Τάδε έφη ο Σόιμπλε καλέ και τον είχατε παρεξηγήσει
"Η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να επανέλθει τα επόμενα χρόνια σε βιώσιμα δημοσιονομικά", λέει ο ΣόιμπλεΤην πεποίθηση ότι με την απομείωση του χρέους και τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών, η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να επανέλθει τα επόμενα χρόνια σε βιώσιμη δημοσιονομική κατάσταση εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατά την διάρκεια της συζήτησης για το Δημοσιονομικό Σύμφωνο και τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς διάσωσης η οποία διεξάγεται στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο.
"Η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να επανέλθει τα επόμενα χρόνια σε βιώσιμα δημοσιονομικά", λέει ο Σόιμπλε
Την πεποίθηση ότι με την απομείωση του χρέους και τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών, η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να επανέλθει τα επόμενα χρόνια σε βιώσιμη δημοσιονομική κατάσταση εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατά την διάρκεια της συζήτησης για το Δημοσιονομικό Σύμφωνο και τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς διάσωσης η οποία διεξάγεται στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο.
Υπεραμυνόμενος της εφαρμοζόμενης πολιτικής, ο κ. Σόιμπλε σημείωσε ότι η Ιταλία και η Ισπανία έχουν ήδη κάνει σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση περιορισμού των ελλειμμάτων και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, ενώ και τα προγράμματα πουεφαρμόζονται στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία «λειτουργούν». Τόνισε ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους και, αναφερόμενος στο Δημοσιονομικό Σύμφωνο, έκανε λόγο για θεμελιώδη αλλαγή στην στάση των κρατών-μελών της Ευρωζώνης και οκτώ ακόμη μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την
θέσπιση «νομικού φρένου κατά της συσσώρευσης χρέους».
Για την έγκριση ωστόσο του Δημοσιονομικού Συμφώνου από το γερμανικό Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο απαιτούνται τα δύο τρίτα των ψήφων. Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι απειλούν να μην ψηφίσουν το Σύμφωνο, αν δεν συνοδεύεται από την επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές. Μια εναλλακτική αυτού του φόρου αναμένεται να εισηγηθεί ο κ. Σόιμπλε κατά την συνάντηση, αύριο και μεθαύριο, με τους ευρωπαίους ομολόγους του, στην Κοπεγχάγη.
Από την πλευρά των Σοσιαλδημοκρατών, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, κ. Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι λειτουργεί με «μισές αλήθειες» και «τεράστιες διορθώσεις», προειδοποίησε για τον κίνδυνο «στον δρόμο για την Ευρώπη να χάσουμε τους πολίτες» και τόνισε την ανάγκη «να εξηγήσουμε στον λαό την αλήθεια για το τι τον περιμένει». Εξέφρασε δε την άποψη ότι τα κεφάλαια που θα διαθέτει ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης δεν επαρκούν.
Ο υπουργός Εξωτερικών και στέλεχος των συγκυβερνώντων Ελεύθερων Δημοκρατών, κ. Γκίντο Βεστερβέλε, απέρριψε τις εισηγήσεις της Αριστεράς για την εφαρμογή ενός «Σχεδίου Μάρσαλ» στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες με πρόβλημα χρέους, επισημαίνοντας ότι «για να υπάρξει ανάπτυξη, πρέπει να υπάρξει δημοσιονομική πειθαρχία».
Έκκληση στην αντιπολίτευση να μην εμποδίσει την επικύρωση του μόνιμου ταμείου διάσωσης
Η γερμανική κάτω βουλή (Μπούντεσταγκ) άρχισε σήμερα να εξετάζει τους δύο πυλώνες του σχεδίου αντιμετώπισης της κρίσης χρέους στην Ευρώπη, το δημοσιονομικό σύμφωνο και το μόνιμο ταμείο δανεισμού για την διευκόλυνση κρατών, οι οποίες αντιμετωπίζουν δυσκολίες, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) και ο κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κάλεσε την αντιπολίτευση να μην εμποδίσει την επικύρωσή τους.
«Είμαστε σε καλό δρόμο» για την υπέρβαση της κρίσης χρέους η οποία έχει πλήξει την ευρωζώνη, είπε ο κ. Σόιμπλε στους βουλευτές «και θα συνεχίσουμε αυτόν τον δρόμο με συνεπή τρόπο». Οι πρωτοβουλίες οι οποίες έχουν αναληφθεί «εντάσσονται σε ένα πλαίσιο, σε μια λογική», πρόσθεσε.
Τα κείμενα για το δημοσιονομικό σύμφωνο και για τον ΕΜΣ θα εξεταστούν σε πρώτη ανάγνωση από τους βουλευτές. Η κυβέρνηση θέλει να ψηφιστούν ταυτόχρονα στα τέλη Μαΐου, ωστόσο η αντιπολίτευση ήδη έχει θέσει εν αμφιβόλω αυτό το χρονοδιάγραμμα.
Εκ των προτέρων η κυβέρνηση της καγκελαρίου, κυρίας Άγγελας Μέρκελ βασίζεται στην υποστήριξη των δύο από τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης, των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και τους Πράσινους. Τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό σύμφωνο, έχει απόλυτη ανάγκη τις ψήφους τους: το κείμενο, το οποίο ενέκριναν οι 25 από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προϋποθέτει την τροποποίηση του γερμανικού
συντάγματος και γι' αυτό χρειάζεται πλειοψηφία δύο τρίτων.
Η αντιπολίτευση πάντως ήδη εδώ και καιρό θέτει όρους: το SPD λέει ότι η θετική ψήφος του θα εξαρτηθεί από την θέσπιση τουλάχιστον στην ευρωζώνη του φόρου για τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές ενώ ζητεί από την Μέρκελ να δεσμευτεί στην ανάπτυξη.
Ο κ. Σόιμπλε είπε ότι η γερμανική κυβέρνηση προωθεί, μαζί με αυτή της Γαλλίας, το φόρο αυτό ενεργά. «Κάνουμε όλα όσα είναι ανθρωπίνως δυνατά για να καταλήξουμε σε μια απόφαση», είπε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, πριν από τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών στην Κοπεγχάγη όπου θα εξεταστεί και το ζήτημα αυτό. Όμως, πρόσθεσε, «δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανατραπεί η σταθεροποίηση του ενιαίου νομίσματός μας για το ζήτημα αυτό».
Πηγή: www.kerdos.gr
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr