Ιστορική αλλαγή φρουράς στην Κίνα μετά από δέκα χρόνια
Η εξουσία αλλάζει χέρια ύστερα από 10 χρόνια, δημιουργώντας νέους συσχετισμούς δυνάμεων στην κορυφή της ασιατικής υπερδύναμης. Κρίσιμης σημασίας οι ισορροπίες ανάμεσα στους «λαϊκιστές» και τους «ελιτιστές»
Το πορτρέτο του δεσπόζει ακόμα πάνω από την πλατεία Τιενανμέν και κοσμεί τα κινεζικά χαρτονομίσματα. Ομως με το αυριανό ιστορικό 18ο Εθνικό Συνέδριο, το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα απομακρύνεται και τυπικά ακόμα περισσότερο από τη σκέψη του Μάο Τσετούνγκ και με σύνθημα τις «μεταρρυθμίσεις» πραγματοποιεί μια αλλαγή φρουράς που θα αλλάξει τους συσχετισμούς δυνάμεων στην κορυφή της παγκόσμιας υπερδύναμη,ς που βρίσκεται σε τροχιά να γίνει η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, μέσα στα επόμενα 20 χρόνια.
Την ώρα που ο ρυθμός ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας επιβραδύνεται, τα σκάνδαλα διαφθοράς των κυβερνητικών αξιωματούχων λαμβάνουν τη μορφή χιονοστιβάδας και η λαϊκή δυσαρέσκεια για τα φλέγοντα κοινωνικά προβλήματα αυξάνεται, το ΚΚΚ ετοιμάζεται να προχωρήσει σε ρήξη με το παρελθόν στο συνέδριο που ξεκινάει σήμερα και με το οποίο η εξουσία θα αλλάξει χέρια ύστερα από 10 χρόνια.
Παρότι είναι γνωστό ποιοι θα διαδεχθούν τους Γουέν Τζιαμπάο και Χου Ζιντάο αναλαμβάνοντας τα ηνία της χώρας το 2013, κρίσιμης σημασίας είναι οι ισορροπίες που θα διαμορφωθούν στο επερχόμενο πολιτμπιρό και στη μόνιμη επιτροπή του ανάμεσα στις δύο συμμαχίες στο εσωτερικό του κόμματος: στους «λαϊκιστές» και τους «ελιτιστές».
Η νέα αυτή δομή του ΚΚΚ, η οποία χαρακτηρίζεται ως «ένα κόμμα, δύο συμμαχίες», σηματοδοτεί μια ρήξη με το προσωποκεντρικό μοντέλο διακυβέρνησης της μαοϊκής εποχής και, σύμφωνα με τους αναλυτές, ανοίγει τον δρόμο για μια κινεζικού τύπου «δημοκρατία» που εν μέρει επιτρέπει έλεγχο των αυθαιρεσιών, ένα μεγάλο στοίχημα εν μέσω της βροχής κρουσμάτων διαφθοράς.
Μόνο δύο από τα μέλη της μόνιμης επιτροπής, που θα είναι πλέον επτά, θα συμμετέχουν στη νέα σύνθεση, ενώ 14 από τα 25 μέλη του πολιτμπιρό θα είναι νέα πρόσωπα.
Οι διάδοχοι του Χου Ζιντάο και του Γουέν Τζιαμπάο
Στην ηγεσία ο «ελιτιστής» και ο «λαϊκιστής»
Οι διάδοχοι των Χου και Γουέν προέρχονται ο καθένας από διαφορετικές συμμαχίες εντός του κόμματος, ο μελλοντικός πρόεδρος Σι Ζιπίνγκ από τους «ελιτιστές» και ο μελλοντικός πρωθυπουργός Λι Κεκιάνγκ από τους «λαϊκιστές». 0 59χρονος «γαλαζοαίματος» Σι διατηρεί στενούς δεσμούς με τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό και βρίσκεται στην κεφαλή της κεντρικής στρατιωτικής επιτροπής από το 2010.
Εμαθε την κινεζική πολιτική από πολύ μικρή ηλικία, ως ο προνομιούχος γιος του πρώην αντιπροέδρου της Κίνας, Σι Ζονγκξούν. Είναι παντρεμένος με τη διάσημη λαϊκή τραγουδίστρια Λιγιουάν, με την οποία έχει αποκτήσει μια κόρη που σπουδάζει στο Harvard, ενώ για την προσωπική του ζωή έχουν γίνει μόνο λίγα περισσότερα γνωστά από διαρροές διπλωματικών εγγράφων των ΗΠΑ. Αυτά είναι η αγάπη του για το μπάσκετ, αλλά και τις χολιγουντιανές πολεμικές ταινίες.
Προσιτός
Οσο για τον 57χρονο Λι, που ξεκίνησε να εργάζεται ως χειρώνακτας εργάτης, θεωρείται προσιτός πολιτικός, που ενδιαφέρεται για τα προβλήματα των μη προνομιούχων, φήμη που έχει αποκτήσει και λόγω της ταπεινής καταγωγής του.
Ο νεομαοϊστής νέος πρωθυπουργός, της συμμαχίας των «λαϊκιστών», κατάφερε να ανέλθει σταδιακά στα ανώτατα κλιμάκια του κόμματος.
Οι υποστηρικτές του θεωρούν ότι η βαθιά κατανόηση του Λι για τα οικονομικά προβλήματα της Κίνας και τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις είναι αυτό που έχει ανάγκη η χώρα, ενώ οι επικριτές του βλέπουν στο πρόσωπό του έναν επιφυλακτικό και παθητικό ηγέτη. Για την προσωπική του ζωή είναι γνωστό μόνο ότι είναι παντρεμένος με την καθηγήτρια στο Πεκίνο, Τσενγκ Χονγκ και ότι η κόρη τους πιθανότατα σπουδάζει στις ΗΠΑ.
Ως φαβορί για το νέο πολιτμπιρό εμφανίζονται ως αρμόδιος επί των οικονομικών ο Γουάνγκ Τσισχάν, ως υπεύθυνος για περιβαλλοντικά θέματα ο Λι Γουαντσάο, που έχει κηρύξει πόλεμο στις βιομηχανίες που μολύνουν το περιβάλλον, ενώ για πρώτη φορά είναι υποψήφια και μια γυναίκα, η 66χρονη Λιου Γιαντόγκ, κόρη ενός εκ των ιδρυτών του Κόκκινου Στρατού.
ΣΙ ΖΙΠΙΝΓΚ
Γιος πρώην αντιπροέδρου
0 59χρονος «ελιτιστής» Σι, μπορεί να είναι ο διάδοχος τον Χου Ζιντάο στην προεδρία της Κίνας, μετά την απόσυρση του Μπο Σιλάι λόγω του πολύκροτου σκανδάλου που ξέσπασε, όμως συναγωνίζεται σε αναγνωρισιμότητα τη σύζυγό του, που είναι γνωστή λαϊκή τραγουδίστρια!
Ο πολιτικός που ανήκει στη φράξια των μεταρρυθμιστών διατηρεί στενούς δεσμούς με τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό και βρίσκεται στην κεφαλή της κεντρικής στρατιωτικής επιτροπής από το 2010. Εμαθε την κινεζική πολιτική από πολύ μικρή ηλικία, ως ο προνομιούχος γιος του πρώην αντιπροέδρου της Κίνας Σι Ζονγκξούν.
ΛΙ ΚΕΚΙΑΝΓΚ
O εργάτης που έφτασε στην κορυφή
Οι υποστηρικτές του θεωρούν ότι η βαθιά κατανόηση του Λι για τα οικονομικά προβλήματα της Κίνας και τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις είναι αυτό που έχει ανάγκη η χώρα, ενώ οι επικριτές του βλέπουν στο πρόσωπό του έναν επιφυλακτικό και παθητικό ηγέτη.
Ο νεομαοϊστής νέος πρωθυπουργός, που θα διαδεχθεί τον Γουέν Τζιαμπάο και ανήκει στη συμμαχία των «λαϊκιστών», κατάφερε να ανέλθει σταδιακά στα ανώτατα κλιμάκια του κόμματος ξεκινώντας από χειρώνακτας εργάτης. Ο 57χρονος πολιτικός έχει αποκτήσει τη φήμη ενός προσιτού ανθρώπου, που ενδιαφέρεται για τα μη προνομιούχα μέλη της κοινωνίας.
- 1,3 τρισ. $ ο πληθυσμός
- 11,3 τρισ. δολάρια ΑΕΠ
- 8.382 $ κατά κεφαλήν ΑΕΠ
- 47% του ΑΕΠ προέρχεται από τη βιομηχανία, 43% από τις υπηρεσίες και 10% από τη γεωργία
- 160 δισ. $ εισαγωγές
- 166 δισ. δολάρια εξαγωγές
- 80% των παιχνιδιών παγκοσμίως κατασκευάζονται στην Κίνα
- 113 Κινέζοι είναι δισεκατομμυριούχοι
- 8.500 $ κατά κεφαλήν ετήσιο εισόδημα στα αστικά κέντρα
- 9,6 εκατ. χλμ. η έκταση της χώρας
- 22 επαρχίες, 5 αυτόνομες περιφέρειες, 4 δημοτικές περιοχές, 2 περιοχές με ειδικό διοικητικό καθεστώς αποτελούν τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.
ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ
Πηγή: ethnos.gr
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr