Γενναιόδωρα ή μίζερα και σκληρά θα αντιδράσουν οι Βρυξέλλες στην απόφαση των 153; Ένα άρθρο του Αλέξη Παπαχελά

του Αλέξη ΠαπαχελάΤο επόμενο κρίσιμο ερώτημα είναι πως θα «διαβάσουν» οι Βρυξέλλες, το Βερολίνο και οι λοιποί εταίροι και δανειστές την οριακή πλειοψηφία των 153 χθες στην Βουλή. Δύο είναι, προφανώς, οι πιθανές αναγνώσεις. Το πρώτο σενάριο είναι να αντιληφθούν την κρισιμότητα της κατάστασης στην Ελλάδα και το γεγονός πως ο πρωθυπουργός και οι κυβερνητικοί εταίροι έχουν πολύ μικρά αποθέματα πολιτικού κεφαλαίου.

του Αλέξη Παπαχελά

Το επόμενο κρίσιμο ερώτημα είναι πως θα «διαβάσουν» οι Βρυξέλλες, το Βερολίνο και οι λοιποί εταίροι και δανειστές την οριακή πλειοψηφία των 153 χθες στην Βουλή. Δύο είναι, προφανώς, οι πιθανές αναγνώσεις. Το πρώτο σενάριο είναι να αντιληφθούν την κρισιμότητα της κατάστασης στην Ελλάδα και το γεγονός πως ο πρωθυπουργός και οι κυβερνητικοί εταίροι έχουν πολύ μικρά αποθέματα πολιτικού κεφαλαίου. Ο κ.Σαμαράς και οι εταίροι του επωμίσθηκαν ένα βαρύ φορτίο και έφεραν σε πέρας το δικό τους κομμάτι μιας συνολικής συμφωνίας. Ακόμη και ο πλέον αδαής παρατηρητής αντιλαμβάνεται πόσο μεγάλες θα είναι οι δυσκολίες που θα προκύψουν στην ψήφιση εφαρμοστικών νόμων και την υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών. Εφ’όσον τους ενδιαφέρει η πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα και η αποφυγή μιας ανεξέλεγκτης κρίσης και κατάρρευσης θα πρέπει να αντιδράσουν γρήγορα και με εμφανή γενναιοδωρία, δίνοντας πέραν της τρέχουσας δόσης, τα κονδύλια που ζητά ο κ.Σαμαράς για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους σε ιδιώτες. Μόνο ταχύτατες και απτές, θετικές κινήσεις θα μπορέσουν να στηρίξουν την κυβέρνηση για να περάσει τον κάβο και να σταθεί πολιτικά.

Είναι όμως πιθανό οι «σκληροί» των Βρυξελλών και του Βερολίνου να καταλήξουν σε διαφορετικά συμπεράσματα: να θεωρήσουν δηλαδή πως η σημερινή κυβερνητική πλειοψηφία είναι εξαιρετικά ασταθής, πως το πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον είναι βραχύβιο και να συμπεριφερθούν μίζερα και σκληρά. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είναι ασφαλώς καταστροφικό για την κυβέρνηση και θα οδηγήσει σε ραγδαίες εξελίξεις.

Την Κυριακή θα εγκριθεί, θεωρητικά, ο προϋπολογισμός και η κυβέρνηση θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης. Κάπου εκεί θα τελειώνει η ώρα των αποφάσεων της Αθήνας και θα έλθει η ώρα των αποφάσεων για τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και το ΔΝΤ. Η στάση τους θα καθορίσει καταλυτικά και τις πολιτικές εξελίξεις στην χώρα μας.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ