Ποια είναι η Αναστασία Σακελλαρίου που μπορεί να αλλάξει - αν εκλεγεί - την απολύτως ανδροκρατούμενη Τράπεζα Της Ελλάδος; Ε, 11 κοστούμια φτάνουν, basta, μία TopWoman σας χρειάζεται!

Στα μέσα Ιουλίου θα συνεδριάσει το Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας της Ελλάδας προκειμένου να προτείνει στο Υπουργικό Συμβούλιο τον νέο υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.


Ο νέος Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιάννης Στουρνάρας πλαισιώνεται σήμερα μόνον από τον υποδιοικητή κ. Γιάννη Παπαδάκη, καθώς η θητεία της υποδιοικήτριας της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Ελένης Δενδρινού – Λουρή έχει λήξει, αναφέρει το news.gr.

Το Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας της Ελλάδας αποτελείται σήμερα από 11 άνδρες αξιωματούχους και συγκριμένα από τους εξής: Στουρνάρας Γιάννης (Διοικητής),Παπαδάκης Μ. Ιωάννης (Υποδιοικητής),Ανδρεάδης Α. Ανδρέας (Σύμβουλος),Ασημακόπουλος Β. Δημήτριος (Σύμβουλος),Γερανιωτάκης Δ. Ευάγγελος (Σύμβουλος),Μυλωνάς Α. Γεώργιος (Σύμβουλος),Πλασκοβίτης Σ. Ηλίας (Σύμβουλος),Πολυζωγόπουλος Σ. Χρήστος (Σύμβουλος),Σταματόπουλος Κ. Χαράλαμπος (Σύμβουλος),Τάβλας Δ. Γεώργιος-Σπυρίδων (Σύμβουλος) και Χανδρής Δ. Μιχαήλ (Σύμβουλος).

Πληροφορίες φέρουν την νυν Διευθύνουσα Σύμβουλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κ. Αναστασία Σακελλαρίου να καταλαμβάνει την θέση της υποδιοικήτριας εκπροσωπώντας έτσι και το γυναικείο φύλο στο Γενικό Συμβούλιο της τράπεζας.

Άλλωστε η Τράπεζα της Ελλάδος έχει την νομική μορφή ανώνυμης εταιρείας και ως εκ τούτου η εκπροσώπηση γυναικών στο ΔΣ της είναι επιβεβλημένη από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Σημειώνεται πως ήδη από το 2013 η Επιτροπή Νομικών Θεμάτων και Δικαιωμάτων των Γυναικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει λάβει την απόφαση ότι το 40% των θέσεων στα Διοικητικά Συμβούλια των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων θα πρέπει έως το 2018 να τις καταλαμβάνουν γυναίκες. Κάτι που (τυπικά) θα πρέπει να ισχύσει και για την ανδροκρατούμενη Τράπεζα της Ελλάδας.

Αναστασία Σακελλαρίου: Ποια είναι η νέα επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

Αναστασία Σακελλαρίου: Ποια είναι η νέα επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

Του Γιώργου Ι. Δημητρομανωλακη, newmoney.gr

«Σιδηρά κυρία» των τραπεζών η οποία έχει εργαστεί στις μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου μπορεί να χαρακτηριστεί η νέα επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. 

Κορυφαίος τραπεζίτης του City, που την γνωρίζει για πολλά χρόνια, εξηγεί με κατηγορηματικό τρόπο ότι “όταν μια νεαρή γυναίκα έχει επιβιώσει στη Wall Street και στο City, ένα καθαρά ανδροκρατούμενο και σκληρό περιβάλλον, μπορεί να καταφέρει τα πάντα”.

Η Αναστασία Σακελλαρίου γεννήθηκε στην Αθήνα και αποφοίτησε από το Αρσάκειο Τοσιτσειο το 1991. Στη συνέχεια αναχώρησε για τη Μεγάλη Βρετανία και παρέμεινε εκτός Ελλάδας έως το 2009. Στο διάστημα αυτό ολοκλήρωσε τις σπουδές της στα πανεπιστήμια Warwick και Reading με ειδίκευση μεταπτυχιακού τίτλου στο International Banking & Financial Services ενώ η επαγγελματική της σταδιοδρομία ξεκίνησε από τον τομέα του Investment Banking στη Deutsche Bank στο Λονδίνο.

Τραπεζίτες του City που θυμούνται τη νεαρή Αναστασία από τα πρώτα της βήματα, σημειώνουν πως από την αρχή ξεχώρισε για την οξυδέρκεια, τη σκληρή δουλειά και το δυναμισμό της  και μπήκε στο fast track, επελέγη από νωρίς να δουλέψει κατευθείαν για πολύ senior στελέχη και έτσι βρέθηκε στη Νέα Υόρκη όπου οι συνθήκες εργασίας για τους juniors ήταν ιδιαίτερα σκληρές, ατέλειωτες ώρες εργασίας επτά μέρες την εβδομάδα.....

Τα κατάφερε και οι προαγωγές ήταν ενδεικτικό των ικανοτήτων της. Έχοντας πλέον εδραιώσει ένα όνομα οι προσφορές από άλλες τράπεζες ήταν συνεχείς και πολλές. Από την Deutsche Bank τη διεκδίκησε η Salomon Brothers και στη συνέχεια η Credit Suisse όπου σύντομα, μέσα από μία ταχύτατη εξέλιξη προήχθη σε μια από τις νεώτερες σε ηλικία Managing Directors.

Από τις αρχές της καριέρας της ειδικεύτηκε στους τομείς της πίστης και αναδιάρθρωσης πιστώσεων, της διαχείρισης ενεργητικού-παθητικού και της διαχείρισης κινδύνων (risk management) με βασική αρμοδιότητα τις εισηγήσεις αναδοχής ή μη πιστωτικών κινδύνων σχετιζόμενων με σύνθετες συναλλαγές (όπως για παράδειγμα μοχλευμένες εξαγορές) και τη διαχείριση αυτών στις περιπτώσεις ανάληψης.

Τραπεζίτες που δούλεψαν μαζί της και τη γνωρίζουν καλά λένε χαρακτηριστικά ότι ο συγκεκριμένος τομέας εξειδίκευσης της Αναστασίας αποδείχτηκε καίριος όταν ξέσπασε η κρίση και το γεγονός ότι η Credit Suisse δεν βρέθηκε σε δυσμενή θέση με “τοξικούς” κινδύνους λέει από μόνο του πολλά....

Συνάδελφος της που έχει δουλέψει πολύ μαζί της λέει “Throw her in a tough meeting and she acts like a catalyst”, έχει ένα μοναδικό κράμα εξυπνάδας και δυναμισμού .
Το 2009 η Αναστασία αποφασίζει να επιστρέψει στην Ελλάδα για οικογενειακούς λόγους παρά τις προσπάθειες της Credit Suisse να την μεταπείσουν και μέχρι πρόσφατα να την δελεάσουν να επιστρεψει.

Διετέλεσε σύμβουλος του Προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς έως το 2010 και στη συνέχεια Chief Risk Officer στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο όπου μεταξύ άλλων ήταν υπεύθυνη στο έργο απορρόφησης της Aspis Bank και στο έργο του ελέγχου από την Blackrock.

Η επιλογή της έγινε από την τρόικα, την Τράπεζα της Ελλάδος και τον υπουργό Οικονομικών αφού πρώτα όμως αποκλείστηκαν πολλοί άλλοι γνωστοί τραπεζίτες.
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών εξηγούν ότι “σε τεχνικό επίπεδο οι γνώσεις της θα βοηθήσουν εξαιρετικά στην κρίσιμη αυτή φάση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών». 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr