Προσοχή: Αυτές τις 14 ιατρικές εξετάσεις πρέπει να κάνει κάθε γυναίκα ανεξαρτήτως ηλικίας!

Οι ρόλοι που καλείται να υπηρετήσει και εκπληρώσει επιτυχώς κάθε γυναίκα του σύγχρονου κόσμου, είναι πολλοί, είναι απαιτητικοί και –συνήθως- χωρίς ημερομηνία λήξης.

Οι ρόλοι που καλείται να υπηρετήσει και εκπληρώσει επιτυχώς κάθε γυναίκα του σύγχρονου κόσμου, είναι πολλοί, είναι απαιτητικοί και –συνήθως- χωρίς ημερομηνία λήξης.
Για όλους αυτούς τους ρόλους λοιπόν, αλλά, κυρίως, γιατί πρέπει πρώτα να φροντίζουμε τον εαυτό μας και μετά όλους τους άλλους, η κάθε γυναίκα πρέπει πρώτα η ίδια να σέβεται και να προσέχει τον εαυτό της και, όσον αφορά στην υγεία της, να λειτουργεί προληπτικά και να διεξάγει μια σειρά εξετάσεων ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να βεβαιώνεται ότι όλα βαίνουν καλά και με τον τρόπο που πρέπει να βαίνουν.



από το clickatlife.gr

Ακολουθούν οι 14 εξετάσεις, γυναικολογικής και μη φύσης, που πρέπει να έχει γραμμένες στο βιβλιάριό της κάθε γυναίκα και να τηρεί με συνέπεια κάθε φορά που έρχεται η ώρα τους.

Αρχικά, βρείτε το γυναικολόγο σας
Είναι σημαντικό, αρχής γενομένης από την ηλικία των 15 ετών, η κάθε γυναίκα να έχει ένα γυναικολόγο, ο οποίος θα ξέρει καλά το ιστορικό της και στον οποίο θα μπορεί να απευθύνεται για τυχόν πρόβλημα που αντιμετωπίζει. Μην συγχέετε τη σεξουαλική ζωή με την αρχή των επισκέψεων μιας γυναίκας στο γυναικολόγο. Η γυναίκα δεν γίνεται γυναίκα, όταν κάνει για πρώτη φορά σεξ. Είναι ήδη γυναίκα και χρειάζεται πάντα να ελέγχει ότι χαίρει άκρας υγείας!

Τακτικό και ετήσιο check-up
Τηρείτε την ετήσια τακτικότητα των εξετάσεων, αίματος, ούρων και λοιπών, για να έχετε πλήρη εικόνα της κατάστασης της υγείας σας και αλλαγών που έχουν συμβεί και συμβαίνουν χρόνο με το χρόνο. Έχετε επίσης γνώση του οικογενειακού ιστορικού και ενημερώστε γι’ αυτό και το γιατρό που σας παρακολουθεί, ώστε να γνωρίζει κι εκείνος σε ποιους τομείς της υγείας σας θα πρέπει να δώσει μεγαλύτερη προσοχή.
 


Κάνετε ψηλάφηση
Από την ηλικία των 20 ακόμα, καλό είναι να είναι υποψιασμένες οι γυναίκες και να ελέγχουν, είτε μόνες τους, είτε με τη βοήθεια του γιατρού τους το στήθος και τις μασχάλες τους για τυχόν κύστες και ογκίδια. Όσο περνάνε τα χρόνια, αυτή η μίνι εξέταση, που εύκολα γίνεται από εσάς τις ίδιες, καλό είναι να γίνεται σε μηνιαία βάση. Όσον αφορά, άλλωστε, στον καρκίνο του στήθους, η πρόληψη είναι –πραγματικά- η καλύτερη θεραπεία.

Μαστογραφία
Η εξέταση της μαστογραφίας ξεκινάει από την ηλικία των 40 και προτείνεται να γίνεται ανά χρόνο. Ανάλογα με το οικογενειακό και το προσωπικό σας ιστορικό, είναι πιθανό ο γιατρός να προτείνει συχνότερες μαστογραφίες. Όπως και να έχει, βάλτε και αυτή την τόσο πολύτιμη εξέταση στο πρόγραμμά σας, για να μη βρεθείτε προ δυσάρεστου απροόπτου.

Εξέταση για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα
Οι εξετάσεις, που θα πρέπει να γίνουν κομμάτι της ζωής μιας γυναίκας, με το που θα αποκτήσει σεξουαλική ζωή, είναι εκείνες που ελέγχουν την εμφάνιση σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων. Κολπική καλλιέργεια, εξετάσεις αίματος και ούρων είναι οι κυριότεροι τρόποι ανίχνευσης τέτοιων νοσημάτων, από τα οποία η γονόρροια και τα χλαμύδια είναι οι πιο συχνές περιπτώσεις.

Καρκίνος του παχέος εντέρου
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ένας από τους τρεις πιο συνηθισμένους τύπους καρκίνου, γι’ αυτό οι εξετάσεις για την πρόληψή του θα πρέπει να είναι και αυτές στη λίστα των τακτικών ελέγχων. Για όσες γυναίκες έχουν ιστορικό στην οικογένεια οι εξετάσεις θα πρέπει να ξεκινούν από πολύ νωρίς (13-18 ετών), για όσες γυναίκες είναι  υψηλού κινδύνου λόγω κάποιας χρόνιας ασθένειας όπως είναι η νόσος του Crohn, οι εξετάσεις θα πρέπει να ξεκινούν μετά τα 20, ενώ από την ηλικία των 50 και μετά, η κολονοσκόπηση θα πρέπει να γίνεται ανά έτος.
 


Διαβήτης
Ξεκινώντας από τα 45, οι γυναίκες θα πρέπει να εξετάζονται για διαβήτη ανά τρια χρόνια, ενώ οι εξετάσεις θα πρέπει να ξεκινάνε νωρίτερα αν αναφερόμαστε σε άτομο που πάσχει από παχυσαρκία ή έχει ιστορικό διαβήτη στην οικογένεια.
Η εξέταση για την ανίχνευση του διαβήτη είναι απλή διαδικασία, αλλά άκρως σημαντική, αν λάβουμε υπόψη μας τα ανεβασμένα ποσοστά λόγω των υψηλών στατιστικών της παχυσαρκίας στο δυτικό κόσμο.

Εξέταση λιπιδίων
Η εξέταση των λιπιδιών θα προλάβει τυχόν εμφάνιση και ανάπτυξη προβλημάτων στην καρδιά, ενώ θα έχετε εικόνα και των επιπέδων της χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων στο αίμα σας. Εάν έχετε ιστορικό στην οικογένεια ή ανήκετε σε ομάδα υψηλού κινδύνου, οι εξετάσεις θα πρέπει να ξεκινήσουν από την ηλικία των 13. Εάν όχι, η τακτικότητα της εξέτασης μπορεί να καθιερωθεί από τα 45 κι έπειτα.

Τεστ ΠΑΠ και εξέταση για τον ιο HPV
Το τεστ Παπανικολάου είναι απαραίτητο για την πρόληψη και διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και κατά τη διεξαγωγή του είναι δυνατό να ανιχνευτούν και ίχνη του ιού του HPV, που είναι ένας εκ των βασικών υπευθύνων εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου. Το τεστ ΠΑΠ, καλό είναι να γίνεται τουλάχιστον κάθε τρία χρόνια, ξεκινώντας από τα 21, μέχρι και την ηλικία των 65. Ο ιός του HPV εμφανίζεται συχνότερα στις ηλικίες κάτω των 30, αλλά τυχόν ανησυχητικά αποτελέσματα του τεστ ΠΑΠ, μπορεί να οδηγήσουν στην εξέταση για τον εντοπισμό του και σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Πρόπτωση πυελικών οργάνων
Γύρω στο 1/3 των γυναικών προσβάλλονται από πρόπτωση πυελικών οργάνων ή κάποια παρεμφερή κατάσταση μια φορά στη ζωή τους. Τα πυελικά όργανα είναι η ουροδόχος κύστη, η μήτρα, ο κόλπος, το λεπτό και το παχύ έντερο και η πρόπτωση αναφέρεται κατά βάση στην παύση της σωστής λειτουργίας τους.
Η τακτικότητα στον έλεγχο της πρόπτωσςη θα πρέπει να ξεκινάει από την ηλικία των 65, ενώ πολλές είναι οι περιπτώσεις που η ασθενής παρατηρεί αλλαγές στις λειτουργίες του εντέρου και της κύστης, αλλά δεν αντιλαμβάνεται εξαρχής περί τίνος πρόκειται, ενώ πρόκειται εν τέλει για περίπτωση πρόπτωσης.

Εξέταση οστικής πυκνότητας
Οι γυναίκες ηλικίας άνω των 65 θα πρέπει να ελέγχετε την οστική σας πυκνότητα ανά δυο χρόνια, ενώ αν ανήκετε σε ομάδα υψηλού κινδύνου, αν είχατε στο παρελθόν διατροφικές διαταραχές ή κάνατε καθιστική ζωή, τότε είναι πιθανό ο γιατρός σας να προτείνει την εξέταση σε νεαρότερη ηλικία.

Εξέταση θυρεοειδούς
Η εξέταση για το ενδεχόμενο του υποθυρεοειδισμού ή υπερθυρεοειδισμού θα πρέπει να ξεκινάει από την ηλικία των 19 ετών, αν η γυναίκα έχει κάποιο αυτοάνοσο νόσημα ή υπάρχει σχετικό ιστορικό στην οικογένεια. Αν δεν ανήκει σε μια από αυτές τις κατηγορίες οι εξετάσεις μπορούν να ξεκινήσουν από την ηλικία των 50 ετών και σε συχνότητα πενταετίας.
 
Καρκίνος του δέρματος
Η έκθεσή μας στον καλοκαιρινό ήλιο, εκτός από σταρένιο χρώμα, μας δίνει και αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Κάντε την επίσκεψη στο δερματολόγο, θέμα ρουτίνας και κάντε και οι ίδιες αυτοπαρατήρηση, μια φορά το μήνα και στο μέτρο του δυνατού για τυχόν ακανόνιστου σχήματος ελιές και σημάδια.

Μέτρηση οπτικής οξύτητας
Ελέγχετε τουλάχιστον μια φορά κάθε δυο χρόνια την κατάσταση των ματιών σας με μια επίσκεψη στον οφθαλμίατρο και προσπαθώντας να διακρίνετε και τα πιο μικρά γραμματάκια στον γνωστό φωτεινό πίνακα του γιατρού. Εάν φοράτε ήδη γυαλιά οράσεως, κάντε την επίσκεψη σε ετήσια βάση.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr