Η Ντίνα Νικολάου μας δίνει τα φώτα της για μια λαχταριστή, αλμυρή και πεντανόστιμη κρουασανόπιτα με εντυπωσιακό σχέδιο, υπέροχη γέμιση τυριού και αφράτη ζύμη!



Ευχαριστούμε την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση της συνταγής

Για τη γέμιση: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω τη φέτα, το ανθότυρο και το δυόσμο και αφήνω κατά μέρος.

Για τη ζύμη: Σε ένα μπολάκι βάζω τη μαγιά και 1/2 φλιτζάνι (100 ml) χλιαρό νερό και ανακατεύω μέχρι η μαγιά να διαλυθεί.

Σε ένα μεγάλο μπολ ή σε μια λεκανίτσα ρίχνω το αλεύρι, κάνω μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνω εκεί τα κυβάκια βουτύρου (ή μαργαρίνης), το γάλα, το γιαούρτι, τη ζάχαρη, το αλάτι και το μείγμα της μαγιάς.

Με κυκλικές κινήσεις ανακατεύω τα υλικά με το χέρι μου, φέρνοντας το αλεύρι προς το κέντρο με το υγρό μείγμα, μέχρι όλα τα υλικά να ενωθούν. Στη συνέχεια ζυμώνω το μείγμα με τα χέρια μου, για 4 - 5 λεπτά, μέχρι να φτιάξω μια μαλακή και ελαστική ζύμη. Τη χωρίζω σε 3 ίσα μέρη.

http://fe-mail.gr/media/Image/gourmet/2009/04/nikolaou/nikolaou_500_1.jpg

Για την πίτα: Παίρνω το ένα κομμάτι ζύμης και το ανοίγω με τον πλάστη επάνω σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, σε δίσκο με διάμετρο 24 - 25 εκ. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβω το δίσκο σε 6 τρίγωνα κομμάτια, όπως κόβω μια πίτσα.

Παίρνω το ένα τρίγωνο κομμάτι και βάζω 1 κουτ. σούπας από τη γέμιση στη φαρδιά πλευρά του. Φέρνω τις πλαϊνές γωνίες της φαρδιάς πλευράς προς τη γέμιση και τυλίγω προς τη μύτη του τριγώνου, σε ρολό, φτιάχνοντας έτσι ένα μικρό κρουασάν. Επαναλαμβάνω τη διαδικασία με τα υπόλοιπα 5 τρίγωνα.

Ανοίγω και το δεύτερο κομμάτι ζύμης σε δίσκο και, με τον ίδιο τρόπο, φτιάχνω άλλα 6 κρουασάν. Στη συνέχεια, ανοίγω το τρίτο κομμάτι ζύμης σε δίσκο, με την ίδια διάμετρο με τα άλλα, αλλά δεν τον κόβω σε τρίγωνα κομμάτια, απλώς κάνω το εξής: Βάζω την υπόλοιπη γέμιση στο ένα ημικύκλιο του δίσκου, τον τυλίγω σε ρολό και στη συνέχεια τρίβω το ρολό σε σαλίγκαρο, φτιάχνοντας έτσι ένα στριφτάρι.

Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.

Παίρνω ένα στρογγυλό ταψί με διάμετρο 28 εκ. και στρώνω στον πυθμένα του ένα στρογγυλό κομμάτι λαδόκολλας. Στο κέντρο του ταψιού βάζω τον σαλίγκαρο. Γύρω από τον σαλίγκαρο βάζω τα κρουασάν, ακτινωτά, ώστε η μία τους άκρη να ακουμπά τα τοιχώματα του ταψιού και η άλλη άκρη το στριφτάρι.

Αλείφω όλη την πίτα με τους χτυπημένους κρόκους και πασπαλίζω μόνο το στριφτάρι με το μαυροκούκκι (ή το σουσάμι).

Ψήνω για 40 - 45 λεπτά, μέχρι η πίτα να ροδίσει. Τη σερβίρω ζεστή.

  • για 1 ταψί 28 εκ.
  • Για τη ζύμη
  • 25 γρ. νωπή μαγιά (θα τη βρείτε σε μικρά τετράγωνα πακετάκια στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ ή θα την αγοράσετε χύμα από το φούρνο της γειτονιάς σας), θρυμματισμένη
  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
  • 1/4 φλιτζανιού κυβάκια από βούτυρο (ή μαργαρίνη)
  • 1/2 φλιτζάνι (100 ml) γάλα
  • 1/2 φλιτζάνι γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • Για τη γέμιση
  • 200 γρ. φέτα της αρεσκείας σας, θρυμματισμένη
  • 200 γρ. ανθότυρο, κομματιασμένο με ένα πιρούνι
  • 1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένος φρέσκος δυόσμος (ή 2 κουτ. σούπας δυόσμος ξερός)
  • Για την πίτα
  • 2 κρόκοι αυγών, κατά προτίμηση βιολογικών
  • λίγο μαυροκούκκι (ή απλό σουσάμι)


Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr