20 και 26 Νοεμβρίου οι αποφάσεις για την Ελλάδα από τα δύο Eurogroup
Το Eurogroup θα συνεδριάσει εκ νέου την επόμενη Τρίτη 20 Νοεμβρίου προκειμένου να συνεχίσει τη συζήτηση για την Ελλάδα και αναμένει ότι μέχρι τότε θα έχουν συμφωνήσει η Ευρώπη και το ΔΝΤ για το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Η συμφωνία θα περάσει μέσα σε μία εβδομάδα από τα Κοινοβούλια των χωρών της Ευρωζώνης.
Το Eurogroup θα συνεδριάσει εκ νέου την επόμενη Τρίτη 20 Νοεμβρίου προκειμένου να συνεχίσει τη συζήτηση για την Ελλάδα και αναμένει ότι μέχρι τότε θα έχουν συμφωνήσει η Ευρώπη και το ΔΝΤ για το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Η συμφωνία θα περάσει μέσα σε μία εβδομάδα από τα Κοινοβούλια των χωρών της Ευρωζώνης.
Στη συνέχεια στο επόμενο Eurogroup της 26ης Νοεμβρίου θα παρθεί η τελική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ την οποία όπως πιστεύει ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας θα την πάρουμε ολόκληρη ως το τέλος του μήνα ή το αργότερο έως τις αρχές Δεκεμβρίου.
Ο υπουργός οικονομικών εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις αποφάσεις του Eurogroup και επισήμανε ότι με αυτές κατοχυρώθηκε πλέον η επιμήκυνση των χρονικών ορίων για την εξυγίανση της Ελλάδας, κατά δύο χρόνια.
Ο υπουργός οικονομικών ανέφερε ότι αναμένει την πλήρη έκθεση της Τρόικας ως τις 17 Νοεμβρίου, ούτως ώστε αυτή να επικυρωθεί στο σύνολό της από το Eurogroup που θα συνέλθει την Τρίτη 20 Νοεμβρίου. Στη συνέχεια, ανέφερε ο υπουργός, οι χώρες της ευρωζώνης που πρέπει να θέσουν την έκθεση της Τρόικας υπό την κρίση των κοινοβουλίων τους θα έχουν έξι ημέρες καιρό για να το πράξουν, ούτως ώστε στις 26 Νοεμβρίου με βάση τον υπάρχοντα προγραμματισμό, να ληφθεί η απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.
Ερωτηθείς αν τα χρήματα των δανειστών θα κατατίθενται στην τράπεζα της Ελλάδος ή στην ΕΚΤ, ο Γ. Στουρνάρας απάντησε ότι θα κατατίθενται στην Τράπεζα της Ελλάδας. Σημείωσε, πάντως, ότι εφεξής η παρακολούθηση των δαπανών και των εσόδων του ελληνικού κράτους θα γίνεται ανά μήνα και ότι αν υπάρχουν αποκλίσεις από τις αρχικές εκτιμήσεις θα λαμβάνονται τα αναγκαία διορθωτικά μέτρα.
Σημείωσε ότι αυτό αφορά τόσο την πορεία των δημοσίων δαπανώv και των εσόδων, όσο και τα έσοδα από τις κρατικοποιήσεις. Σε ό,τι αφορά τις προαπαιτούμενες δράσεις τις οποίες πρέπει να αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες, ο Γ. Στουρνάρας σημείωσε ότι κατά βάση πρόκειται για ολιγάριθμες διοικητικές αποφάσεις και ότι δε χρειάζεται κοινοβουλευτική διαδικασία.
Τέλος ο Γ. Στουρνάρας εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα επέλθει συμφωνία ανάμεσα στο ΔΝΤ και την ΕΕ για το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους, χωρίς ωστόσο να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για το περιεχόμενο αυτής της συμφωνίας.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναγνώρισαν τη σημαντική πρόοδο στην εφαρμογή του προγράμματος, σημείωσαν ότι απομένουν ορισμένες -λίγες- προαπαιτούμενες δράσεις να εφαρμοστούν και ενέκριναν τη διετή παράταση του ελληνικού προγράμματος.
Διάσταση απόψεων Ευρωζώνης και ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος
Ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αναγνώρισε τη «σημαντική πρόοδο» που επιτεύχθηκε στην εφαρμογή του προγράμματος και καλωσόρισε την υιοθέτηση τόσο των διαρθρωτικών αλλαγών, όσο και των δημοσιονομικών μέτρων από το ελληνικό Κοινοβούλιο.
Το Eurogroup αναγνωρίζει τις θυσίες των Ελλήνων, είπε ο κ. Γιούνκερ ανακοινώνοντας ότι στις 20 Νοεμβρίου θα συνεδριάσουν εκ νέου οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης για το ελληνικό θέμα. Περιμένουμε -πρόσθεσε- ότι έως τότε όλα θα είναι έτοιμα για να ξεκινήσει η διαδικασία της εκταμίευση της επόμενης δόσης.
Ως προς το θέμα της διετούς επιμήκυνσης, ο κ. Γιούνκερ τόνισε ότι « το Eurogroup κατέληξε ότι οι αναθεωρημένοι δημοσιονομικοί στόχοι, όπως ζητήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση και υποστηρίχτηκε από την τρόικα, θα ήταν μια κατάλληλα προσαρμογή για την περαιτέρω πορεία προς τη δημοσιονομική προσαρμογή».
Από την πλευρά της, η επικεφαλής του ΔΝΤ κυρία Κριστίν Λαγκάρντ καλωσόρισε και εκείνη την υπερψήφιση του πακέτου μέτρου και του προϋπολογισμού στην Αθήνα, επεσήμανε ότι μόνο λίγες προαπαιτούμενες δράσεις απομένουν να υλοποιηθούν και υπογράμμισε ότι από την οπτική του Ταμείου όλα τα κεφάλαια (δημοσιονομικά διαρθρωτικά, βιωσιμότητα χρέους) πρέπει όχι μόνο να ανοίξουν, αλλά και να κλείσουν επιτυχώς.
Ειδικά για το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους, που απασχολεί ιδιαιτέρως το ΔΝΤ, η Κριστίν Λαγκάρντ επιβεβαίωσε ότι οι απόψεις του Ταμείου διαφέρουν σε σχέση με εκείνες των Ευρωπαίων και πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρξει πρόσθετη εργασία για την ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους τις επόμενες ημέρες.
Ως προς το ζήτημα του χρέους, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αποκάλυψε ότι ο στόχος για χρέος 120% του ΑΕΠ παραμένει, αλλά είναι πιθανό να δοθεί διετής παράταση για την επίτευξη του στόχου αυτού, το 2022.
Για ουσιώδη πρόοδο έκανε λόγο ο Ολι Ρεν
Η πιο θετική τοποθέτηση για τα βήματα που έχουν γίνει από ελληνικής πλευράς ήρθε από τον επίτροπο Όλι Ρεν, ο οποίος, αφού έκανε και αυτός λόγο για «ουσιώδη πρόοδο προς την κατεύθυνση της εκταμίευσης της δόσης» -λέγοντας ότι τα λόγια συνοδεύτηκαν από αποφάσεις και πράξεις- έκανε αναλυτική αναφορά στα δημοσιονομικά και διαρθρωτικά άλματα που έχουν γίνει στην Ελλάδα.
Μεταξύ άλλων, ο Όλι Ρεν σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει ένα από τα πιο εξελιγμένα συστήματα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στην Ευρώπη, το ασφαλιστικό σύστημα είναι τώρα σταθερό και η προσαρμογή των μισθών βρίσκεται εντός των στόχων.
Παράλληλα, σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει βελτιώσει το διαρθρωτικό της ισοζύγιο κατά 13% του ΑΕΠ από το 2010, πολύ καλύτερα από τους στόχους που είχαν τεθεί με το πρώτο Μνημόνιο.
Ο ίδιος εμφανίσθηκε καθησυχαστικός για τα ελληνικά ομόλογα που ωριμάζουν στις 16 Νοεμβρίου και τόνισε πως οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να αναχρηματοδοτήσουν τα έντοκα της Παρασκευής.
Πηγή: tovima.gr
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr