O Γιάννης Λουκάκος μας εύχεται καλό φθινόπωρο και μαγειρεύει το finger food της παρέας: Σπρινγκ ρολς με λαχανικά, γαρίδες και σάλτσα σόγια-τζίντζερ!
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τα spring rolls
Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε το μισό ηλιέλαιο και προσθέτουμε το καρότο, το ξερό κρεμμύδι, τις πιπεριές και το λάχανο. Μαγειρεύουμε ανακατεύοντας, μέχρι να πάρουν χρώμα τα λαχανικά και να μαλακώσουν λίγο, παραμένοντας όμως τραγανά. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά ακόμη. Συνεχίζουμε με τις γαρίδες, προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμύδι, το τζίντζερ και το σκόρδο και μόλις μυρίσουν, ρίχνουμε τη σάλτσα σόγια–μέλι στο τηγάνι και συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά. Αποσύρουμε σ’ ένα σκεύος και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
Τοποθετούμε ένα φύλλο σε μια επιφάνεια εργασίας, με τη γωνία να βλέπει προς τα εμάς. Μοιράζουμε ισόποσα τη γέμιση και τοποθετούμε την ανάλογη ποσότητα στο κέντρο και προς τα κάτω του φύλλου, σε λεπτή γραμμή παράλληλη με την επιφάνεια εργασίας, αφήνοντας απόσταση από τις άκρες του φύλλου. Ανασηκώνουμε τη γωνία που είναι κοντά μας και τη φέρνουμε πάνω από τη γέμιση, ώστε να συναντήσει το φύλλο από την άλλη πλευρά. Σπρώχνουμε ελαφρά προς τα εμάς ώστε να σφίξει καλά η γέμιση μέσα στο φύλλο. Πατάμε τις άκρες διαδοχικά στο σημείο που τελειώνει η γέμιση και φέρνουμε τη δεξιά άκρη προς τα αριστερά και την αριστερή προς τα δεξιά, ώστε να δημιουργηθεί το σχήμα ενός ανοιχτού φακέλου. Αλείφουμε τις άκρες με λίγο αυγό και τυλίγουμε σφιχτά, προσέχοντας να κολλήσουν οι άκρες καλά.
Τηγανίζουμε στους 180°C σε αρκετό λάδι μέχρι να ροδίσουν. Αποσύρουμε σε απορροφητικό χαρτί. Αν θέλουμε να διατηρήσουμε τα spring rolls, πριν το τηγάνισμα τα τοποθετούμε στην κατάψυξη. Τηγανίζουμε απευθείας από την κατάψυξη. Σερβίρουμε, συνοδεύοντας με την υπόλοιπη σάλτσα σόγια-μέλι.
Για τη σάλτσα σόγια – μέλι
Βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός από το κορν φλάουρ, σε μια κατσαρόλα και φέρνουμε σε βρασμό. Προσθέτουμε το κορν φλάουρ, ανακατεύοντας μ’ένα σύρμα ώστε να ενσωματωθεί στη σάλτσα. Βράζουμε για 5 λεπτά και έπειτα σουρώνουμε σε σήτα.
ΥΛΙΚΑ
- Για τα spring rolls
- 40 γρ. ηλιέλαιο
- 100 γρ. καρότο, ζουλιέν
- 200 γρ. λάχανο, ζουλιέν
- 150 γρ. κρεμμύδι, εμινσέ
- 85 γρ. κρεμμύδι φρέσκο, πλάγιες φέτες
- 50 γρ. πιπεριές κόκκινες, ζουλιέν
- 50 γρ. πιπεριές κίτρινες, ζουλιέν
- 70 γρ. μανιτάρια, σε φέτες
- 20 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
- 25 γρ. τζίντζερ, ψιλοκομμένο
- 50 γρ. σάλτσα σόγια- μέλι
- 5 γρ. δυόσμο, ψιλοκομμένο
- 350 γρ. γαρίδες καθαρισμένες
- 20 φύλλα για spring roll
- Για τη σάλτσα σόγια – μέλι
- 50 γρ. μέλι
- 40 γρ. τζίντζερ, κομμένο σε λεπτές φέτες
- 20 γρ. σκόρδο, ολόκληρες σκελίδες
- 200 γρ. νερό
- 25 γρ. ξίδι από λευκό κρασί
- 100 γρ. σάλτσα σόγιας
- 12 γρ. κορν φλάουρ, διαλυμένο σε λίγο νερό
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr