατί, γιατί εγώ ξανά πέφτω ενώ ο άλλος όχι, γιατί έχω μετάσταση στο ήπαρ, ενώ ο φίλος μου που έχει το ίδιο καρκίνο δεν έχει καμία μετάσταση; Δεν ξέρουμε γιατί. Κι επειδή δεν ξέρουμε και ατενίζουμε το κενό, εμείς ουσιαστικά δεν απαντάμε στο γιατί, αλλά απαντάμε στο πώς».



Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Χριστίνα Φυτιλή, Νταβίντ Καγιάτ

Ο Δρ Καγιάτ αναφέρθηκε επίσης στην καθοριστική σημασία της σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ γιατρού και ασθενούς, υπογραμμίζοντας: «Το σημαντικό δεν είναι να είναι κανείς άριστος γιατρός, αλλά καλός γιατρός. Αυτό που θέλω να πω είναι πως όταν είσαι καλός γιατρός, είσαι γιατρός με καλοσύνη, γιατί ιατρική σημαίνει συνάντηση δύο ανθρώπινων υποστάσεων, της υπόστασης του γιατρού και του ασθενούς που αποτελούνται από τα ίδια συστατικά». Επίσης ανέπτυξε τη θέση του σχετικά με τη δύναμη του λόγου, ένα σπουδαίο όπλο στα χέρια της ιατρικής κοινότητας, και τη διαχείρισή του για την ψυχολογική-ηθική στήριξη των ασθενών, στους οποίους ο γιατρός έχει καθήκον να μεταφέρει την ελπίδα για ίαση, για ζωή, για ποιότητα ζωής, για έναν αξιοπρεπή και με ανθρωπιά θάνατο. «… Θα πρέπει να γίνει μια σημαντική προσπάθεια και να ξεφύγουμε από την τεχνολογία και την τεχνική και να μπούμε στο θεμελιώδες, δηλαδή στη δημιουργία ελπίδας, εμπιστοσύνης στο ότι θα παλέψουμε μαζί ενάντια σε αυτή την τρομερή ασθένεια που χτύπησε τον άνθρωπο και θα μπορέσουμε να περπατήσουμε μαζί χέρι- χέρι σε αυτό τον δρόμο της ελπίδας, που ουσιαστικά είναι ο δρόμος της ζωής». «Σε αυτό το βιβλίο περιγράφω τη νέα φιλοσοφία και την νέα ηθική της Ιατρικής. Μια ηθική η οποία θα επιτρέψει στην Ιατρική να ισορροπήσει ανάμεσα στην αποτελεσματικότητα και στην ηθική. Πρέπει να ξαναβρούμε λοιπόν την ισορροπία διότι θεωρώ ότι η επιστήμη και η πρόοδός της μας έκανε να ξεχάσουμε ότι πίσω από τον ασθενή υπάρχει ένας άνθρωπος. Αφηγούμαι επίσης και κάτι άλλο εξαιρετικά σημαντικό, δηλαδή πλάι στις ακτινοβολίες και στη χημειοθεραπεία υπάρχει και ένα άλλο όπλο το οποίο δεν διδάσκεται κι έχει εξαιρετική δύναμη, διότι κάποιες φορές σώζει και πολύ συχνά σκοτώνει. Πρόκειται για τον λόγο».



Μίνα Χουρσόγλου, Νταβίντ Καγιάτ, Κέλλυ Καλέντη

Στον χαιρετισμό της η κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη, Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO και Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο “ΕΛΠΙΔΑ”, αναφέρθηκε στην προσωπικότητα, στο έργο και στο βιβλίο του Δρ Καγιάτ, επισημαίνοντας: «Δεν υπάρχει κάποιος που δεν θα υποκλινόταν στην αποστολή του Δρ Καγιάτ», ενώ για το βιβλίο του «Ο δρόμος της ελπίδας» ανέφερε ότι είναι ένα βιβλίο που μιλάει για τον καρκίνο αλλά και για τον άνθρωπο, προσθέτοντας ότι αξίζει να το αγκαλιάσουμε ως μάθημα ζωής και μήνυμα ανθρωπιάς από έναν επιστήμονα που αποτελεί προσωπικό παράδειγμα. «‘‘Ο δρόμος της ελπίδας’’ έρχεται να αποκαλύψει όχι μόνο την ανθρώπινη πλευρά αυτού του μεγάλου επιστήμονα και τα συναισθήματά του από τη συμπόρευση με τους ασθενείς του, αλλά παράλληλα έρχεται να φανερώσει και τη δική τους ανθρώπινη πλευρά: τι συμβαίνει στην ψυχή τους, πώς δοκιμάζονται οι σχέσεις τους και το μικρό θαύμα που συντελείται της υπέρτατης συναισθηματικής ένωσης ανάμεσα στους ασθενείς και τους δικούς τους ανθρώπους. Όμως, προπαντός, έχουμε την τύχη να κρατάμε στα χέρια μας ένα σύγχρονο ‘‘ευαγγέλιο’’ ανθρωπιάς, αγάπης και σεβασμού στον άνθρωπο, κατανόησης της ζωής και αποδοχής του θανάτου.

Ένα βιβλίο-εξομολόγηση ψυχής, όπου κυριαρχούν η αμφίδρομη και μοναδική σχέση δύο διαφορετικών ανθρώπων –του γιατρού και του ασθενή– φορτισμένη με τα μεγαλύτερα υπαρξιακά ερωτήματα».

Ο κύριος Αλέξανδρος Καλέντης, με τη διπλή ιδιότητα του εκδότη και του ιατρού, μίλησε για τον φιλόσοφο-στοχαστή-ουμανιστή Νταβίντ Καγιάτ. Στην ομιλία του ανέπτυξε την αξία της ανθρωπιστικής πλευράς της Ιατρικής που αντιμετωπίζει τον ασθενή ως μοναδική οντότητα και τον ρόλο της επιστήμης ως μιας ευρύτερης δράσης προσφοράς στον άνθρωπο. Επίσης επισήμανε το υπαρξιακό ζήτημα του ανθρώπου και την έννοια της ζωής και του θανάτου στη φιλοσοφική και ψυχαναλυτική σκέψη. «Η ζωή είναι μια ενεργή διαδικασία η οποία κατευθύνεται προς ένα τέρμα, που είναι ο θάνατος. Στην πορεία αυτή, υπάρχουν δύο συνιστώσες: το υλικό σώμα που υπόκεινται στη φθορά του χρόνου και η ψυχή. Εάν σε κάποιο σημείο της διαδρομής η ψυχή καθηλωθεί στο παρελθόν εμφανίζεται η νεύρωση με φοβίες, κατάθλιψη και τελικά με άρνηση της ζωής και απροθυμία για τον θάνατο. Για αν αποδεχθούμε την ιδέα του θανάτου, πρέπει να μετέχουμε στη ζωή εκπληρώνοντας κάθε προσδοκία μας».

Την εκδήλωση συντόνισε η κυρία Ιωάννα Σουφλέρη, δημοσιογράφος στην εφημερίδα Το Βήμα, η οποία αναφερόμενη στον συγγραφέα και καθηγητή Ογκολογίας Νταβίντ Καγιάτ, τόνισε ότι είναι ένας από τους επιφανέστερους επιστήμονες διεθνώς, με αναγνωρισμένο έργο στον τομέα της έρευνας και της μάχης κατά του καρκίνου.



Στην εκδήλωση παρευρέθησαν οι: Ρόμπερτ Πεκ, Πρέσβυς του Καναδά στην Ελλάδα, Τζένι Μπλούμφηλντ, Πρέσβης της Αυστραλίας στην Ελλάδα και ο σύζυγός της,Τζέιμς, Εμμανουήλ Παπασάββας, Διοικητής του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία», Πολυτίμη Λεονάρδου, Υποδιοικητής του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία», Στέλιος Γραφάκος, Διευθυντής της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ», Απόστολος Κράτσας, υπουργός, οι κυρίες Άσπα Γυφτοπούλου, Μελίνα Δασκαλάκη, Χριστιάννα Καίσαρη, Ινώ Κωνσταντοπούλου, Νούλη Μανώλη, Αικατερίνη Μεταξωτού, Ρίτα Πικρού Μωραϊτάκη, Άννυ Πετράκη, Μπέκη Στραβελάκη, Χριστίνα Τσατσάκη, Κέττυ Φιλιππίδου, Βίκυ Φιλίππου, μέλη του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ», εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης και των εκδόσεων, όπως η συγγραφέας-δημοσιογράφος, Ελένη Γκίκα, ο συγγραφέας-ψυχίατρος, Μανόλης Πρατικάκης, ο συγγραφέας και CEO της Φαρμακευτικής Εταιρείας Hartmann, Πάνος Κορωνάκης, καθώς και πλήθος εκπαιδευτικών.

Μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις και των δύο βιβλίων του Νταβίντ Καγιάτ τα οποία κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Καλέντη, «Ο δρόμος της ελπίδας - Οι εξομολογήσεις του Δρα Καγιάτ» και «Η σωστή αντικαρκινική διατροφή», θα διατεθεί από τον Εκδοτικό Οίκο Καλέντη για τους σκοπούς του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο ΕΛΠΙΔΑ.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr