Ρώμη: Αυτά είναι τα σημεία-κλειδιά της Αιώνιας Πόλης (φωτό)

Από την Ρώμη του Federico Fellini (Roma, La Dolce Vita) και της Audrey Hepburn (Roman Holiday), έως εκείνη του Woody Allen (To Rome with Love) και του Paolo Sorrentino (La Grande Bellezza), μιλάμε για μια πόλη-σύμβολο που λατρεύτηκε όσο λίγες και της οποίας το μοναδικό πνεύμα προσπάθησαν να αποτυπώσουν εκατοντάδες καλλιτέχνες.



από το toratora.gr

Για πολλούς είναι η πιο ερωτική πόλη του πλανήτη. Το πολύ πολύ να μοιράζεται τον τίτλο με το Παρίσι. Όμως, η Αιώνια Πόλη είναι πιο μικρή, πιο γλυκιά, πιο "περπατήσιμη". Ουσιαστικά, όλη την Ρώμη μπορείς να την δεις και να την ανακαλύψεις με τα πόδια. Από την Piazza di Spagna έως την Piazza Navone είναι ένα τσιγάρο δρόμος. Το θέμα, ωστόσο, είναι, ότι την ζεις την ημέρα, άντε και μέχρι το δείπνο. Η Roma του Fellini, που δεν κοιμόταν ποτέ, πέθανε από τα τέλη της δεκαετίας του '70. Δεν πας εκεί για clubbing, αλλά για έρωτα. Εννοείται, ότι οι καλύτεροι περίοδοι για να την επισκεφτείς είναι οι Μάιος-Ιούνιος και Σεπτέμβριος-Οκτώβριος. Δεν χρειάζεται να πας κάπου συγκεκριμένα για να νιώσεις την αισθητική και το vibe των Ρωμαίων. Περπατάς. Υπάρχουν πιο bohemian περιοχές, όπως το Trastevere, όπου οπουδήποτε και να μπεις τρως καλά. Επίσης, για να ψωνίσεις ή να κάνεις eye shopping δεν χρειάζεται παρά να κατευθυνθείς προς την Piazza di Spagna και να ανεβοκατέβεις όλα τα τριγύρω δρομάκια- εννοείται, ότι το break θα το κάνεις στο "δικό μας", στο Cafe Grecco. Θα ζαλιστείς. Όπως και με το πώς ψωνίζουν οι Γιαπωνέζοι στην Ρώμη: 5-5 τσάντες Gucci και Fendi. Θα σας βάλουμε κάποια ξενοδοχεία, αλλά πρέπει να γνωρίζετε, ότι, εάν ψάξετε στο Ίντερνετ, θα βρείτε εξαιρετικές περιπτώσεις apartments προς ενοικίασε σε απίστευτα χαμηλές τιμές μέσα σε palazzos. Ακόμη, εννοείται, πως στην Ρώμη τρως μόνο ιταλικά και θα αφήσεις τα 'εξωτικά' για μια άλλη φορά, για ένα άλλο μέρος, καθώς οι Ιταλοί μαγειρεύουν καλά μόνο ιταλικά, άσε που είναι και ντροπή. Πέρα από τις γνωστές βόλτες στα διάφορα μνημεία (όλοι πήγαμε σχολείο και μελετήσαμε Ιστορία), το απόλυτο must είναι μια τρίωρη επίσκεψη στο Βατικανό, το οποίο κακώς συχνά σνομπάρουν, με τα απίστευτης ομορφιάς έργα Τέχνης και τις μεγαλοπρεπείς αίθουσες. Τύφλα να 'χουν οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες μπροστά στην χλιδή του Πάπα.
 
Ξενοδοχεία




Hotel Raphael

Στην καρδιά της Ρώμης, μόλις λίγα λεπτά από την Piazza Navona, το Πάνθεον, τα Ισπανικά Σκαλοπάτια και την Εκκλησία του Αγ. Παύλου, βρίσκεται το Hotel Raphael σε μια ήσυχη τοποθεσία, πολύ κοντά όμως σε διάφορα bars, εστιατόρια και αξιοθέατα. Δημιουργήθηκε το 1963 από τον Spartaco Vannoni, και πρόκειται σχεδόν για ένα μουσείο Τέχνης. Στον χώρο του λόμπυ βρίσκονται λιθογραφίες, πίνακες, αντίκες και μια πολύτιμη συλλογή κεραμικών του Πικάσο. Η διαμονή εκεί προσφέρει την ιδανική βάση για να απολαύσεις την κομψότητα της πόλης. Διαθέτει μια εκπληκτική ταράτσα, όπου μπορείς να γευθείς πλήθος γαστρονομικών πιάτων.
Διεύθυνση: Largo Febo 2

 

hasslerpicmonkey

Hassler Roma

Σε μια μαγευτική τοποθεσία με θέα προς τα Ισπανικά Σκαλοπάτια και δίπλα στο Κολοσσαίο, στη Φοντάνα ντι Τρέβι, στο Βατικανό και στην Piazza di Spagna, το ξενοδοχείο αυτό καλύπτει τις απαιτήσεις ακόμη και του πιο δύσκολου ταξιδιώτη. Προσφέρει όλα όσα περιμένει κανείς από ένα ξενοδοχείο 5 αστέρων με μια αξιοζήλευτη φήμη. Αξίζει να σημειωθεί, πως στο Hassler υπάρχουν 96 δωμάτια και σουίτες, και είναι και τα 96 διακοσμημένα με διαφορετικό στυλ, και με θέα προς την πόλη ή προς κήπους.
Διεύθυνση: Piazza Trinita dei Monti, 6

babuino

Babuino 181

Ως προς την τοποθεσία, λίγα σημεία στην Ρώμη μπορούν να ξεπεράσουν αυτή του νέου Babuino 181 boutique hotel. Ανάμεσα στα Ισπανικά Σκαλοπάτια και στην Pizza di Popolo, σε ένα δρόμο γνωστό για τα πολυτελή fashion καταστήματά του, το Babuino 181 στεγάζεται σε ένα τριώροφο palazzo. Η διακόσμηση είναι μοντέρνα με καθαρές γραμμές και με κομψές ιταλικές πινελιές, όπως ο συνδυασμός μάρμαρου και μωσαϊκού και τα φρέσκα λουλούδια. Τα δωμάτια είναι ευρύχωρα με walk-in γκαρνταρόμπες και king-sized κρεβάτια. Στην ταράτσα του ξενοδοχείου, η ατμόσφαιρα είναι ρομαντική με ένα ξεκάθαρα old-school πνεύμα και έχεις μια ασυναγώνιστη θέα της γειτονιάς των Ισπανικών Σκαλοπατιών.
Διεύθυνση: Via del Babuino, 181

 

st george

St. George Roma Hotel
Το κτίριο σχεδιάστηκε το 1508 από τον Bramante, επικεφαλής αρχιτέκτονα της Βασιλικής του Αγ. Πέτρου και βρίσκεται στην Via Giulia, μια από τις πιο κεντρικές και ατμοσφαιρικές οδούς της πόλης. Το St. George Roma είναι ένα από τα πιο σικ ξενοδοχεία, όπου ξεκινώντας από το λόμπι και φτάνοντας στο cigar lounge, είναι ξεκάθαρο, πως δίνεται βαρύτητα στην παραμικρή λεπτομέρεια. Σκέτη απόλαυση, βέβαια, και το να σιγοπίνεις το κρασί σου στο rooftop bar, καθώς ακούς τις καμπάνες των γειτονικών εκκλησιών του 17ου αιώνα.
Διεύθυνση: Via Giulia 62

 

Εστιατόρια

dueladroni00

Due Ladroni

Ένα από τα θρυλικά εστιατόρια της πόλης, το "Δύο Κλέφτες" προσφέρει ένα ζεστό και παράλληλα φινετσάτο, καλαίσθητο περιβάλλον. Σχεδόν κάθε κάτοικος της Ρώμης έχει φάει έστω και μια φορά εκεί και τα μίντια το εκθειάζουν ανελλιπώς εδώ και δεκαετίες. Βρίσκεται στην PIazza Nicosia, μόλις λίγα λεπτά μακριά από την Piazza Navone και τον Ποταμό Τίβερη. Μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα σε πιάτο θαλασσινών ή κρεατικών, αν και και στις δυο περιπτώσεις είναι σχεδόν βέβαιο, ότι θα μείνεις ευχαριστημένος. Στο Due Ladroni συχνάζουν μεταξύ πολλών άλλων διασήμων ο George Clooney, ειδικά επί εποχής Elisabetta Canalis, και ο Kiefer Sutherland.
Διεύθυνση: Piazza Nicosia, 21

 

dueladroni02

 

 

 

pergola

La Pergola

Το La Pergola είναι το μοναδικό εστιατόριο σε ολόκληρη την Ρώμη, που έχει τιμηθεί έως σήμερα με τρία αστέρια Michelin. Με ένα μενού, που θα σε βάλει σε πειρασμό να δοκιμάσεις κάθε πιάτο και ένα κελάρι κρασιών με πάνω από 60.000 μπουκάλια, με την χαρακτηριστική chic ατμόσφαιρα του ξενοδοχείου Rome Cavalieri, όπου στεγάζεται, και με την Βασιλική του Αγίου Πέτρου σε απόσταση αναπνοής, θα βιώσεις σίγουρα μια μοναδική γαστρονομική και ταξιδιωτική εμπειρία.
Διεύθυνση: Via Alberto Cadlolo, 101

 

mirabelle

Mirabelle

Το Mirabelle βρίσκεται στην λίστα με τα καλύτερα εστιατόρια της Ρώμης χάρη στο επίπεδο και τον αδιαμφισβήτητο επαγγελματισμό του Bruno Borghesi. Το εστιατόριο βρίσκεται στον έβδομο όροφο, όπου προσφέρεται μια μοναδική θέα της Αιώνιας Πόλης, η ομορφιά της οποίας κόβει την ανάσα. Με ένα βλέμμα απολαμβάνει κανείς την θέαση των παλατιών του 19ου αιώνα του Pinciano, την Βίλα των Μεδίκων, την Τρινιτά ντέι Μόντι, την Βασιλική του Αγίου Πέτρου. Το πολυτελές decor του εσωτερικού, ο χαμηλός φωτισμός, τα γυάλινα βάζα, οι πολύτιμοι κρύσταλλοι, τα φρεσκοκομμένα μπουκέτα λουλουδιών, οι πορσελάνινες αντίκες, έχουν μελετηθεί και επιλεχθεί μετά από σκέψη και προσπάθεια. Πρόκειται στα αλήθεια, για ένα από τα πιο όμορφα δείγματα της ιταλικής φιλοξενίας. Επίσης, το γεύμα στο εστιατόριο αυτό είναι μια εντυπωσιακή εμπειρία τόσο για τα μάτια, όσο και για τους γευστικούς σας κάλυκες. Μια όμορφη ατμόσφαιρα, ένα άψογο προσωπικό, και φανταστικά πιάτα προς τέρψη σας δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για κάθε περίσταση, είτε αυτή είναι ένα διεθνές, πριβέ jet-set, είτε ένα οικογενειακό δείπνο, είτε πρόταση γάμου.
Διεύθυνση: Via di Porta Pinciano, 14

 

santalucia1

Santa Lucia

Η θρυλική trattoria “Santa Lucia” βρίσκεται στο σημείο επαφής του πνεύματος της Barocca Ρώμης και της γοητείας της αρχαίας Ρώμης. Όλα αυτά τα χρόνια πελάτες έχουν υπάρξει άνθρωποι, όπως οι Sophia Loren, Giorgio Armani, ο οποίος λατρεύει τα ντόπια πουλερικά του Salerno, Ridley Scott, Bernardo Bertolucci, Bill Clinton, Harvey Keitel, η δεξίωση γάμου του οποίου μάλιστα έλαβε χώρα εκεί, Monica Bellucci και φυσικά, οι Martin Scorsese και Leonardo DiCaprio, κυρίως κατά την διάρκεια των γυρισμάτων του «Οι Συμμορίες της Νέας Υόρκης» στα Cinecittà στούντιο.
Το εσωτερικό βρίθει αντιθέσεων, καθώς η λιτότητα συναντά, με αρμονικό ομολογουμένως τρόπο, κάποιες πινελιές διακοσμητικής υπερβολής. Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στην ποιότητα και φρεσκάδα των προϊόντων και οι σπεσιαλιτέ, δηλαδή η υπερηφάνεια του εστιατορίου, είναι μεταξύ άλλων τα pecorino cheese και carpaccio σύκου με καρύδια και μέλι, μοσχαρίσιες μπουκιές με κολοκύθα και εσαλότς, ricotta cheesecake με φουντούκια. Ωστόσο, αδιαμφισβήτητα τα πιο σημαντικά συστατικά των πιάτων της Santa Lucia είναι η αγάπη για την παράδοση και το μεράκι των ανθρώπων, που της δίνουν ζωή. Η συλλογή κρασιών βρίσκεται υπό συνεχή εμπλουτισμό και προσεκτική οργάνωση, και παράλληλα στηρίζεται επί της ιταλικής παραδοσιακής οινοποιίας.
Διεύθυνση: Largo Febo 12 (Navona Square)

 

obika

Obika

Όχι, αυτό το μινιμαλιστικό εστιατόριο δεν είναι ένα sushi bar, αλλά ένα μοτσαρέλλα μπαρ, ένας ναός για την περίφημη μοτσαρέλλα βούβαλου από την Campana, την μόνη αυθεντική μοτσαρέλλα που υπάρχει. Το ζεστό, φωτεινό, μοντέρνο εσωτερικό του, προβάλλει ακόμη περισσότερο το φαγητό ως σταρ της παράστασης, εμώ ταυτόχρονα υφίσταται μια χαλαρή ατμόσφαιρα. Το γαλακτώδες τυρί, λοιπόν, που λιώνει στο στόμα, σερβίρεται με φρέσκες βιολογικές σαλάτες ή είναι το κύριο συστατικό σε σούπες, όπως η κρεμώδης “gnocchi alla Sorrentina” (ντομάτες με βασιλικό). Το Obika είναι ένα από τα hotspots για γεύμα ή δείπνο, οπότε ελάτε από νωρίς για να μην χάσετε.
Διεύθυνση: Via dei Prefetti, 26

 

al moro

Al Moro

Αγαπημένο στέκι του couturier Valentino, αυτό το εστιατόριο μόλις λίγα βήματα μακριά από την Φοντάνα ντι Τρέβι, όπου η ατμόσφαιρα σου δίνει την εντύπωση, πως εδώ έρχονται ηθοποιοί και συγγραφείς για να εμπνευστούν, είναι το μέρος για να έρθεις για δοκιμάσεις παραδοσιακές και πλούσιες γεύσεις της ιταλικής κουζίνας. Υγιεινά, αυθεντικά πιάτα, όπως πατσάς με μέντα και ντομάτες, ψητό αρνάκι και ταλιατέλες με πηχτή σάλτσα συκωτιού κοτόπουλου, σερβίρονται σε ένα ήρεμο περιβάλλον. Ο κατάλογος των κρασιών είναι ένας από τους πιο εμπνευσμένους στην πόλη και κατά την περίοδο των μανιταριών και της τρούφας, το Al Moro είναι το πλέον κατάλληλο μέρος για να έρθεις για φαγοπότι.
Διεύθυνση: Vicolo delle Bollette, 13

 

Camponeschi

Camponeschi

Στην πλατεία Farnese, μια από τις πιο υπέροχες της πόλης, βρίσκεται το εστιατόριο αυτό, που φημίζεται για το ψάρι του, και το οποίο διευθύνουν οι Marino και Alessandro Camponeschi. Συν αυτού, το φαγητό είναι εξαιρετικό. Δοκιμάστε τον αστακό Catalana – ένας ολόκληρος αστακός σερβιρισμένος με baby potatoes, φασόλια και κόκκινο κρεμμύδι-, το λαχταριστό λαβράκι ravioli, το turbot fillet με μήλα και φυστίκια, το gnocchetti σπανάκι με μαύρη τρούφα, την επόχη του. Για να ολοκληρωθεί το μοναδικό σέρβις, οι Camponeschi προσφέρουν το δικής τους παραγωγής κρασί.
Διεύθυνση: Piazza Farnese, 50

 

checchino

Checchino dal 1887

Για αλλαγή σκηνικού, μια κούρσα 15 λεπτών με ταξί από το κέντρο της πόλης θα σας μεταφέρει στην trendy, αγαπημένη από τους εραστές της Αιώνιας Πόλης, γειτονιά του Testaccio, όπου το Checchino dal 1887 προσφέρει μια γεύση της παλιάς Ρώμης σε έναν φωτεινό και σοφιστικέ χώρο. Πολλοί Ρωμαίοι πελάτες έρχονται εδώ για να απολαύσουν τα rigatoni con pajata (ζυμαρικά με εντόσθια μοσχαριού), coda alla vaccinara (ραγού βοϊδοουράς), fagiole e cotiche (φασόλια Borlotti με χοιρινή φλούδα). Για πελάτες, που επιδιώκουν πιο παραδοσιακές γεύσεις, υπάρχει μια ευρεία ποικιλία από ζυμαρικά, σαλάτες και πιάτα κρεατικών.
Διεύθυνση: Via di Monte Testacchio 30

 

 

consolini

Ristorante Consolini

Η ιδανική επιλογή για όποιον θέλει να ξεφύγει από την βαβούρα της αστικής ζωής. Το Ristorante Consolini βρίσκεται σε ένα παμπάλαιο κτίριο στην κορυφή του λόφου Avento. Ο σεφ Pietro Camaione ειδικεύεται σε παραδοσιακά πιάτα διαλεχτών κρεατικών και θαλασσινών, τα οποία κρατούν σε έκτακτη φυσική κατάσταση την πιστή του πελατεία, που διανθίζεται κυρίως από Ρωμαίους πολιτικούς. Το κτίριο ανήκει στην Εκκλησία, οπότε η ατμόσφαιρα σε κάνει κατά κάποιον τρόπο να αισθάνεσαι ένα βήμα πιο κοντά στον Παράδεισο.
Διεύθυνση: Via Marmorata, 28

 

Cafe, Bars & Clubs

 

SONY DSC

Caffe Greco

Αναφέρθηκε και προηγουμένως στην εισαγωγή, διότι πολύ απλά πρόκειται για το καλύτερο, για το πιο όμορφο καφέ στον πλανήτη. Το Caffe Greco είναι ένα κομμάτι ιστορίας, ένας πολιτιστικός θησαυρός. Ιδρύθηκε το 1760 από τον Έλληνα Νικόλα ντέλλα Μανταλένα, είναι το πιο θρυλικό καφέ της Ρώμης και βρίσκεται σε έναν από τους πιο ζωντανούς δρόμους της πρωτεύουσας, την Via Condotti, κοντά στην Piazza di Spagna. Θαμώνες ανά τους αιώνες έχουν υπάρξει συγγραφείς, όπως οι Dickens, Twain, Gogol, Nietzsche, Goethe,  ποιητές, όπως ο Keats και ο Baudelaire, ζωγράφοι, όπως ο Dali και ο Ingres, επιστήμονες, συνθέτες, όπως οι Rossini και Bizet, διανοούμενοι, βασιλιάδες, όπως ο Λουδοβίκος Α' της Βαυαρίας, βασίλισσες και πάπες, όπως ο Πάπας Λέων ΙΓ'.
Διεύθυνση: Via dei Condotti, 86

 

 

γιολιττι

Giolitti

Κοντά στην Piazza Colonna, είναι ένα σπουδαίο μέρος για να δοκιμάσεις αυτή την περίφημη ιταλική λιχουδιά, το gelato! Σε αυτό το παγωτατζίδικο, σίγουρα ένα από τα πιο φημισμένα της πόλης, πολλοί παίρνουν το gelato τους στο χέρι, άλλοι το απολαμβάνουν εντός του post-empire μεγαλείου του χώρου μέσα. Πρωτοάνοιξε το 1800 και έκτοτε έχει υπάρξει σημείο συνάντησης για καλλιτέχνες, οικογένειες, εργαζόμενους και τουρίστες.
Διεύθυνση: Via Ufficio del Vicario 40

 

 

necci2

Bar Necci

Στην σούπερ hip περιοχή του Pigneto, που είναι κάτι σαν το Hoxton του Λονδίνο, βρίσκεται αυτό το στυλάτο μπαρ με funky retro στοιχεία. Ξεκινά ως απόλυτος προορισμός για πρωινό για τους ντόπιους, μεταμορφώνεται σε brunch venue, απογευματινό καφέ και προς το τέλος της ημέρας, σε bar και κανονικό εστιατόριο.
Διεύθυνση: Via Fanfulla da Lodi 68

 

ai-tre-scalini

Ai Tre Scallini

Κάθε μέρα μπαινοβγαίνουν μέσα από της πόρτες του Ai Tre Scallini δεκάδες Ιταλοί με ένα ποτήρι στο χέρι και εξιστορούν δυνατά και εμφατικά τα όσα τους συμβαίνουν εκείνη την ημέρα, στα πλαίσια μιας ατμόσφαιρας τόσο ζεστής, που δεν θα θέλεις να φύγεις προτού δοκιμάσεις αρκετές διαφορετικές ετικέτες κρασιου.
Διεύθυνση: Via Panisperna 251

 

Rome's Antica Enoteca

Antica Vineria

Αυτό το μέρος θα σε κάνει να αισθανθείς λες και βρέθηκες σε κάποιο από τα πρώτα-πρώτα, συνοικιακά wine bars, τα περισσότερα κιόλας χωρίς άδεια, της πόλης, όπου ο κάθε Τζιάκομο, όπου θα σταματούσε για ένα ποτηράκι κρασί, προτού αποφασίσει ποιο μπουκάλι θα αγοράσει για το δείπνο του. Σήμερα μαζεύει κάθε λογής κόσμο, από αρχιτέκτονες και οικονομολόγους, έως σχεδιαστές και fashionistas.
Διεύθυνση: Via Monte della Farina 37

 

animal

Animal Social Club

Με casual chic ατμόσφαιρα και post-industrial στοιχεία, το Animal Social Club κάνει θραύση τα τελευταία δύο-τρία χρόνια. Δύο μεγάλα λοφτ, δύο stages, ένας κήπος και κάτι που σίγουρα δεν έχεις ξαναδεί σε κλαμπ- τραπεζάκια του ping-pong και ποδοσφαιράκια. Ναι, σε κλαμπ. Επομένως, είτε θα παίξεις με φίλους σου, είτε θα γνωρίσεις ξένους και θα παίξετε μερικές παρτίδες είτε θα καταλήξεις να χορεύεις με τα beats, που παίζουν ορισμένα από τα πιο ot ονόματα της dj σκηνής, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Σε κάθε περίπτωση, σίγουρα θα το διασκεδάσεις.
Διεύθυνση: Via di Portonaccio, 23e

 


Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ