Διανομή φρούτων και γαλακτοκομικών στα σχολεία σχεδιάζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Την ύπαρξη φαινομένων υποσιτισμού μαθητών στα σχολεία της χώρας παραδέχτηκε ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος, τονίζοντας ότι «είναι ένα θέμα το οποίο μας απασχολεί πολύ σοβαρά και κάνουμε ενέργειες χωρίς δημοσιότητα, γιατί είναι ένα πολύ λεπτό ζήτημα».













Την ύπαρξη φαινομένων υποσιτισμού μαθητών στα σχολεία της χώρας παραδέχτηκε ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος, τονίζοντας ότι «είναι ένα θέμα το οποίο μας απασχολεί πολύ σοβαρά και κάνουμε ενέργειες χωρίς δημοσιότητα, γιατί είναι ένα πολύ λεπτό ζήτημα».

Ο υπουργός είπε ότι υπάρχει πράγματι ζήτημα υποσιτισμού: «Σε πολλές περιοχές, σε πολλά σχολεία, δυστυχώς, έχουμε κρούσματα μαθητών τα οποία μας θλίβουν και έχουμε κάνει ενέργειες και με ιδιωτικούς φορείς και με την Εκκλησία. Θα δείτε πολύ σύντομα και μια πρωτοβουλία που θα γίνει από τη δημόσια τηλεόραση, ούτως ώστε να υπάρξει αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος χωρίς όμως δημοσιοποίηση, γιατί πρέπει να είμαστε διακριτικοί προς τους συμπολίτες μας».

Ταυτόχρονα, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχεδιάζει τη διανομή φρουτοσαλάτας αλλά και γαλακτοκομικών προϊόντων σε σχολεία. «Πρόθεσή μας από τη μία είναι να εξασφαλιστεί βασική τροφή σε παιδιά σε τούτη τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και από την άλλη να συστήσουμε στους μικρούς καταναλωτές ένα υγιεινό μοντέλο διατροφής», δηλώνει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης. "Έτσι αφενός θα βοηθήσουμε τα παιδιά να εξασφαλίσουν την τροφή τους και αφετέρου να μάθουν από νωρίς να τρώνε φρούτα, λαχανικά κι επίσης ελληνικά προϊόντα, όπως γάλα ή γιαούρτι, που τόσο σημαντικά είναι για τη διατροφή τους", συνεχίζει.

Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκεται άλλο ένα πρόγραμμα, που αφορά στη διανομή δωρεάν τροφίμων σε απόρους, συνολικού προϋπολογισμού 23,3 εκατ. ευρώ.

Μελετάται και δρομολογείται ένα πλέγμα δράσεων, από το ηλεκτρονικό τιμολόγιο έως την καθιέρωση των λεγόμενων farmers' market, που αποσκοπούν στο κλείσιμο της ψαλίδας των τιμών ανάμεσα στον παραγωγό και τον τελικό καταναλωτή.

Τόσο στην Ευρώπη όσο και στη χώρα μας η έννοια της αυτάρκειας αναδεικνύεται σε προτεραιότητα. Καταβάλλουμε μεγάλες προσπάθειες προς την ΕΕ, προκειμένου να ενισχυθούν και να ξαναζωντανέψουν καλλιέργειες όπως π.χ. των οσπρίων. «Ξέρετε τι είναι για μια χώρα που λέγεται γεωργική να εισάγει τα 4/5 της φακής που καταναλώνει ή των φασολιών της ; Αυτό είναι τραγικό», λέει ο υπουργός.

Και στη νέα προγραμματική περίοδο που αρχίζει την 1.1.2014, θα υπάρχουν χρήματα για τη γεωργία. Πολύς κόσμος νομίζει πως τελειώνοντας η τρέχουσα στο τέλος του 2013, θα τελειώσουν κι οι ενισχύσεις. Είναι λάθος. Θα υπάρχουν πολλά χρήματα για τη γεωργία.

Έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση πλέον του 50% των Σχεδίων Βελτίωσης που είχαν υποβληθεί στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας.

Πρόθεσή μας, τονίζει ο υπουργός, είναι να ελεγχθούν, πλην των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΣΥΔΑΣΕ, ΓΕΣΑΣΕ, οι συνεταιρισμοί και οι ενώσεις γεωργικών συνεταιρισμών.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:


 
Πηγές: ΑΜΠΕ, ethnos.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr