Kωνσταντίν​α Ζερβάκη: Έφθασε τα αρωματικά φυτά της Κρήτης ως το … Κονγκό!

Έφτασε τη χάρη των αρωματικών φυτών της Κρήτης στο Κονγκό, ενώ τη δεκαετία του ‘80 προμήθευε … με τους τόνους το δίκταμο στην Martini & Rossi για την παρασκευή του γνωστού βερμούτ, αλλά και γνωστούς φαρμακευτικούς οίκους, με φασκόμηλο για την παρασκευή (επίσης γνωστής) καυστικής και αρωματικής αλοιφής κρυολογήματος.

Έφτασε τη χάρη των αρωματικών φυτών της Κρήτης στο Κονγκό, ενώ τη δεκαετία του ‘80 προμήθευε … με τους τόνους το δίκταμο στην Martini & Rossi για την παρασκευή του γνωστού βερμούτ, αλλά και γνωστούς φαρμακευτικούς οίκους, με φασκόμηλο για την παρασκευή (επίσης γνωστής) καυστικής και αρωματικής αλοιφής κρυολογήματος.


Η κ. Κωνσταντίνα Ζερβάκη από το Ηράκλειο δεν είναι μόνο η πρώτη γυναίκα που έκανε γνωστό τον αρωματικό θησαυρό του νησιού σε πολλά μέρη του κόσμου.
Είναι ο άνθρωπος που άνοιξε το δρόμο για την αξιοποίηση των αρωματικών φυτών της Κρήτης καθώς ασχολήθηκε εκτός από την προώθηση, κυρίως, με την τυποποίηση του, σε μια εποχή που για να βρεις ρίγανη στο μπακάλικο, έπρεπε να ψάξεις πολύ βαθιά μέσα στο τσουβάλι.


Η επαγγελματική της δραστηριότητα ξεκίνησε το 1983 και όπως η ίδια αναφέρει μιλώντας στο MadeinCreta, «εκείνη την εποχή όχι μόνο κανείς δεν ήξερε τι σημαίνει αρωματικό φυτό αλλά ακόμα και η ρίγανη στα μπακάλικα της γειτονιάς ήταν χύμα αναμεμειγμένη με άλλα μπαχαρικά και ακαθάριστη».
«Μπορεί να σας κάνει εντύπωση – συνεχίζει – ωστόσο το αρωματικό φυτό δεν ήταν διαδεδομένο όπως σήμερα, και χρειάστηκε μεγάλος αγώνας για να τυποποιηθεί και να προωθηθεί στις αγορές» .
Πηγή: madeincreta.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr