Πόσο κοντά ή πόσο μακριά από τη δόση είμαστε πάλι; Τι λέει η ΔΗΜΑΡ
Πολλαπλές πολιτικές περιπλοκές δημιουργεί το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί με τη μη συμφωνία της εγχώριας κυβερνητικής τρόικας, λόγω της εμπλοκής στα εργασιακά.
Πολλαπλές πολιτικές περιπλοκές δημιουργεί το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί με τη μη συμφωνία της εγχώριας κυβερνητικής τρόικας, λόγω της εμπλοκής στα εργασιακά.
Η τρικομματική κυβέρνηση βρίσκεται, μετά από πεντέμισι μέρες, σε οριακό σημείο με άγνωστη εξέλιξη, μετά την εμμονή της Δημοκρατικής Αριστεράς να προβάλλει το «όχι» στα εργασιακά, αλλά και την άρνηση της τρόικας των πιστωτών να υποχωρήσει και όλα κυριολεκτικά παίζονται.
Υπό την ανοικτή πλέον απειλή της κυβερνητικής συνοχής, η λύση βρίσκεται κυρίως στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ κ. Φ. Κουβέλη που πρέπει να υποχωρήσει με ότι αυτό συνεπάγεται.
Από την άλλη πλευρά, εάν παραμείνει το αδιέξοδο, τον τελευταίο λόγο τον έχει ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς για να αναλάβει πρωτοβουλίες σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο.
Και αυτό, διότι, η ΔΗΜΑΡ δεν υποχωρεί και η τρόικα απάντησε αρνητικά σε τρία βασικά σημεία που έθεσε η ελληνική κυβέρνηση, δηλ. στη διατήρηση του επιδόματος γάμου 10%, την επέκταση των συλλογικών συμβάσεων και τη δυνατότητα να έχει η Βουλή τον τελευταίο λόγο στις αποκρατικοποιήσεις.
Η κατάσταση περιπλέκεται πάρα πολύ, διότι η διατήρηση του επιδόματος γάμου και η επέκταση των συλλογικών συμβάσεων, ήταν τα προαπαιτούμενα για τη ΔΗΜΑΡ, ώστε να ψηφίσει το πακέτο των μέτρων. Το ενδιαφέρον είναι ότι και η αντιπροσωπεία του ΠαΣοΚ, οι κκ.Φ.Σαχινίδης, Γ.Κουτρουμάνης, Χρ.Πρωτόπαππας και Π.Κουκουλόπουλος που επισκέφθηκαν τον υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα ήταν στην ίδια γραμμή.
Και στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων υπάρχει σύμπνοια ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ, ενόψει και της κρίσιμης ψηφοφορίας για τη σχετική τροπολογία που αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, που θεωρείται crash test για την κρίσιμη κοινοβουλευτική αναμέτρηση για το νέο πακέτο των μέτρων.
Ο προβληματισμός είναι έντονος στο πρωθυπουργικό επιτελείο για την κοινοβουλευτική μάχη, παρά το γεγονός ότι μεταδίδεται συνεχώς η αποφασιστικότητα του κ. Σαμαρά να προχωρήσει η κυβέρνηση και να ψηφίσει το πακέτο.
Στο Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζουν πολύ καλά ότι εάν κατατεθεί το πολυνομοσχέδιο, σύμφωνα και με τις απαιτήσεις της τρόικας, ενδέχεται να υπάρξει ψηφοφορία θρίλερ, αφού η στάση της ΔΗΜΑΡ που δεν θα ψηφίσει εφόσον ενσωματωθούν τα εργασιακά όπως έχουν, ενδέχεται να επηρεάσει και τις κινήσεις των βουλευτών του ΠαΣοΚ και τότε δεν θα τεθεί σε κίνδυνο μόνο η συμφωνία, αλλά και η ίδια η κυβέρνηση.
Υπό αυτές τις συνθήκες, μια από τις εισηγήσεις που δέχεται ο Πρωθυπουργός - αν και δεν έχει γίνει συζήτηση επί της ουσίας- είναι να συνομιλήσει με τους πολιτικούς προϊσταμένους της τρόικας και να επιδιώξει έναν έντιμο συμβιβασμό για να αρθεί το αδιέξοδο.
Ουσιαστικά θα πρόκειται για μια πολιτική διαπραγμάτευση σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο και για να αρθεί το αδιέξοδο, θα πρέπει οι πιστωτές, κυρίως το ΔΝΤ και η Γερμανία, να υποχωρήσουν ή να μετατεθεί για ύστερο χρόνο η συζήτηση για τα εργασιακά.
Όλα κρέμονται κυριολεκτικά από μια κλωστή και ο χρόνος που είχε στη διάθεσή της η τρικομματική κυβέρνηση τελειώνει, ενώ η υπομονή των πιστωτών έχει εξαντληθεί.
Η τρόικα είναι αμετακίνητη, παρά το έντονο παρασκήνιο των τελευταίων εικοσιτετραώρων και τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης.
«Τελειώσαμε τον συντονισμό για τα προαπαιτούμενα. Όσον αφορά στο εργασιακό η τρόικα ήταν αρνητική και για το επίδομα γάμου και για την επεκτασιμότητα της σύμβασης. Για το μεν πρώτο λέει ότι είναι κάτι που έχει ψηφιστεί ενώ το δεύτερο δεν ισχύει σε κανένα μέρος του κόσμου» είπε το βράδυ της Κυριακής ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας, εξηγώντας τα επιχειρήματα των τροικανών, μετά από μια νέα σύσκεψη υπό τον κ. Σαμαρά.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι η Τρόικα αρνήθηκε και την κύρωση από την βουλή των ιδιωτικοποιήσεων, στάση με την οποία συμφώνησε δημόσια και ο κ. Στουρνάρας, λέγοντας: «Και σωστά, κατά την άποψή μου, αφού δεν θα ερχόταν κανένας επενδυτής αν έπρεπε η κάθε ιδιωτικοποίηση να περάσει από την Βουλή».
Δεν υπάρχει περίπτωση, όπως λένε ανώτερα κυβερνητικά στελέχη να κάνουν πίσω και το μόνο που μπορεί να τους αλλάξει στάση, είναι να λάβουν εντολή από τους πολιτικούς τους προϊσταμένους.
Παρά την προ ημερών επισήμανση από κύκλους των τροικακών, ότι απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία, μετά από τα νέα δεδομένα και το γεγονός ότι δεν αλλάζει στάση η ΔΗΜΑΡ, θεωρούν αναγκαία απλά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.
«Εμείς θέλουμε να ψηφίσετε το πολυνομοσχέδιο. Τα υπόλοιπα είναι εσωτερικά σας ζητήματα και αφορά την πολιτική διαχείριση» είναι το μήνυμα των τροικανών. Έτσι, το πρόβλημα το έχει ο κ. Σαμαράς που ηγείται της τρικομματικής κυβέρνησης, καθώς εάν επιμείνει η ΔΗΜΑΡ θα έχει να αντιμετωπίσει μια πολιτική κρίση με τον τραυματισμό του κυβερνητικού σχήματος, εκτός από την κοινωνική έκρηξη που θα φέρει το νέο μνημόνιο.
Αναβολή κατάθεσης πολυνομοσχεδίου
Οι συσκέψεις είναι συνεχείς και πολύωρες στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Πρωθυπουργό τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Στόχος του κ. Σαμαρά είναι να έχουν κλείσει οι εκκρεμότητες πριν την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού μεθαύριο Τετάρτη στη Βουλή.
Ο κ. Σαμαράς είχε σύσκεψη το απόγευμα της Κυριακής με το οικονομικό επιτελείο, τον κ. Στουρνάρα και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα, τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη και τον υφυπουργό κ. Αθ. Σκορδά, τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρ. Λυκουρέντζο, για να προετοιμαστεί το πολυνομοσχέδιο με τις προαπαιτούμενες ρυθμίσεις.
Στο πολυνομοσχέδιο θα ενσωματωθούν τα δημοσιονομικά (θα υπάρχει καταγραφή των κωδικών και των ποσών στον προϋπολογισμό, αλλά αναλυτικά θα γίνεται καταγραφή στο πολυνομοσχέδιο), τα διαρθρωτικά και τα εργασιακά.
Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να κατατεθεί το πολυνομοσχέδιο την προσεχή Πέμπτη, αλλά τελικά, λόγω της εμπλοκής και των καθυστερήσεων από τα υπουργεία για τα προαπαιτούμενα, αναμένεται να κατατεθεί την επόμενη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος, ώστε να συζητηθεί και ψηφιστεί στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή την Τρίτη 6 Νοεμβρίου και να γίνει η τελική συζήτηση και να τεθεί προς ψηφοφορία στην Ολομέλεια την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου.
Αμέσως μετά στην Ολομέλεια της Βουλής θα αρχίσει η μάχη του Προϋπολογισμού, που προβλέπεται να ολοκληρωθεί το Σάββατο 10 ή την Κυριακή 11 Νοεμβρίου, ώστε τα πάντα να έχουν ολοκληρωθεί ως τη συνεδρίαση του Eurogroup, της 12ης Νοεμβρίου για να αποφασισθεί η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.
Δηλώσεις στελεχών της ΔΗΜΑΡ
«Δεν ξέρω αν θα καταψηφίσουμε, αλλά δεν μπορούμε να δεχθούμε αυτές τις αλλαγές στα εργασιακά» δήλωσε στον ΒΗΜΑ 99,5 ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ, Ανδρέας Παπαδόπουλος.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, ο οποίος μιλώντας στο Mega δήλωσε ότι το κόμμα του δεν μπορεί να ψηφίσει την περαίτερω αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων. Έσπευσε πάντως να συμπληρώσει ότι η ΔΗΜΑΡ θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό.
Πηγή: tovima.gr
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr