Μοσχάρι γάλακτος blanquette με μανιτάρια από τον Γιάννη Λουκάκο-Πιάτο εκλεκτό και πεντανόστιμο!

ΓΙΑ 4 ΜΕΡΙΔΕΣ

Ώρα: 1 ώρα 30 λεπτά

ΥΛΙΚΑ

Για το πιάτο
900 γρ. σπάλα μοσχαρίσια, χωρίς κόκαλο
950 γρ. ζωμό μοσχαρίσιο
1 φύλλο δάφνη
5 γρ. θυμάρι, κλωνάρι
80 γρ. αλεύρι
40 γρ. βούτυρο
400 γρ. μανιτάρια στρογγυλά, χωρίς κοτσάνια
170 γρ. κρεμμύδια κοκκάρια
2 κρόκους αυγών
120 γρ. κρέμα γάλακτος
10 γρ. χυμό λεμόνι
5 γρ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
αλάτι



Ευχαριστούμε τον Γιάννη Λουκάκο και το yiannislucacos.gr  για την παραχώρηση της συνταγής

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το πιάτο

Κόβουμε το μοσχάρι σε κύβους των 5 εκ. και αλατίζουμε. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε τον ζωμό και αλατίζουμε. Προσθέτουμε τα κομμάτια του μοσχαριού και μαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Ξαφρίζουμε, προσθέτουμε το θυμάρι και τη δάφνη και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει σχεδόν το κρέας. Ρίχνουμε τα κρεμμύδια, μαγειρεύουμε για 10 λεπτά και προσθέτουμε τα μανιτάρια. Όταν γίνουν και τα μανιτάρια, σουρώνουμε τον ζωμό και κρατάμε στην κατσαρόλα το κρέας με τα λαχανικά.
Ζεσταίνουμε μια άλλη κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και λιώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε το αλεύρι, αλατίζουμε και ανακατεύουμε συνεχώς προσέχοντας να μην πάρει χρώμα το αλεύρι. Προσθέτουμε τον ζωμό από το μοσχάρι ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα (όπως κάνουμε για την μπεσαμέλ). Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συχνά για 20 λεπτά περίπου.
Σε ένα μπολ ομογενοποιούμε τα αυγά με την κρέμα γάλακτος. Ρίχνουμε ζεστή σάλτσα με σταθερή και αργή ροή στο μπολ με τα αυγά και την κρέμα, ενώ παράλληλα ανακατεύουμε διαρκώς με έναν αυγοδάρτη (όπως όταν κάνουμε αυγολέμονο). Μόλις έχουμε προσθέσει αρκετή σάλτσα για να ζεσταθεί καλά το μείγμα των αυγών, το προσθέτουμε στην κατσαρόλα με την υπόλοιπη σάλτσα. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να αρχίσει η σάλτσα να πήζει εμφανώς. Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και αλατίζουμε αν χρειάζεται. Σουρώνουμε σε ψιλή σήτα απευθείας στην κατσαρόλα με το κρέας και τα λαχανικά. Προσθέτουμε τον μαϊντανό και σερβίρουμε.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr