Υπατμόν τα κόμματα για τις 151 ψήφους!
Ως τη «μεγαλύτερη μέρα του πολέμου» χαρακτηρίζουν στην κυβέρνηση τη σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή. Στα 155 «υπέρ» η πιο μεγάλη δυνατή πλειοψηφία, αυτή τη στιγμή, εκτιμούν στην κυβέρνηση. Κάτω από πέντε οι απώλειες στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, οι εκτιμήσεις της Ιπποκράτους
Ως τη «μεγαλύτερη μέρα του πολέμου» χαρακτηρίζουν στην κυβέρνηση τη σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή. Στα 155 «υπέρ» η πιο μεγάλη δυνατή πλειοψηφία, αυτή τη στιγμή, εκτιμούν στην κυβέρνηση. Κάτω από πέντε οι απώλειες στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, οι εκτιμήσεις της Ιπποκράτους
Με στόχο την εξασφάλιση 155 θετικών ψήφων στο πολυνομοσχέδιο, κατά τη σημερινή κρίσιμη διαδικασία, προσέρχονται στη Βουλή ο πρωθυπουργός και τα μέλη της κυβέρνησης.
Επειτα από τον μαραθώνιο των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων που είχε μέχρι αργά χθες το βράδυ τόσο με τους κυβερνητικούς του εταίρους όσο και με υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, ο Α. Σαμαράς γνωρίζει ότι αυτή είναι η μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία που μπορεί να έχει, αυτήν τη στιγμή.
Στη ΝΔ αλλά και στο ΠΑΣΟΚ, τις τελευταίες ώρες έχει σημάνει «συναγερμός», καθώς μετά και την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ (τη Δευτέρα) για «παρών» στη σημερινή ψηφοφορία, τα περιθώρια διαρροών έχουν μειωθεί στο ελάχιστο.
Ο κ. Σαμαράς θεωρεί δεδομένες τις 127 θετικές ψήφους από την πλευρά της ΝΔ, ενώ ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό, και χθες, εκτιμά ότι οι απώλειες των βουλευτών του κόμματός του θα είναι τελικά κάτω από πέντε.
Σε κάθε περίπτωση, η σημερινή κοινοβουλευτική μάχη αντιμετωπίζεται από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου ως η «μεγαλύτερη μέρα του πόλεμου», κάτι το οποίο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει αφήσει να διαφανεί με τις δημόσιες τοποθετήσεις του και αναμένεται να επαναλάβει και σήμερα στην ομιλία του στη Βουλή.
«Διαβατήριο»
Ο κ. Σαμαράς εκτιμά ότι τα μέτρα αυτά, που αποτελούν προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης-μαμούθ των 31,5 δισ., θα είναι το «διαβατήριο» της χώρας προς την ανάκαμψη και παράλληλα έχει την πεποίθηση ότι μετά την επικείμενη ψηφοφορία θα απομακρυνθεί οριστικά ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη.
Ωστόσο, παρά την αισιοδοξία που υπάρχει στο πρωθυπουργικό επιτελείο ότι απόψε τα μέτρα θα «περάσουν» έστω και με μια μικρή σχετικά πλειοψηφία, ο κ. Σαμαράς δεν κρύβει τον προβληματισμό του για τις αρρυθμίες που υπήρξαν έως και την τελευταία στιγμή.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του υπουργού Δικαιοσύνης Α. Ρουπακιώτη, ο οποίος, στο «παρά πέντε» της κατάθεσης του πολυνομοσχεδίου στην επιτροπή της Βουλής, εκδήλωσε την άρνησή του να υπογράψει τα μέτρα που αφορούσαν τον τομέα του.
Χρειάστηκε η παρέμβαση του πρωθυπουργού στον κ. Κουβέλη. Η απειλή ότι εάν δεν υπέγραφε θα τον αντικαθιστούσε μέσα σε μία ώρα και στη συνέχεια η συνάντηση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ με τον υπουργό ήταν οι λόγοι ώστε να μεταπειστεί ο κ. Ρουπακιώτης.
Ο πρωθυπουργός θα περιμένει να ολοκληρωθεί σήμερα η κοινοβουλευτική διαδικασία και από αύριο κιόλας θα ξεκινήσει τις διαβουλεύσεις με τους κυβερνητικούς του εταίρους προκείμενου να επιλύσει άμεσα αυτά τα προβλήματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη πολιτική κίνηση την οποία θα κάνει θα είναι ο ανασχηματισμός, θέμα το οποίο έχει ήδη συζητήσει με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
Παραμένει
Θέμα αποχώρησης της Δημοκρατικής Αριστεράς από την κυβέρνηση δεν είναι πιθανόν να τεθεί από καμία πλευρά, παρά την καταψήφιση των μέτρων κι έτσι αμέσως μετά την καταβολή της δόσης οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί θα προχωρήσουν στη διαμόρφωση ενός νέου κυβερνητικού σχήματος, στο οποίο θα μετέχουν πολιτικά στελέχη και από το ΠΑΣΟΚ και από τη Δημοκρατική Αριστερά.
Στο πλαίσιο των αλλαγών δεν αποκλείεται οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης να αποδεχθούν την πρόταση να αναλάβουν θέση αντιπροέδρων της κυβέρνησης προκειμένου να σηματοδοτήσουν το νέο ξεκίνημα.
Γιάννης Σαραντάκος
Πηγή: ethnos.gr
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr