Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανοίγει το δρόμο των γυναικών - στελεχών για την κορυφή
Η Κομισιόν θέλει να ανοίξει τον δρόμο στις γυναίκες που επιθυμούν να γίνουν κορυφαία στελέχη επιχειρήσεων.
Η Κομισιόν θέλει να ανοίξει τον δρόμο στις γυναίκες που επιθυμούν να γίνουν κορυφαία στελέχη επιχειρήσεων. Μετά από διαφωνίες εβδομάδων η Κομισιόν υιοθέτησε σχέδιο νόμου της επιτρόπου Β. Ρέντινγκ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε σχέδιο νόμου της επιτρόπου Δικαιοσύνης Βίβιαν Ρέντινγκ, με το οποίο το ποσοστό των γυναικών στα εποπτικά συμβούλια θα υπερδιπλασιαστεί μέσα στα επόμενα χρόνια. Το φιλόδοξο νομοσχέδιο υπαγορεύει στην ουσία σε 5.000 επιχειρήσεις στην ΕΕ να συμπεριλάβουν γυναίκες στα εποπτικά συμβούλια.
Σε τηλεοπτικό μήνυμα στο διαδίκτυο η ευρωπαία επίτροπος τόνισε:
«Η σημερινή μέρα έχει ιστορική σημασία για τις γυναίκες. Μετά από δεκαετίες αθετημένων υποσχέσεων και αποτυχημένων προσπαθειών αυτορρύθμισης, μόλις το 14% των εποπτικών συμβουλίων σε ευρωπαϊκές επιχειρήσεις είναι γυναίκες. Έτσι πάρα πολλές γυναίκες μένουν αναξιοποίητες, αν αναλογιστούμε ότι το 60% των πτυχιούχων πανεπιστημίου είναι γυναίκες».
Το φιλόδοξο νομοσχέδιο υπαγορεύει στην ουσία σε 5.000 επιχειρήσεις στην ΕΕ να συμπεριλάβουν γυναίκες στα εποπτικά συμβούλια.
Ποσοστό 40% μέχρι το 2020
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσιάζει σήμερα στα ευρωπαϊκά νομοθετικά όργανα ένα σχέδιο νόμου, με οποίο ξεπερνιούνται τα εμπόδια που αποκλείουν τις γυναίκες από κορυφαίες διοικητικές θέσεις σε επιχειρήσεις. Μέχρι το 2020 το ποσοστό των γυναικών στα εποπτικά συμβούλια θα φθάσει στο 40%», τόνισε η Βίβιαν Ρέντινγκ.
Το νομοσχέδιο θεωρεί δεδομένη τη δίκαιη επιλογή υποψηφίων, ανεξάρτητα από το φύλο τους. Όταν τα προσόντα των υποψηφίων είναι ίδια τότε θα έχουν προτεραιότητα οι γυναίκες. Οι ρυθμίσεις αυτές δεν ισχύουν όμως για τα διοικητικά συμβούλια των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.
Προβλέπονται ρητά χρηματικά πρόστιμα
Το σχέδιο προβλέπει ακόμα και την επιβολή «αποτελεσματικών και αποτρεπτικών» κυρώσεων στις επιχειρήσεις που δεν συμμορφώνονται, αναφέροντας ρητά την επιβολή χρηματικών προστίμων. Οι κυρώσεις όμως θα ορίζονται από κάθε χώρα-μέλος ξεχωριστά. Για επιχειρήσεις στις οποίες συμμετέχει το δημόσιο η ποσόστωση ισχύει ήδη από το 2018, ενώ εξαιρούνται οικογενειακές επιχειρήσεις με λιγότερους από 250 εργαζόμενους και τζίρο κάτω των 50 εκατομμυρίων ευρώ.
Για να γίνει νόμος σε ευρωπαϊκό επίπεδο η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πρέπει να λάβει το πράσινο φως τόσο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, όσο και του Συμβουλίου της ΕΕ, όπου εκπροσωπούνται όλες οι χώρες-μέλη. Τη στιγμή όμως που εδώ και καιρό το Ευρωκοινοβούλιο τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ της ποσόστωσης, ορισμένες χώρες, ανάμεσά τους και η Γερμανία, είναι κατά. Εννέα χώρες υπό την καθοδήγηση της Μεγάλης Βρετανίας έχουν ήδη καταθέσει τις ενστάσεις τους με σχετική επιστολή. Θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι ακριβώς αυτές οι χώρες θα προβάλλουν αντιστάσεις στα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μένει συνεπώς ανοιχτό αν τα σχέδια της ποσόστωσης ψηφιστούν και γίνουν εν τέλει νόμος.
Πηγή: kerdos.gr
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr