Το 40% των επιχειρήσεων μείωσαν μισθούς και έκαναν απολύσεις
Οι μειώσεις μισθών, η πρωτοφανής ανασφάλεια έναντι της ανεργίας και οι συνεχείς μεταβολές στους όρους απασχόλησης αποτελούν τα κυρίαρχα συμπεράσματα δύο πρόσφατων ερευνών για την αγορά εργασίας.
Οι μειώσεις μισθών, η πρωτοφανής ανασφάλεια έναντι της ανεργίας και οι συνεχείς μεταβολές στους όρους απασχόλησης αποτελούν τα κυρίαρχα συμπεράσματα δύο πρόσφατων ερευνών για την αγορά εργασίας.
Σύμφωνα με τα πρώτα ευρήματα της έρευνας που διεξήγαγε το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πατρών για τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί την περίοδο εφαρμογής των μνημονίων Ι και ΙΙ, διαπιστώνεται σημαντική αποδυνάμωση της διαπραγματευτικής δύναμης των επιχειρησιακών σωματείων. Από τους εργαζομένους που αμείβονται βάσει επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης, το 50% έχει υποστεί μεταβολή των όρων απασχόλησής του έπειτα από συμφωνία του επιχειρησιακού σωματείου (το 47% έχει υποστεί μείωση μισθού και το 20% μεταβολή του ωραρίου απασχόλησης). Οι λόγοι που επικαλείται η πλευρά της εργοδοσίας για τις αλλαγές είναι η μείωση κερδών στο 60% των περιπτώσεων και η απειλή για απολύσεις στο 28% των περιπτώσεων.
Παράλληλα, η έρευνα αποτυπώνει τον υπερδιπλασιασμό της μερικής απασχόλησης. Το 2008, που ξεκίνησε η οικονομική κρίση, ήταν 7,9% επί της συνολικής απασχόλησης, το 2012 διαμορφώνεται στο 18%, με τη μεγαλύτερη αύξηση να συντελείται στον τελευταίο χρόνο, καθώς από 9% ανήλθε στο 18%. Ενας στους δύο εργαζομένους (48%) δηλώνει ανασφαλής και ότι κινδυνεύει να χάσει την εργασία του. Η έρευνα δείχνει αύξηση των συνδικαλιζομένων από 24% το 2008, σε 26% το 2012, αλλά η δύναμη των συνδικάτων σε απόλυτους αριθμούς μειώνεται σημαντικά, κυρίως λόγω της μείωσης της μισθωτής απασχόλησης, από 714.000 που ήταν το 2008 σε 623.000 συνδικαλιζόμενους σήμερα εργαζομένους.
Η... βουτιά των μισθών
Σημαντικές μειώσεις μισθών στους περισσότερους κλάδους της οικονομίας αποτυπώνει η έρευνα μισθολογικών μεταβολών 2012 της Aon Hewitt για την Ελλάδα, που ολοκληρώθηκε με συμμετοχή 165 ελληνικών και πολυεθνικών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία, αποτυπώνεται η έντονη «βουτιά» των μισθών 11,8% σε περίπου 29,4% του συνόλου των επιχειρήσεων. Περισσότερες από το 40% των ελληνικών επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα, έχουν ήδη εφαρμόσει μειώσεις και απολύσεις, ενώ μόνο το 9,1% των πολυεθνικών έχουν προχωρήσει σε μειώσεις μισθών, με το 17,9% να έχουν περιορίσει το προσωπικό τους. Στην αντίπερα όχθη, οι εταιρείες που σε ποσοστό 26,5% πήγαν «κόντρα» στην κρίση και έδωσαν αυξήσεις, ανήκουν κυρίως στους κλάδους της υψηλής τεχνολογίας και στον φαρμακευτικό κλάδο.
Σύμφωνα με την κυρία Μαρία Σταυροπούλου, υπεύθυνη του Τμήματος Αμοιβών και Παροχών της Aon Hewitt, «οι μειώσεις μισθών παρατηρούνται κυρίως σε ελληνικές εταιρείες, ενώ οι πολυεθνικές στην πλειονότητά τους ''πάγωσαν'' τους μισθούς των εργαζομένων τους». «Τα στοιχεία», τονίζει η κυρία Σταυροπούλου, «δείχνουν έντονα την κινητικότητα που χαρακτηρίζει το ελληνικό επιχειρηματικό τοπίο, μία κινητικότητα, η οποία προβλέπεται να συνεχιστεί με τις συνεχείς αλλαγές στα εργασιακά». «Παρ’ όλα αυτά», καταλήγει, «είναι αισιόδοξο το ότι κάποιες εταιρείες -παρά την κρίση-εξακολουθούν να επιβραβεύουν την υψηλή απόδοση των εργαζομένων τους».
Πηγή: kerdos.gr
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr