Γιατί ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είναι καλύτερος για την Ελλάδα και την Ευρώπη - Γράφει ο Αθανάσιος Έλλις!
Δηλώνει φίλος της Ελλάδας. Οι πράξεις του δείχνουν έναν μαχητικό υπέρμαχο της ενωμένης Ευρώπης και της κοινοτικής αλληλεγγύης, και υπό αυτή την έννοια, μάλλον σύμμαχο της χώρας μας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.
Σε συνομιλία με την «Κ», στο περιθώριο του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Δουβλίνο, όπου εξελέγη υποψήφιος του Κόμματος για την προεδρία της Κομισιόν, ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ είχε δηλώσει «αλλεργικός στις διαιρέσεις που κάποιες κυβερνήσεις και κάποια κόμματα προωθούν στην Ευρώπη». Συνέδεσε, δε, τη θεώρηση αυτή και με τους χειρισμούς του για την Ελλάδα. «Εχω μεγάλη αδυναμία στην Ελλάδα και αυτό το γνωρίζουν όλοι», σημείωσε ο 59χρονος πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, ο οποίος τόνισε με έμφαση: «Το απέδειξα κατά τη θητεία μου ως πρόεδρος του Eurogroup με τη στάση μου έναντι της Ελλάδας και την υποστήριξη που της παρείχα στη διάρκεια της προηγούμενης δύσκολης τριετίας».
Toυ Αθανάσιου Έλλις - Καθημερινή
Η επιλογή του να έρθει αύριο στην Αθήνα, αρχίζοντας τις επισκέψεις του στα κράτη-μέλη από τη χώρα μας, επιβεβαιώνει την ιδιαίτερη αυτή σχέση, ενώ είναι και απόρροια της ορθής απόφασης της Αθήνας να σπεύσει να τον προτείνει για το κορυφαίο αξίωμα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. «Είμαι πολύ υπερήφανος που με υποστήριξαν τόσο η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (της Αγκελα Μέρκελ), ένα κόμμα από τη Βόρεια Ευρώπη, όσο και η Νέα Δημοκρατία από τον Νότο», είχε σημειώσει ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου στη συνομιλία του με την «Κ», συμπληρώνοντας με νόημα: «Θέλω να τονίσω ότι αυτή η υποστήριξη που μου έδωσαν οι Ελληνες φίλοι μου ήταν πολύ σημαντική από άποψη ουσίας αλλά και συμβολισμού, και δεν θα την ξεχάσω».
Η χρονική στιγμή κατά την οποία οι εταίροι μας και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα εξετάσουν τις δυνατότητες ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους συμπίπτει με την ανάληψη της προεδρίας της Κομισιόν από τον Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, την 1η Νοεμβρίου. Θα έχει προηγηθεί η ολοκλήρωση της επόμενης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα, τον Οκτώβριο. Σε αυτή την τόσο καθοριστική φάση για την Ελλάδα είναι αυτονόητη η σημασία που αποκτά η ανάπτυξη σχέσης εμπιστοσύνης με τον νέο ισχυρό άνδρα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.
Αν και πολλοί Ελληνες εγείρουν ενστάσεις, η αλήθεια είναι ότι ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ όταν προήδρευε κρίσιμων συνεδριάσεων του Eurogroup, όπου κρινόταν ουσιαστικά το μέλλον της Ελλάδας και η παραμονή της στην Ευρωζώνη, διαδραμάτισε έναν χρήσιμο ρόλο. Το περιβάλλον ήταν αρνητικό και οι συσχετισμοί δύσκολοι. Ομως, τήρησε ισορροπίες ανάμεσα στις πιέσεις και στη συχνά τιμωρητική διάθεση Γερμανών και άλλων, υπεραμυνόμενος της αρχής της αλληλεγγύης και της κοινής ευρωπαϊκής πορείας. Δεσμεύθηκε, δε, ότι στο μέλλον κάθε πρόγραμμα στήριξης θα αναλύεται προσεκτικά με σκοπό να περιορισθούν οι κοινωνικές του επιπτώσεις, και τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός διαφορετικού μηχανισμού που θα αντικαταστήσει την τρόικα και θα έχει μεγαλύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση.
Στην συνάντηση της Δευτέρας στην Αθήνα, αναμένεται να αναδειχθεί και η προσωπική χημεία που οικοδομείται ανάμεσα στον νέο πρόεδρο της Κομισιόν και τον Ελληνα πρωθυπουργό, την οποία υπογράμμισε ο κ. Γιουνκέρ στη συνομιλία του με την «Κ»: «Ο κ. Σαμαράς κάνει πολύ καλή δουλειά. Ολοι γνωρίζουν ότι προσπαθεί να κάνει αυτό που πρέπει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, και κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Πιστεύω απόλυτα στην ικανότητά του να πετύχει και αυτό πρέπει να γίνει, διότι αυτή η πανέμορφη χώρα, αυτό το εκπληκτικό έθνος, αξίζει ένα καλύτερο μέλλον και προσωπικά πιστεύω ότι ο Αντώνης Σαμαράς είναι ο άνθρωπος που μπορεί να το κάνει αυτό πραγματικότητα».
Τέλος, είναι θετικό ότι τόσο πριν όσο και, κυρίως, μετά την εκλογή του στην προεδρία της Κομισιόν, ο κ. Γιούνκερ εμφανίζεται αποφασισμένος να εστιάσει στην ενίσχυση της ενδοευρωπαϊκής αλληλεγγύης και συνοχής, με ό,τι αυτό σημαίνει για την Ελλάδα.
To χαρτοφυλάκιο για τη μετανάστευση
Πλην της πορείας της ελληνικής οικονομίας, των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να υλοποιηθούν και της προοπτικής ελάφρυνσης του χρέους σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup, τον Νοέμβριο του 2012, ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων της κυβέρνησης με τον κ. Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ θα βρεθεί και το χαρτοφυλάκιο του Ελληνα επιτρόπου.
Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Κομισιόν ότι στη νέα Επιτροπή την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Αμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος. Η Αθήνα δείχνει να αποβλέπει στην εξασφάλιση του χαρτοφυλακίου της μετανάστευσης, καθώς άλλα σημαντικότερα για την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη, όπως αυτό της ενέργειας, έχουν «κλείσει». Η μετανάστευση είναι ένα ζήτημα που η Ελλάδα γνωρίζει πολύ καλά και υπό αυτή την έννοια διεκδικεί το σχετικό χαρτοφυλάκιο.
Εάν το εξασφαλίσει θα έχει ευθεία πρόσβαση στη λήψη των αποφάσεων και τη διανομή των κοινοτικών πόρων. Τη σημασία μιας τέτοιας εξέλιξης επιβεβαιώνει το επαναλαμβανόμενο φαινόμενο των τελευταίων ετών να ζητεί η Αθήνα από την Επιτροπή κονδύλια για τη θωράκιση των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της από τα οποία περνάει μεγάλος όγκος λαθρομεταναστών, πολλοί εκ των οποίων καταλήγουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το βιογραφικό του κ. Αβραμόπουλου δημιουργεί βάσιμες ελπίδες ανάληψης του χαρτοφυλακίου καθώς ως υπουργός Εξωτερικών και Αμυνας έχει διαχειριστεί πτυχές του προβλήματος σε εθνικό επίπεδο.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr