Νομίζετε πως μάθατε καλά όλη την Κρήτη; Είστε βαθιά γελασμένοι! Αυτά είναι τα 12+1 ωραιότερα κρητικά χωριά που πρέπει να επισκεφθείτε άμεσα!

Κουτσουνάρι, Λασίθι

Γραφικός οικισμός, μόλις 9 χλμ από την Ιεράπετρα. Ξεχωρίζει η μεγάλη αμμουδερή παραλία του που διαθέτει οργανωμένα αλλά και πιο ήσυχα σημεία. Το πανέμορφο χωριουδάκι είναι αρκετά ανεπτυγμένο τουριστικά ενώ μεγάλο του ατού είναι η κοντινή του απόσταση από την Ιεράπετρα. Εδώ, θα έρθετε για να ζήσετε ήσυχες διακοπές χωρίς να σας λείψει καμία από τις ανέσεις.
 
 
Διαμονή
 
Παραδοσιακοί Οικισμοί Κουτσουνάρι: Ο οικισμός αποτελείται από μικρές κατοικίες και εκτείνεται σε όλο το χωριό. Το συγκρότημα είναι δομημένο με απόλυτο σεβασμό στην αρχιτεκτονική του τόπου και του φυσικού περιβάλλοντος. Κάθε ένα από τα 12 μπανγκαλόου είναι σχεδιασμένο με το ιδιαίτερο κρητικό αρχιτεκτονικό στυλ, κτισμένο με πέτρα από κρητικούς τεχνίτες και διαθέτει καθιστικό, πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα, τζάκι, λουτρό με μπανιέρα και βεράντα με έπιπλα κήπου. (τηλ.: 28420 61815, www.traditionalcottages.gr, από €90 η κατοικία).
 
Nakou Village: Βρίσκεται πάνω σε λόφο και προσφέρει φωτεινά στούντιο για δύο άτομα και διαμερίσματα ως πέντε ατόμων. Σε όλα θα βρείτε ιδιωτικό μπαλκόνι με θέα στη θάλασσα ή στον κήπο, πλήρως εξοπλισμένη μικρή κουζίνα, καθιστικό, κλιματισμό. Στην πισίνα προφέρονται δωρεάν ξαπλώστρες και ομπρέλες, ενώ οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν σνακ, ποτά και παγωτά από το μπαρ της πισίνας (τηλ.: 28420 61815, www.nakoutradition.gr, από €75 το δίκλινο).


 
Φαγητό
 
Ο Νίκος Αυλή με πέργολα χαμένη μέσα στο λιόφυτο στον παραλιακό δρόμο. Εδώ πιάνετε θέση για χορτοπιτάκια,  μαμαδίστικα ντολμαδάκια με κληματόφυλλα και ρύζι, και μυρωδάτα κεφτεδάκια με δυόσμο. Στο τηγάνι μπαίνουν μικρόψαρα ανάλογα με την εποχή και την ψαριά –μαριδάκι, αμερικανάκια και σαρδελίτσα. Καταπληκτικό είναι το κρασάτο κουνέλι και το πικάντικο μοσχαράκι στιφάδο που όμως δεν θα το βρείτε πάντα (τηλ: 28420 61415, από € 12 το άτομο)
 
Πέλαγος Η καλύτερη επιλογή πάνω στην παραλία για αυθεντική κρητική κουζίνα με βιολογικές πρώτες ύλες που παράγουν οι ίδιοι. Τα μεζεδάκια και τα θαλασσινά έχουν την τιμητική τους ενώ μην παραλείψετε να γευτείτε τα μυζηθροπιτάκια με μέλι στο τέλος (τηλ.: 697 848 8796, από €12 το άτομο).

Βάμος, Χανιά

Ταξίδι στο Βάμο σημαίνει φυγή στο πιο ανόθευτο κομμάτι της Κρήτης, αυτό που σέβεται την ιστορία της, τα σπίτια και τα αρχοντικά της, αφουγκράζεται τη φύση και κρατά αναλλοίωτη την παράδοση. Σημαίνει συνάντηση με ανθρώπους αγέρωχους και απρόβλεπτους, που κάποιος αόρατος μαγνήτης κρατάει στον τόπο τους. Ελαιώνες και οπωρώνες δημιουργούν ένα σκηνικό Τοσκάνης, και τριγύρω αγροτόσπιτα φτιαγμένα από πέτρα, χώμα και ξύλο. Οι ντόπιοι θα σε υποδεχτούν σαν να σε ήξεραν από πάντα. Καθώς περπατάς στην παλιά γειτονιά με τα πέτρινα σοκάκια, τις μυστικές γωνιές και τα υπέροχα αναπαλαιωμένα αποκωρονιώτικα σπίτια, θα σε τραβήξουν να σε κεράσουν ρακή κι ένα κομμάτι εξαιρετικό απάκι, έτσι για τον μεζέ. Συνοδοιπόροι στο ταξίδι αυτό, άνθρωποι απ΄ όλο τον κόσμο, Άγγλοι, Αμερικανοί και Ιάπωνες. Μια ιδιόρρυθμη «κάστα» μυημένων στην απόδραση προς το όνειρο. Γυρνούν ξανά και ξανά στον Βάμο για να αναγεννηθούν στη φύση, περπατώντας στα άπειρα μονοπάτια που οργώνουν την περιοχή, διασχίζοντας κατάφυτα ρέματα και απόμερα ξωκλήσια. Για να μάθουν πώς παρασκευάζεται η γραβιέρα, η μυζήθρα και ο ανθότυρος και να φορέσουν την ποδιά για να φτιάξουν καλιτσούνια και ντολμαδάκια. Για να δουν το φεγγάρι να βγαίνει πάνω από τα Λευκά Όρη πίνοντας Μαρουβά και ακούγοντας μαντινάδες για ανεκπλήρωτες αγάπες.
 
 
 
Διαμονή
 
Βάμος Παραδοσιακοί Ξενώνες Κτίρια του προηγούμενου αιώνα αναπαλαιώθηκαν και μετατρήπηκαν σε θαυμάσιους ξενώνες με πέτρινους τοίχους, ξύλινα πατώματα, παλιά τζάκια και αυθεντική επίπλωση. Διασκορπισμένοι σε όλο το χωριό, αλλά κυρίως στην παλιά γειτονιά, μπορούν να φιλοξενήσουν από 2 έως 8 άτομα. Ορισμένοι διαθέτουν και κοινόχρηστη πισίνα, ενώ όλοι σχεδόν προσφέρουν θέα στα Λευκά Όρη, τους ανθισμένους κήπους του χωριού ή το Κρητικό πέλαγος (τηλ.: 28250 22190, www.vamossa.gr, από €75 το δίκλινο).
 
 
 
 
Νιόβη Δύο καταφύγια ηρεμίας μέσα στο πράσινο με θέα τα Λευκά Όρη. Επιλέξτε ανάμεσα στη «Νιόβη Γιαγιά», μια πολυτελή βίλα με ιδιωτική πισίνα ιδανική για μεγάλες παρέες, και τη «Νιόβη Μητέρα», έναν παραδοσιακό ξενώνα-μεζονέτα με ξύλινο εξώστη που φιλοξενεί μέχρι και 4 άτομα. Και τα δύο διαθέτουν πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα, ενώ η βίλα διαθέτει επιπλέον βεράντα με μπάρμπεκιου, βιβλιοθήκη και κάβα κρασιών (τηλ.: 28211 81027, www.niovicrete.com, από €130 η βίλα, από €60 ο ξενώνας).
 
Φαγητό
 
Η Στέρνα του Μπλουμοσήφη Η πλακόστρωτη αυλή με τον θεόρατο πλάτανο αποτελεί σημείο συνάντησης για τους λάτρεις της κρητικής κουζίνας. Στο μουσικό χαλί τζαζ, λάτιν και μαντινάδες και στα τραπέζια χοχλιοί, σουπιές με μάραθο, μελιτζάνες με ξινόχοντρο, κρασάτο κουνέλι και αρνάκι με αγκινάρες (τηλ.: 28250 23251, από €15 το άτομο).
 
Μαρουβάς Στο κέντρο του χωριού, λίγα μέτρα πριν την πλατεία, θα γευτείτε καλή ελληνική και κρητική κουζίνα: ντόπια κρέατα στον ξυλόφουρνο, καλιτσούνια με χόρτα από την περιοχή ή μυζήθρα, μαραθόπιτες, τσιγαριαστό με στάκα και σφακιανά σύγκλινα (τηλ.: 28250 22202, από €15 το άτομο).

Δείτε τα υπόλοιπα στο arttravel.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr