Topwoman η Ελληνίδα αστρονόμος Αθηνά Κουστένη - Της απονεμήθηκε διεθνές βραβείο από τη NASA για την μελέτη της στον δορυφόρο του Κρόνου! (Φωτό)
Επιστήμονες που αναλύουν τα στοιχεία, τα οποία εδώ και χρόνια στέλνει στη Γη το διαστημικό σκάφος «Κασίνι» της NASA, έχουν πλέον σημαντικές ενδείξεις πως ο ωκεανός στο εσωτερικό του Τιτάνα, του μεγαλύτερου δορυφόρου του Κρόνου, είναι τόσο αλμυρός όσο η Νεκρά Θάλασσα στην Μέση Ανατολή.
Επιστήμονες που αναλύουν τα στοιχεία, τα οποία εδώ και χρόνια στέλνει στη Γη το διαστημικό σκάφος «Κασίνι» της NASA, έχουν πλέον σημαντικές ενδείξεις πως ο ωκεανός στο εσωτερικό του Τιτάνα, του μεγαλύτερου δορυφόρου του Κρόνου, είναι τόσο αλμυρός όσο η Νεκρά Θάλασσα στην Μέση Ανατολή.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τζιουζέπε Μίτρι του γαλλικού Πανεπιστημίου της Ναντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστρονομίας "Icarus" (Ίκαρος), μελέτησαν τα δεδομένα για τη βαρύτητα και την τοπογραφία του Τιτάνα, τα οποία έχει συλλέξει το «Κασίνι» εδώ και μια δεκαετία που επισκέπτεται στο σύστημα του Κρόνου, αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ.
Η νέα εκτίμηση περί αλμυρής θάλασσας στο εσωτερικό του, κάνει ακόμη πιο γοητευτικό και μυστηριώδες το μεγάλο φεγγάρι του γιγάντιου πλανήτη με τους δακτύλιους.
Επίσης, η νέα μελέτη επιβεβαιώνει ότι ο εξωτερικός παγωμένος φλοιός του δορυφόρου είναι ιδιαίτερα άκαμπτος και οι πάγοι του συνεχώς στερεοποιούνται. Η σχετικά υψηλή πυκνότητα των υδάτων κάτω από αυτή την παγωμένη επιφάνεια αποδίδεται στην πολύ μεγάλη περιεκτικότητά τους σε άλατα, ανάλογη με αυτή της Νεκράς Θάλασσας.
«Πρόκειται για έναν υπερβολικά αλμυρό ωκεανό με βάση τα γήινα δεδομένα. Αυτή η διαπίστωση ίσως αλλάξει την έως τώρα άποψη ότι αυτός ο ωκεανός μπορεί να φιλοξενεί ζωή, αν και στο παρελθόν οι συνθήκες σε αυτόν ίσως υπήρξαν πολύ διαφορετικές», δήλωσε ο Τζιουζέπε Μίτρι.
Διεθνής διάκριση για την Αθηνά Κουστένη
Μία από τις σημαντικότερες επιστήμονες παγκοσμίως που μελετούν τον Τιτάνα και γενικότερα τους δορυφόρους του Κρόνου, η ελληνικής καταγωγής Αθηνά Κουστένη, η οποία από το 1980 ζει και εργάζεται στη Γαλλία, βραβεύτηκε από την Αμερικανική Αστρονομική Εταιρεία με το «Βραβείο Χάρολντ Μαζούρσκι» για «την ξεχωριστή συμβολή της στην πλανητική επιστήμη και εξερεύνηση».
Όπως αναφέρει το σκεπτικό της βράβευσης, η Αθηνά Κουστένη, που έχει ενεργή εμπλοκή στην αποστολή "Cassini-Huygens" σε Τιτάνα και Κρόνο, «έχει μία εντυπωσιακή επιστημονική ερευνητική καριέρα και έχει κάνει μείζονες συνεισφορές στην πλανητική επιστήμη». Το βραβείο θα απονεμηθεί τον Νοέμβριο, σε εκδήλωση στο Τούκσον της Αριζόνα.
Η Ελληνίδα επιστήμονας γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε στη Γαλλία όπου πήρε το διδακτορικό της και σήμερα είναι διευθύντρια ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) της Γαλλίας και αστροφυσικός στο Αστεροσκοπείο του Παρισιού. Συνεργάζεται τόσο με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), όσο και με την αμερικανική NASA. Μεταξύ άλλων, έχει συμμετάσχει στη συγγραφή δύο βιβλίων για τον Τιτάνα.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr