Ψηφιακό μουσείο για το Μέγα Αλέξανδρο: Μια προσπάθεια που ξεκίνησε το 2000 (!) ολοκληρώνεται και θα φτάσει στους υπολογιστές όλων σύντομα!

Αρχαιολόγοι ταξιδεύουν μέχρι τις μακρινές Ινδίες και τη Βακτριανή, ακολουθώντας την πορεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, με στόχο τη δημιουργία του ψηφιακού μουσείου, αφιερωμένου στη μνήμη του μεγάλου Μακεδόνα στρατηλάτη.

Αρχαιολόγοι ταξιδεύουν μέχρι τις μακρινές Ινδίες και τη Βακτριανή, ακολουθώντας την πορεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, με στόχο τη δημιουργία του ψηφιακού μουσείου, αφιερωμένου στη μνήμη του μεγάλου Μακεδόνα στρατηλάτη.



Όπως είπε απόψε στη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη η αρχαιολόγος Αγγελική Κοτταρίδου, οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση του ψηφιακού μουσείου, με την επωνυμία: «Εικονικό Μουσείο Μέγας Αλέξανδρος: από τις Αιγές στην Οικουμένη» βρίσκονται σε εξέλιξη και η προσπάθεια, που ξεκίνησε το 2000 αναμένεται να ολοκληρωθεί.

Το μουσείο θα περιέχει πλούσιο ψηφιακό περιεχόμενο και εξατομικευμένες υπηρεσίες πληροφόρησης με δυνατότητα επιλογής διαδρομών στα εξής: εικονικές αίθουσες, με αντικείμενα QTVR ή και τρισδιάστατα, ψηφιακές φωτογραφίες, βίντεο, κείμενα και λήμματα, ψηφιακή ταινιοθήκη με αρχείο θεματικά συναφών ταινιών και ντοκιμαντέρ, ψηφιακή βιβλιοθήκη με το σύνολο των γραπτών πηγών, ψηφιακούς χάρτες, κ.α. κρίσιμος άξονας για την προσέγγιση του θέματος τόσο από το ευρύ κοινό όσο και από τους ειδικούς.

Θα φτάνει στους υπολογιστές και στα σπίτια όλων των χρηστών του διαδικτύου, στα ελληνικά και τα αγγλικά, ενώ φυσική του έδρα θα είναι το Μουσείο των Αιγών.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε η νέα εκδοτική σειρά της εφημερίδας “Καθημερινή”, με τίτλο “Ηγέτες” και η κ. Κοτταρίδου, με την ευκαιρία της δημιουργίας του εικονικού μουσείου παρουσίασε τον Αλέξανδρο ως ηγέτη που, όπως επισήμανε έγινε κτήμα της οικουμένης, δημιούργησε ένα νέο κόσμο, ενέπνευσε μεταγενέστερους ηγέτες και μεταμορφώθηκε σ' ένα μύθο που επιβιώνει μέχρι σήμερα.

Για τη νέα έκδοση της “Καθημερινής” μίλησαν επίσης, ο Θάνος Βερέμης, ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας στο ΕΚΠΑ, ο Βασίλης Κάλφας, καθηγητής Συστηματικής Φιλοσοφίας στο ΑΠΘ και ο Γιάννης Ξυδόπουλος, επίκουρος καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας στο ΑΠΘ.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr